Ohjelmiston avulla aikaa hoivaan

Yhteistyössä hoitotyöntekijöiden kanssa kehitetty toiminnanohjausjärjestelmä NurseBuddy vapauttaa kotihoidon työntekijöiden aikaa raportoinnista hoivatyöhön.
TEKSTI | MARJAANA TUNTURI KUVA | EINO ANSIO
Hoivapalveluyritys Loistohoiva otti kotihoitoyrityksiä varten suunnitellun NurseBuddyn käyttöön vuoden alussa. Tampereella kehitetty ohjelmisto helpottaa muun muassa hoitokäyntien suunnittelua ja raportointia sekä palkanlaskentaa.
NurseBuddyyn kirjataan asiakkaan hoitosuunnitelma ja asiakaskäynnit. Työntekijä näkee asiakaskäyntinsä kalenterista, joka päivittyy reaaliajassa mobiilisovellukseen. Myös omaiset voivat saada sovellukseen rajatun käyttömahdollisuuden, mutta Loistohoivassa ominaisuus ei ole vielä käytössä.
– Uuden asiakkaan asiat käydään edelleen läpi kasvotusten, mutta sen jälkeen työntekijä näkee asiakaskäyntien tiedot mobiilisovelluksesta, kertoo Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla toimivan Loistohoivan Tampereen toimitusjohtaja Elina Salonen.
Kun työntekijä seisoo asiakkaan ovella, hän näpäyttää GPS-paikanninta hyödyntävän sovelluksen päälle, ja sijainti näkyy reaaliajassa toimistolla. Työtehtävät on kuvattu sovellukseen myös ikonein, joiden avulla hoitaja näkee nopeasti käynnin päätavoitteet ja voi käyttää työaikansa hoivaan. Käynnin jälkeen työntekijä raportoi tapahtumat puhumalla sovellukseen, joka muuntaa puheen tekstiksi.
– Aikaa säästyy ja sanelu on myös monelle kirjoittamista mielekkäämpää, NurseBuddyn myyntijohtaja Teija Koskinen toteaa.
Viikossa haltuun
Aiemmin Loistohoivan työntekijät kirjoittivat raportit sähköpostiin päivän päätteeksi. Sanelun myötä raporteista on tullut yksityiskohtaisempia.
Ohjelmisto kerää tiedot toteutuneista asiakaskäynneistä suoraan palkanmaksua ja asiakasmaksuja varten. Salosen mukaan NurseBuddy on jo nyt vähentänyt hallinnolliseen työhön kuluvaa aikaa.
Kun Loistohoivassa tehtiin päätös uuden ohjelmiston käyttöönotosta, Salonen murehti työntekijöidensä puolesta. Koskisen puheisiin ohjelmiston helppokäyttöisyydestä Salonen oli suhtautunut myyntipuheena.
– Opettelussa menikin sitten lopulta vain viikko, Salonen muistelee hymyillen.
– Järjestelmän on oltava nopeasti opittavissa, muuten sitä ei voida käyttää, Koskinen kommentoi.
NurseBuddylla halutaan, että ohjelmiston perusasiat voi oppia, vaikka ei olisi koskaan kirjoittanut edes tekstiviestiä. Koskinen opettikin kerran vanhemman rouvan sovelluksen käyttäjäksi viidessä minuutissa.
– Asiakas saa aina halutessaan apua ohjelmiston käyttöön. Olemme kotimainen yritys, joten palvelun saa suomeksi. Olemme myös itse aktiivisesti yhteydessä asiakkaisiimme, Koskinen kertoo.
Lisää luotettavuutta
NurseBuddyn idea syntyi, kun perustajajäsenet seurasivat omakohtaisesti vanhusten kotihoitoa ja halusivat helpottaa alan arkea. Loistohoivassa moni ohjelmiston pienikin ominaisuus on tuonut helpotusta arkeen. Esimerkiksi mobiilisovelluksessa näkyvä tieto asiakkaan tyhjän parkkipaikan sijainnista sujuvoittaa merkittävästi työntekijän arkea.
– Tiedot kollegan käynnistä asiakkaan luona ovat heti saatavilla. Viestit kulkevat sujuvasti myös sovelluksen muistilappujen avulla, eivätkä asiat ole enää yhden ihmisen muistin varassa, Salonen kertoo.
Loistohoivassa on NurseBuddyn myötä ajantasainen tieto aina kaikkien saatavilla. Se lisää hoitotyön luotettavuutta.
Ajantasainen tieto on aina saatavilla, mikä lisää hoitotyön luotettavuutta.