Hyppää sisältöön

Nykyajan huussi haastaa vesivessan

Nykyajan huussi haastaa vesivessan

1.07.2022

Kustannustehokas ja kompostoiva kuivakäymälä on monen mökkiläisen ykkösvalinta. Kompostikäymälää on ilo käyttää sekä huoltaa, kun se on oikein valittu käyttötarvetta vastaavaksi. 

Mökkipihaan sijoitettavat kuivakäymälät ovat nykyisin hajuttomia, ekologisia ja helppokäyttöisiä. 

TEKSTI | MARI KORHONEN  KUVA | PIKKUVIHREÄ

Viime vuosina yleistynyt mökkeily näkyy markkinoilla aktiivisena mökin varustelutason päivittämisenä. Perustarpeiden kannalta kriittinen käymäläratkaisu on listan kärkipäässä, mutta sopivan pöntön valinta tuottaa monelle päänvaivaa. Vanhentuneet mielikuvat haisevista huusseista ja mukavuustasoltaan ylivoimaisesta vesivessasta voivat johtaa valinnassa harhaan, eivätkä markkinoiden loputtomat vaihtoehdot helpota tilannetta. Sopivaan käymäläratkaisuun ei olekaan yhtä oikeaa vastausta, sillä olosuhteet, käyttöaste sekä käyttäjien henkilökohtaiset mieltymykset määrittävät tarpeen. 

– Se mikä toimii naapurilla, ei välttämättä toimi toisella. Mitä kovemmalla käytöllä käymälä on, sitä enemmän käymälältä vaaditaan- Sopivan vessan valinnassa tulisi huomioida käyttöasteen lisäksi tilan asettamat reunaehdot, toimintavarmuus ja huolto, sähkön saatavuus, jätteenkäsittely ja budjetti, Pikkuvihreän toimitusjohtaja Minna Palo kertoo ja kokemus puhuu.

Moderni kuivakäymälä on miellyttävä käyttää  

Naantalilainen perheyritys on ratkaissut suomalaisten perustarpeita ekologisilla käymälä- ja jätevesiratkaisuilla jo lähes 30 vuoden ajan. Vuosien varrella käymälöiden tekniikka on kehittynyt, mutta yksinkertaiset ja yksilölliset ratkaisut pitävät pintansa.

– Vessahätä on kriittinen juttu, joten mitä vähemmän liikkuvia osia käymälässä on, sitä pienempi riski sitä on käyttää väärin ja saada se rikki. Käymälän käyttöliittymän valinnassa kannattaakin huomioida myös vieraat ja välttää kiusalliset vessamokat. Elektroniikassa on aina vikakoodin riski, ja ratkaisu voi tulla viiveellä, Palo muistuttaa.

Toimintavarmuuden kannalta järkevä ratkaisu voikin olla kahden käymäläratkaisun yhdistelmä.

– Vanhaa huussia ei välttämättä kannata laittaa maan tasalle, sillä tiukan paikan tullen se saattaakin olla tilanteen pelastaja, Palo tietää. 

Sisäkuivakäymälät tuovat paljon lisämukavuutta mökillä oleskeluun ja se onkin selvästi nouseva trendi suomalaisten mökkipihoissa. 

Asiantuntijan huussivinkit

Nykyajan huussissa ei ole hajuhaittoja. Huussi kannattaakin sijoittaa lähelle mökkiä, jotta sinne on helppo poiketa.

Kuivakäymälä on ekoteko. Ratkaisu säästää puhdasta vettä ja kompostoitu käymäläjäte on erinomaista lannoitetta.

PIKKUVIHREÄ.FI

LISÄÄ TIETOA KUIVAKÄYMÄLÖISTÄ HUUSSIKLUBI-BLOGISSA.

Haku