Hyppää sisältöön

Näyttämötekniikan uusi ilme

Näyttämötekniikan uusi ilme

10.05.2021

Teknisen henkilökunnan tehtävänä on varmistaa, että esitysten tekniikka toimii moitteettomasti koko esityksen ajan. Tärkeää roolia näyttelee myös toimiva ja ajantasainen laitteisto.

Kansallisoopperan ja -baletin nykyaikaisen sähkönvarmistusjärjestelmän ansiosta katsojat voivat keskittyä unohtumattomiin taide-elämyksiin vailla pelkoa ylimääräisistä häiriötekijöistä.

Teksti ja kuva Eaton

Suomen Kansallisoopperan ja -baletin sähkönvarmistusratkaisu suojaa kiinteistön IT-verkon sekä monia talon toiminnalle keskeisiä toimintoja kuten lipunmyynnin, lämpiön kassajärjestelmät, yleisäänentoiston ja turvallisuusjärjestelmät. Oopperassa vieraileville uuden järjestelmän näkyvin suojauskohde on näyttämötekniikka, johon kuuluu näyttämön teknisten järjestelmien
ohjausjärjestelmä, mekaniikka ja valaistus sekä äänijärjestelmät.

– Kun esitys on käynnissä, salissa ja näyttämöllä on paljon ihmisiä. Teknisen henkilökunnan tehtävänä on varmistaa, että esitysten tekniikka toimii moitteettomasti, tietää Kansallisoopperan ja -baletin sähkömestari Timo Koskinen

Talossa on sen käyttöönotosta asti ollut keskeisiä toimintoja suojaava UPS-järjestelmä, mutta vuosikymmeniä vanha järjestelmä oli lopulta tullut elinkaarensa päähän.

– Vanhaa järjestelmää oli ylläpidetty peräti neljännesvuosisadan ajan, ja siihen oli lisäilty uusia laitteita aina tarpeen mukaan. Tämän seurauksena vanha järjestelmä sisälsi useiden eri valmistajien laitteita, joiden ylläpito ja ongelmatilanteiden ratkaisu oli haasteellista. Vian löytämiseen saattoi mennä paljon aikaa, Koskinen valottaa. 

Toiminta ei keskeytynyt

Kansallisoopperan ja -baletin teknisille asiantuntijoille oli alusta alkaen selvää, että uuden järjestelmän tulee olla yhtenäinen ja kaikkien laitteiden on tultava samalta toimittajalta. 

– Nostimme keskeisiksi tekijöiksi tuotteiden elinkaaripalvelut sekä kattavan teknisen tuen. Kokemus on osoittanut, että on melko haasteellista, jos laitteet ja huolto tulevat eri paikoista. Ei käy päinsä, että huoltohenkilö ei pääsekään käsiksi järjestelmään sen vuoksi, että hän on väärän laitemerkin edustaja.

Oopperan asiantuntijat valitsivat ratkaisun toimittajaksi energianhallintayhtiö Eatonin, jonka tuotteet olivat heille jo ennestään tuttuja. Merkitystä oli myös Eatonin Suomessa sijaitsevalla tehtaalla sekä yhtiön kansainvälisestikin tunnustetulla osaamisella. 

– Eatonin edustaja kävi paikan päällä arvioimassa, millaiset laitteet sopivat fyysisesti ja sähköteknisesti Oopperan tiloihin. Ratkaisuksi valikoitui kokonaisuus, jossa on kahdenkokoisia laitteita. Ne ovat suorituskykyisiä, mutta mahtuvat tarvittaessa hyvin ahtaisiin tiloihin, Koskinen kertoo. 

UPS-järjestelmän korvaaminen oli monimutkainen prosessi. Uudet laitteet asennettiin kolmessa osassa ja käyttöönotot ajoitettiin hiljaisempiin aikoihin, jotta Kansallisoopperan ja -baletin varsinainen toiminta ei keskeydy missään vaiheessa.

– Esityksiä ei saa vaarantaa, joten asennusten ja käyttöönottojen ajankohdat mietittiin tarkkaan. Vaihtohetkellä uusi ja vanha järjestelmä toimivat rinnakkain, ja yliheitto eli järjestelmän siirto tehtiin aamuvarhaisella, jotta aamuharjoituksiin mennessä kaikki järjestelmät toimivat normaalisti.

Kansallisoopperan ja -baletin uudessa sähkönvarmistusjärjestelmässä on Eaton 93PS UPS -laitteita, Eaton 9SX UPS -laitteita sekä lisäakustot.

Helppous ilahduttaa

Kansallisoopperan ja -baletin uudessa sähkönvarmistusjärjestelmässä on Eaton 93PS UPS-laitteita, Eaton 9SX UPS-laitteita sekä lisäakustot. Kaikissa toimitetuissa UPS-laitteissa on ulkoinen ohituskytkin, jonka avulla sähköt voidaan tarvittaessa johtaa myös UPS-laitteiden ohi. 

UPS-järjestelmä suodattaa verkosta tulevia häiriöitä, mikä on yhtä tärkeä ominaisuus kuin järjestelmän ylläpito sähköverkon vikatilanteissa. Uusi järjestelmä on helppokäyttöisempi kuin edellinen, ja sen elinkaaripalvelut ja tekninen tuki lisäävät järjestelmän toimintavarmuutta.

– Uudet laitteet ovat toimineet hienosti. Aivan sydäntä ilahdutti, kun koko projekti hoitui niin sujuvasti. Olemme erittäin tyytyväisiä koko projektiin ja uusiin UPS-laitteisiin. Arvostamme myös huollon nopeutta. Sen ansiosta mahdolliset vikatilanteet saadaan nopeasti korjattua, Koskinen sanoo.

Haku