Lisää nopeutta ja laatua infrarakentamiseen

Digitaaliset prosessit auttavat infrahankkeita valmistumaan etuajassa ja alle budjetin. Avaimena on avoin tiedonkulku työmaan ja suunnittelun välillä.
TEKSTI timo sormunen | kuva pointscene
Maan alta paljastuvat yllätykset, epäsopivat suunnitelmat, venyvät aikataulut, materiaalihukka ja karkaavat kustannukset ovat edelleen haasteena monissa infrahankkeissa. Suunnitelmien muuttuessa edessä on joko aikalisä tai paluu suunnittelupöydän ääreen, mikä kasvattaa hankkeiden aikataulu- ja kustannuspaineita.
Kyseiset tilanteet ovat tuttuja myös helsinkiläiselle Pointscene Oy:lle, joka on pureutunut infrahankkeiden ongelmakohtiin pintaa syvemmältä. Yhtiön kehittämä pilvipalvelu helpottaa hankkeiden toteutusta ja muutostenhallintaa, edistää projektien sisäistä tiedonkulkua sekä mahdollistaa töiden seurannan ja laadunhallinnan materiaalien määrälaskentoja myöten.
Lopputulemana hankkeen eri osapuolilla – etenkin työmaan ja suunnittelun välillä – on entistä parempi tilannekuva hankkeen etenemisestä. Samalla rakentuu tarkempi tuntuma myös suunnitelmien muutos- ja päivitystarpeesta.
Suunnitelmat pitävämmiksi
Yhtiön toisen perustajan ja operatiivisen johtajan Lauri Hartikaisen mukaan ratkaisun edut ovat konkreettisia. Hankkeet valmistuvat usein etuajassa ja alittavat alkuperäiset budjetit. Parempi ymmärrys työmaan tilanteesta pitää myös päästöt paremmin kurissa.
– Infrahankkeet ovat yksilöllisiä johtuen etenkin vaihtelevista maaperäolosuhteista, ja suunnitelmia joudutaan usein tarkentamaan töiden edistyessä. Työkalumme tarjoaa toteutuksen optimointiin merkittäviä hyötyjä, jotka näkyvät asiakkaillemme huomattavina aikasäästöinä ja pienempinä kustannuksina, Hartikainen toteaa.
Pointscenen ohjelmistoa on hyödynnetty viime vuosina mittavissa infrahankkeissa eri puolilla Suomea. Listalla ovat muun muassa Raide-Jokeri, Kruunusillat, Turun ja Lahden seudun massiiviset kehätiehankkeet, Kalasatamasta Pasilaan -hanke sekä Suomen suurimpia tuulipuisto- ja kaivoshankkeita.
Kotimaisista infrarakentajista palvelua hyödyntävät esimerkiksi Kreate, Destia, YIT ja NRC Group.
Osaksi globaalia yhtiötä
Pointscenen ratkaisu näyttää vahvuutensa silloinkin, kun alkuperäisten suunnitelmien ja urakan toteutuksen välinen aikajänne on venynyt vaikkapa muutamaan vuoteen.
– Kilpailukykyiset tarjoukset ja riskienhallinta ovat urakoitsijoille elinehto, ja siksi optimaalisten toteutussuunnitelmien tekeminen on tärkeää jo tarjousvaiheessa. Hankkeen lähtötiedot sisältävät usein epävarmuustekijöitä tai ympäristö on saattanut muuttua huomattavasti alkuperäisestä. Tämä on luonnollisesti huomioitava myös tarjouksessa, Hartikainen painottaa.
Viime kesänä Pointscene ostettiin osaksi ranskalaista ARKANCE-yhtiötä, joka on 18:ssa maassa toimiva rakentamisen, infrastruktuurin ja valmistavan teollisuuden digitalisaation asiantuntijakonserni.
– Väylä vientimarkkinoille on nyt auki ja kysyntää löytyy, sillä rakennusalalla painitaan samojen haasteiden kanssa ympäri maailmaa.