Hyppää sisältöön

Nokialle ainutlaatuinen ECO3-kiertotalousalue

Nokialle ainutlaatuinen ECO3-kiertotalousalue

20.01.2022

Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio, biolaitoksen laitosmestari Tommi Jaakkonen, Nokian kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen ja kaupungin kehitysyhtiö Verten toimitusjohtaja Sakari Ermala seuraavat biolaitoksen valmistumista ECO3-kiertotalousalueella.

Nokialle rakennetaan merkittävä, teollisen mittakaavan bio- ja kiertotalouskeskittymä, ECO3. Kiertotalouskonsepti on kansainvälistä tunnustusta saanut vientituote.


TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | EINO ANSIO

Nokian kaupungin kehitysyhtiö Verten toimitusjohtajana toimiva Sakari Ermala, Nokian kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen ja Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio seuraavat tyytyväisenä biokaasulaitoksen valmistumista Nokian Kolmenkulman ECO3-kiertotalousalueelle. Alue sijaitsee kolmen valtatien risteyksessä, reilun 15 kilometrin päässä Tampereelta.

Vuoden alussa valmistuva, 23 miljoonan euron biokaasulaitos on Pirkanmaan Jätehuollon historian suurin investointi. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi laitokselle energiakärkihanketukea 4,55 miljoonaa euroa. Se pystyy käsittelemään kuiva- ja märkämädätysprosesseissaan yhteensä 24 000 tonnia biojätettä ja 10 000 tonnia jätevesilietettä vuodessa. Lopputuotteena syntyy biokaasua, luomulannoitteita ja multaa viherrakentamiseen. 

– Jatkossa jäteautomme kulkevat biokaasulla. Myymme polttoainetta ECO3-alueen ja Tampereen Tarastejärven BIG-biokaasuasemilla. Kun ajoneuvo käyttää fossiilisten polttoaineiden sijaan biokaasua, sen kasvihuonekaasupäästöt vähenevät jopa 90 prosenttia, Kallio sanoo.

Start up -maailma innovaatioineen tuodaan osaksi kehittämistä.

Verten toimitusjohtaja Sakari Ermala

Biokaasulaitoksella on tärkeä rooli ECO3-alueen toiminnassa. Alueelle tavoitellaan muun muassa jätejakeiden kierrätykseen erikoistuneita yrityksiä sekä teollisia yrityksiä, jotka hyödyntävät prosesseissaan kierrätysmateriaaleja sekä muiden toimijoiden sivutuotevirtoja. Alueelle on visioitu myös 4,4 megawatin aurinkovoimalaitosta ja Power–to–X-ratkaisua.

Julkisen sektorin vahva tuki

Nokian kaupunki, Verte ja Pirkanmaan Jätehuolto ovat kehittäneet ECO3-aluetta yhteistyössä noin 30 yrityksen, julkisen toimijan, korkeakoulun ja tutkimuslaitoksen kanssa. Alueen infrastruktuuri ja tontit on kaavoitettu ja rakennettu kiertotalouden tarpeisiin. Nokian kaupungin tavoitteena on investoida alueen infrastruktuuriin noin 23 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä. Julkisen sektorin panostukset alueen kehittämiseen luovat vahvan selkänojan yrityksille.

– Haluamme luoda liiketoiminnan harjoittamiseen ja kehittämiseen hyvät toimintaedellytykset. Tavoitteenamme on synnyttää uudenlaisia toimintamalleja ja liiketoimintaa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä, Nieminen kertoo.

Kyse ei ole vain fyysisestä infrasta. Innovaatioiden ja uusien liiketoimintamallien edistämiseksi sekä prosessien kustannustehokkuuden parantamisen tueksi luodaan digitaalisia ratkaisuja ja kehitetään yhteistyöverkostoja. Verte toimii alueen alustayrityksenä ja koordinaattorina. Se törmäyttää yrityksiä, julkisen sektorin toimijoita ja tutkimuslaitoksia keskenään. Verte tarjoaa yrityksille myös tukea rahoituksen hakemiseen sekä kumppaniensa kautta mahdollisuuksia tutkimus- ja testaustoimintaan.

– Verte ja Business Tampere aloittavat kiertotalouden kiihdyttämötoiminnan, jolla start up -maailma innovaatioineen tuodaan osaksi yritystoiminnan kehittämistä,
Ermala kertoo.

ECO3-alue toimii myös demonstraatio- ja pilottiympäristönä, johon halutaan tulla tutustumaan. Kuva Nokian Kaupunki

Uusia yritystontteja tarjolla 

ECO3-kiertotalousalueen toimintaan on kaavoitettu kaikkiaan 120 hehtaaria maata. Alueen ensimmäiset 14 tonttia myytiin tai vuokrattiin viime vuonna. Tänä syksynä tarjolle on tullut 25 hehtaaria uutta yritystonttimaata. Alueen joustavan yleiskaavan ansiosta tontit voidaan räätälöidä yritysten tarpeisiin. Tontit ovat suuria, joten yritystoiminnan laajentaminen on tulevaisuudessa helppoa. 

Ermala painottaa, että alueelle sijoittuville yrityksille on tarjolla myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. ECO3-alueen ainutlaatuinen kiertotalousmalli on nimittäin huomioitu laajasti myös Suomen rajojen ulkopuolella. Se on saanut jo lukuisia tunnustuksia ja palkintoja erilaisissa kilpailuissa. Viimeisimpänä ECO3-malli sijoittui Suomen ykköseksi arvostetun European Business Awards 2019 -kilpailun yhteiskunta- ja ympäristövastuu -kategoriassa ja nousi kisan finalistien joukkoon.

– Toimintamallistamme on rakentunut ainutlaatuinen kiertotalouden konsepti, joka jo itsessään on vetovoimainen vientituote. Yhteistyöneuvotteluja on käynnissä muun muassa Pohjoismaihin, Puolaan ja Venäjälle, Ermala iloitsee.

Haku