Hyppää sisältöön

Nerokas ja tehokas harmaavesisuodatin sisälle tai ulos

Nerokas ja tehokas harmaavesisuodatin sisälle tai ulos

27.05.2021

Harry ja Michael Granlundin yritys, Ab Konva-Center Oy, valmistaa pieneen tilaan mahtuvaa Willa-harmaavesisuodatinta, jota voi käyttää ympärivuotisesti.

Jätevesien käsittely voi langeta mökkiläisen vastuulle. Ongelmaan on kuitenkin käteviä ratkaisuja.

Teksti Johanna Haveri  Kuva Kirsi Tammi

Kotimaisen Ab Konva-Center Oy:n ratkaisu talousjätevesien eli harmaavesien puhdistukseen on nerokas ja vie vain vähän tilaa. Biologisesti puhdistava Willa-puhdistin poistaa talousjätevedestä fosforin ja muut epäpuhtaudet niin hyvin, että veden voi ohjata takaisin luontoon.

Ab Konva-Center Oy:n omistaja, keksijä Harry Granlund alkoi kehittää Willa-puhdistinta 2000-luvun alussa. Hän oli pitkään suunnitellut ja valmistanut perunankuorimakoneita, joihin hän kehitti myös vedenpuhdistimen. Siitä lähti ajatus myös talousjätevesien puhdistamisesta. 

Granlundin esitellessä puhdistimen toimintaa yhdessä poikansa Michaelin kanssa huomaa helposti, että keksijä on kokenut koneenrakentaja. Osien toimivuus on tarkkaan mietitty.

– Purujen päälle asetettava harmaaveden jakaja varmistaa, että tiskialtaasta mukaan sattuvat ruoanjätteet valuvat suodatinpussin sisäreunoille, eikä vedenkulku tukkeudu.

Tehokas ja kestävä teräslieriö

Ruostumattomasta teräksestä tehty, kestävä Willa-puhdistin vie tilaa vain noin neliömetrin, joten se sopii käytettäväksi esimerkiksi saaristossa – sen ovat huomanneet myös Tukholman saariston huvilanomistajat. 

Harmaavesi puhdistetaan havupuusta saatavan puupurusekoituksen ja fosforinpoistorakeiden avulla, joten erillistä imeytysaluetta ei tarvita. Puhdistimen sisäosien rakenteen ansiosta alas valuva vesi seisoo puhdistimen pohjalla olevassa fosforiansassa niin kauan, että fosfori ehtii imeytyä pois vedestä. Teho on todettu VTT:n testeissä.

Puhdistimen voi asentaa maan alle tai pinnalle. Ympärivuotisessa käytössä oleva puhdistin kannattaa eristää, mutta kesäkäytössä se toimii sellaisenaan. 

Willan etuja

  • Willa-harmaavesisuodatin vie vain noin neliömetrin verran tilaa.
  • Sen voi asentaa maan pinnalle, eli maata ei tarvitse avata samoin kuin saostuskaivoa tehtäessä.
  • Suodatinta voi käyttää ympärivuotisesti sisällä tai ulkona, eikä se hajoa pakkasellakaan.
 

Ekologista puhdistusta

Suodatukseen käytettävä puupuru on sahojen höyläämöissä syntyvää ylijäämää, jonka voi käytön jälkeen kompostoida ja käyttää maanparannusaineena. 

– Se on paljon ekologisempaa kuin harmaavesien imeyttäminen maapohjaan. Kun imeytyskentän suodatuskyky loppuu, on edessä kallis maamassojen vaihto, sillä imeytyskentän maa on ongelmajätettä.

Puhdistusteho on jopa 750 litraa vuorokaudessa, mikä riittää noin viiden henkilön talouksiin. Kuormitushuippuja varten Willaan on saatavissa myös lieriön päälle asennettava puskuriastia. Suodatinpussin ja fosforinpoistoaineen vaihtoväli riippuu käytön määrästä: mökeillä pussi suositellaan vaihdettavaksi kerran vuodessa ja omakotitaloissa 2–3 kertaa vuodessa. Fosforinpoistoaine sen sijaan vaihdetaan joka toinen vuosi. 

Haku