Hyppää sisältöön

Oikea lämpötila pelastaa työmaan

Oikea lämpötila pelastaa työmaan

4.01.2022

Heat Rentin Marko Gustafsson ja Kalle Saarinen muistuttavat, että oikein suunniteltu työmaalämmitys vähentää kuluja ja edistää rakenteiden kuivumista.

Kun pakkanen hiipii työmaan nurkkiin tai betoni pitäisi saada kuivaksi, on aika tilata lämmityskalustoa. Heat Rent tuo lämpöä työmaalle ja huolehtii myös laitteiden ylläpidosta.


TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Viimeistään lokakuu saa yleensä puhelimen soimaan Heat Rentissä, joka on keskittynyt suurten työmaiden lämmitysratkaisuihin. Oikea lämpötila voi pelastaa työkohteen pitämällä rakentamisen käynnissä ja varmistamalla rakenteiden kuivumisen. Asiakkaille palvelussa on parasta sen vaivattomuus ja ammattimaisuus.

– Kaikki hoituu yhdellä puhelulla. Tuomme laitteet, asennamme ne ja ylläpidämme niitä. Palveluumme kuuluu polttoainemäärän etätarkkailu. Huolehdimme tankkaamisesta automaattisesti, mikä pitää laitteet käynnissä, kertoo myyntipäällikkö Marko Gustafsson.

Suomen ilmasto tuo mukanaan monta muuttujaa, jotka on osattava ottaa huomioon, ja kulloinenkin säätila vaikuttaa siihen, mikä lämmityksen tarve lopulta on. Heat Rentin ydinosaamista on ottaa sääolot huomioon ja tarkkailla etänä työkohteen lämpötilaa ja kosteutta.

– Työmaan olot ja koko vaikuttavat siihen, minkä mittaluokan laitteet ovat tarpeen. Tärkeää on myös säätää termostaatit työhön nähden tarkoituksenmukaisesti. Kun tilojen lämpötila ja kosteustaso ovat seurannassamme, tilanne on kaiken aikaa hallinnassa, vakuuttaa logistiikkapäällikkö Kalle Saarinen.

Säästöjä etätiedolla

Työkohteiden lämpötilan ja kosteuden etäseuranta antaa kallisarvoista tietoa, josta hyötyvät niin rakennuttaja kuin urakoitsija. Tietojen avulla voidaan varmistaa esimerkiksi, ettei betoni kuivu liian nopeasti tai liian hitaasti. 

Heat Rentin toimittamat magneettikiinnitteiset anturilaitteet lukevat ilmankosteutta ja hälyttävät, jos kohteeseen määritellyt raja-arvot ylittyvät tai alittuvat. Kosteus vaikuttaa esimerkiksi betonin lujuuteen. Jäätynyt tai liian nopeasti kuivunut betoni vetäytyy kasaan ja halkeaa. Märkä betoni puolestaan aiheuttaa kosteus- ja sisäilmaongelmia. Joskus etäseuranta paljastaa rakenteiden tarkastamistarpeita, mikä myös säästää aikaa ja rahaa. 

– Antureiden ansiosta näemme etänä, onko tilassa esimerkiksi kylmempi kuin pitäisi olla. Työmaan johto saa meiltä asiasta tiedon ja he voivat tutkia, onko vaikkapa ikkuna tai ovi jäänyt tilassa auki vai onko kenties seinissä lämpövuotoa. Tieto voi säästää isoja summia, etenkin jos rakenne vaatii uusimista ja saadaan korjattua ennen kuin pinnat on tehty valmiiksi, Saarinen selvittää. 

Lämmittimien valikoima ulottuu pienistä kolmen kilowatin laitteista aina kookkaisiin 372 kilowatin laitteisiin, jotka on rakennettu merikontteihin. Näitä mittavimpia lämmittimiä kutsutaan leikillisesti viljankuivureiksi, ja toimintaperiaate onkin hyvin samantapainen. Kuivuri lämmittää helposti esimerkiksi suuren hallityömaan.

Yleisin ja kysytyin lämmitin on 195-kilowattinen Heatmobil. Osa laitteista toimii nestekaasulla, osa moottoripolttoöljyllä. Myös uusiutuva HVO-diesel kuuluu valikoimaan ja voi olla osa palvelua, jossa asiakkaalle tarjotaan hiilijalanjälkihyvitettyä lämmitystä. Tässä palvelussa yrityksellä on tukenaan yhteistyötaho, joka kasvattaa uutta kotimaista metsää sitomaan hiiltä.

Heat Rent toimii Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Yritys pystyy hoitamaan useiden kymmenien työmaiden lämmityksen samanaikaisesti. Saarisen mukaan kalustoa hankitaan tarvittaessa lisää, sillä tapana ei ole myydä ei-oota.

Haku