Hyppää sisältöön

Ohjelmistolla selkeyttä infrarakennuttamiseen

Ohjelmistolla selkeyttä infrarakennuttamiseen

14.02.2023

Ari Rytkönen ja Hanne Strandvall-Oliva näkevät Buildin suosion taustalla ohjelmiston luotettavuuden ja kyvyn mukautua muuttuviin tarpeisiin.

Kotimaisen Loiston Oy:n infrarakentamisen tarpeisiin kehittämä ohjelmisto selkeyttää ja sujuvoittaa hankkeiden hallinnointia alkuideasta loppuun saakka.

TEKSTI | SAANA LEHTINEN   KUVA | PATRIK PESONEN

Rakennusala tunnetaan pitkistä hankkeista, joiden aikana ongelmia voi syntyä tyypillisesti niin työntekijöiden vaihtuvuuden aiheuttamista tietokatkoksista kuin suttuisille paperilapuille maastossa kirjattujen muistiinpanojen katoamisesta. Toisinaan haasteita syntyy myös, jos epämiellyttäviksi koettuja hallinnointiprosesseja ei hoideta. 

Digitalisaation ansiosta aikaa vievä ja virheiden riskiä lisäävä päällekkäinen työ voidaan kuitenkin karsia minimiin jo nyt. Tästä esimerkin tarjoaa yritysohjelmistoja vuosikymmenien kokemuksella kehittävä Loiston Oy, joka sujuvoittaa rakennuttajien ja urakoitsijoiden arkea erityisesti infrarakennuttamiseen suunnitellulla Build-ohjelmistolla. Infraprojektien ja -hankkeiden jokaista vaihetta selkeyttävä ratkaisu kokoaa yhdelle ohjelmistoalustalle kaiken suunnittelun alkuvaiheesta ja lupahakemuksista aina työvaiheiden dokumentointiin ja laskutukseen saakka.

– Infrahankkeiden työnohjausta selkeyttämällä saadaan aikaan entistä suurempia säästöjä sekä parempaa laatua, Loistonin toimitusjohtaja Hanne Strandvall-Oliva tiivistää.

Saumatonta tiedonkulkua

Buildin tuomat resurssisäästöt ja projektien sujuvampi läpivienti perustuvat muun muassa saumattomaan tiedonkulkuun. Ohjelmisto tarjoaa hankkeen eri osapuolille läpinäkyvän viestinnän ja mahdollisuuden tarkistaa hankkeen nykytilan ja aikataulun ajantasaisesti. 

– Build palvelee rakennuttajia, urakoitsijoita ja valvojia. Urakoitsijat voivat kirjata järjestelmään tiedot projektien ja hankkeiden etenemisestä, minkä ansiosta kokonaisuuden seuraaminen helpottuu huomattavasti rakennuttajalle. Samalla työn laatu ja mielekkyys paranevat, sillä järjestelmien välisillä liittymillä vähennetään päällekkäisten tietolähteiden selailua, Loistonin avainasiakaspäällikkö Ari Rytkönen kertoo. 

Laskuehdotusten sähköinen käsittely siirtää tiedot taloushallintoon automaattisesti, joka vähentää manuaalista kirjaustyötä. Lisäksi sopimushintojen tarkastusominaisuus vähentää virheitä merkittävästi.

Hankkeiden työnohjausta selkeyttämällä saadaan aikaan suuria säästöjä.

Loistonin toimitusjohtaja Hanne Strandvall-Oliva

Tiedon kirjaamisen ja jakamisen lisäksi Build tarjoaa ratkaisun rakennushankkeiden tietojen turvalliseen arkistointiin. Ohjelmiston ominaisuudet pitävät huolen, että projektien yksityiskohtiin on helppo palata vuosikymmenienkin jälkeen – henkilöstönvaihdoksista ja kadonneista sähköpostiviesteistä riippumatta. Tietojen dokumentointi ja arkistoiminen on tärkeää sekä rakennuttajalle että urakoitsijalle.

Skaalautuu kaikenkokoisten asiakkaiden tarpeisiin 

Vaikka toiminnan digitalisointia ei ole rakennusalalla vielä täysin hyödynnetty, Build ratkoo projektinhallinnan haasteita vankalla kokemuksella. Pitkäaikaisimmat asiakkaat ovat luottaneet toimintavarmaan ohjelmistoon jo vuosien ajan. 

Loiston näkee pitkien asiakkuuksien taustalla niin ohjelmiston luotettavuuden kuin sen kyvyn mukautua kaikenkokoisten yksityisten ja julkisten organisaatioiden muuttuviin tarpeisiin. Buildiin on tarjolla jatkuvasti laajeneva valikoima ominaisuuksia ja integraatioita, joista muodostettava kokonaisuus perustuu kullekin asiakkaalle tehtävään yksityiskohtaiseen tarvekartoitukseen. Build liittyy saumattomasti asiakkaan olemassa oleviin järjestelmiin.

– Periaatteenamme on, että jos jotain asiakkaan toivomaa ei ole järjestelmässä valmiina, asiaan löytyy aina ratkaisu. Meille on erityisen tärkeää, että voimme tarjota jokaiselle asiakkaallemme täydellisesti istuvan kokonaisuuden, Strandvall-Oliva korostaa. 

Mobiilisti työmaalla 

Viimeisin Buildiin tehty laajennus on OnSite-mobiilityökalu. Sekä Buildiin yhdistettynä että itsenäisenä ohjelmistonaan toimiva OnSite karsii työvaiheiden valvonnan haasteita ja tehostaa toimintaketjua tuomalla rakennusprojektien tiedot suoraan asiakkaan mobiililaitteeseen.

– Nyt tietoja pääsee aiempaa helpommin tarkastelemaan ja kirjaamaan suoraan järjestelmään myös työmailla ja maastokäynneillä, Rytkönen täsmentää.

Haku