Nykyajan koti taipuu moneksi

Asumisen tarpeet ovat muuttuneet, ja kodilta vaaditaan enemmän kuin ennen. Kodin tulee taipua työpaikaksi ja tukea kestävää elämäntapaa.
TEKSTI | LIISA JOENSUU KUVA | AS. OY HELSINGIN AMBRA
Suomalaiset ovat perinteisesti toivoneet asumisensa lähtökohdiksi hyvää sijaintia ja arjen helppoutta. Se tarkoittaa esimerkiksi hyviä liikenneyhteyksiä, lähistöltä saatavia palveluja ja toimivaa pohjaratkaisua. Nämä vaateet pätevät yhä, mutta edellytysten lista on viime vuosina kasvanut. Kotona on voitava tehdä töitä, ja asunnon varustelun tulee tukea luontevasti kestävää elämäntapaa.
– Etätyö ja hybridityö ovat tehneet kodeista myös työpaikkoja. Viimeistään pandemian aikana koti muuttui lepopaikasta toimistoksi. Videoyhteydet tekivät siitä myös kokoushuoneen. Otamme uudistuotannon suunnittelussa huomioon muuttuneet asumistarpeet, sillä yhä useammat suomalaiset toivovat työhuonetta tai vähintäänkin työpistettä. Tulevaisuudessa myös taloyhtiöiden yhteistilat voivat toimia etätyötiloina, kertoo Skanska kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.
Kasvava suuntaus asuntojen suunnittelussa on muunneltava pohjaratkaisu. Kodin on hyvä joustaa elämäntilanteiden mukaan. Se on osa vastuullista rakentamista ja asumista. Skanska kodit rakennetaan ihmiset ja kestävä elämäntapa edellä.
– Pidämme rakentamiemme kiinteistöjen asuntojakauman monipuolisena. Jos asukkaan elämäntilanne muuttuu, hänen ei välttämättä tarvitse lähteä mieluisasta taloyhtiöstä. Samassa yhtiössä on pienempiä ja isompia asuntoja, joten uusi koti voi löytyä samasta talosta. Kiinteistöissämme vastuullisuus on sisäänrakennettua. Se näkyy tontin sijainnissa, materiaaleissa, rakentamisessa ja kotien varustelussa. Kaikki tämä vaikuttaa myös asunnon arvon säilymiseen.
Uudiskohteet rakentuvat keskeisille paikoille
Ohjenuorana suunnittelussa ja rakentamisessa Skanska kodit käyttää RTS-ympäristöluokitusta. Luokitus todentaa, että talo on suunniteltu ja rakennettu ympäristö huomioiden ja kestää elämää pitkälle tulevaisuuteen. Hankkeissa toteutetaan lisäksi A-energialuokan vaatimuksia.
– Olemme jo muutaman vuoden ajan suosineet asuntorakentamisessa aurinkopaneeleja. Niistä saatavaa sähköä käytetään esimerkiksi hissien toimintaan ja porrashuoneiden valaistukseen. Aurinkopaneelit säästävät merkittävästi kiinteistön energiakuluja. Skanska kotien kohteisiin asennetut aurinkopaneelit tuottavat taloyhtiölle keskimäärin 10 930 kilowattituntia säästöä vuodessa. Asukkaiden arjessa vastuullista elämää edistävät energiapihit kodinkoneet ja vesipihit hanat. Kierrättämistä ja lajittelua helpottavat asunnoista ja jätehuoneista löytyvät valmiit lajittelujakeet.
Skanska kotien uudiskohteet rakennetaan keskeisille paikoille, joissa asukkaiden on helppo liikkua ekologisesti. Julkisen liikenteen yhteydet ovat sujuvat, ja pyöräilijät pääsevät etenemään vaivatta omia väyliään pitkin.
– Haluamme tukea pyöräilyä, joten rakennamme kiinteistöihin turvalliset ja helppokulkuiset pyörien säilytystilat. Usein pyörille on myös pesu- ja huoltotila. Näin asukkaiden on helppo suosia pyöräilyä. Noin neljäsosa suomalaisten hiilijalanjäljestä tulee asumisesta. Siksi on väliä, minkälaisissa kodeissa asumme ja millaisia elämisen valintoja teemme, Kuosma painottaa.


