Hyppää sisältöön

Näkyvissä kannattavaa kasvua

Näkyvissä kannattavaa kasvua

18.02.2022

Uuden omistajan tekemien investointien myötä Beneq voi laajentaa liiketoimintaansa ja rekrytoida lisää osaajia Suomesta. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Olarinluomassa, Espoossa. 

Pinnoituslaitteita ja näyttöjä valmistava espoolainen Beneq investoi kasvuun ja uusien osaajien palkkaamiseen. Kiinalais-omistajan investoinnit ovat mahdollistaneet yrityksen toiminnan laajentamisen Suomessa. 


TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | BENEQ

Uuden omistajan tekemien investointien myötä Beneq voi laajentaa liiketoimintaansa ja rekrytoida lisää osaajia Suomesta. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Olarinluomassa, Espoossa. 

Beneqin toimitusjohtaja Jukka Nieminen esittelee ajoneuvon tuulilasiin upotettua läpinäkyvää näyttöä. Se koostuu kahden lasikerroksen väliin sijoitetusta ohuesta lasikalvosta, joka on pinnoitettu Beneqin kehittämällä teknologialla. 

– Ajoneuvojen valmistajat voivat itse määritellä, mitä käyttäjälle tärkeää tietoa he haluavat tuulilasissa näyttää. Näyttö esittää tiedon kuljettajan näkökentän alueella, olipa kyseessä sitten auton tai vaikka junan tuulilasi, Nieminen kertoo. 

Toisena esimerkkinä hän mainitsee lentokoneen rungon ulkopuolelle asennettavat näytöt, jotka kestävät yhtä hyvin yläilmojen äärimmäisiä kylmyyksiä kuin trooppista kosteutta ja kuumuutta. 

Beneqin käyttämä, myös Millennium -palkittu atomikerrostusmenetelmä, eli ALD, parantaa puolijohteiden, optiikan ja elektroniikan suorituskykyä ja kestävyyttä. Beneqin pinnoitteet ja laitteet mahdollistavat erilaisten sensorien ja anturien valmistamisen. 

Sijoitus ammattitaitoon 

Kasvava osa liiketoimintaa ovat erilaiset palvelut kuten tuotekehitys- ja tuotantopalvelut. Suuri osa ALD-liiketoiminnan kasvusta tulee puolijohdeteollisuuden sovelluksista, kuten erilaisista 5G-ratkaisuista ja mikrosysteemeistä. 

– Liikevaihdosta noin 98 prosenttia tulee viennistä, joka myös jakaantuu melko tasan Euroopan, Aasian ja Yhdysvaltojen kesken. 

Beneq valmistaa ALD-menetelmään perustuvia pinnoituslaitteita sekä erittäin kestäviä elektroluminenssinäyttöjä ajoneuvoteollisuutta varten. 

Yrityksen mahdollisuudet kasvaa kansainvälisillä markkinoilla kasvoivat huomattavasti, kun kiinalainen SRI Intellectual osti Beneqin koko osakekannan vuoden 2018 aikana. Yrityskaupan jälkeen Beneq on saanut uudelta omistajaltaan yli 20 miljoonan euron rahoituksen, jolla tuotekehitystä on pystytty nopeuttamaan ja puhdastilojen tuotantolaitteistoa parantamaan. Tällä hetkellä työn alla on yrityksen koko osaamispotentiaalin hyödyntäminen ja kasvun vauhdittaminen. Merkittävistä kasvusuunnitelmista huolimatta päätoimipaikka säilyy jatkossakin Suomessa. 

– Kun kiinalaiset omistajamme sijoittivat Beneqiin, he korostivat investoivansa nimenomaan Suomesta löytyvään osaamiseen. Yrityksen strategiaa ja liiketoimintasuunnitelmia ei haluttu vaihtaa, vaan uusi omistaja antoi meille resurssit kehityksen vauhdittamiseen Suomessa, Nieminen kertoo. 

Uusia osaajia tarvitaan 

Runsaan vuoden aikana Beneq on rekrytoinut useita kymmeniä osaajia. Kasvutavoitteiden myötä tarve on tällekin vuodelle kasvava. 

– Paljolti teknisistä osaajista koostuvassa yrityksessä työntekijöiden tasa-arvoisuus ja matala hierarkia ovat toiminnan kantavia voimia. Meille on tärkeää, että eri puolilta maailmaa palkattavat ammattilaiset viihtyvät Beneqin palveluksessa ja pystyvät integroitumaan mahdollisimman saumattomasti myös suomalaiseen yhteiskuntaan, toteaa henkilöstöpäällikkö Tuula Miettinen

Työntekijöiden viihtyvyyttä lisääviä asioita ovat jatkuva mahdollisuus kouluttautumiseen, osaamisen jakaminen, oppimisen tuki ja erilaiset palkitsemisjärjestelmät. 

Markkinointipäällikkö Lie Luo puolestaan kertoo, että osaaminen on hyvin monipuolista. 

– Työyhteisömme on monikulttuurinen: osaajia meillä on peräti kymmenestä eri maasta ja asiakkaita yli 30 maasta. Erikoisuutena voi kai todeta, että meillä on töissä tekniikan tohtoreita poikkeuksellisen paljon, Luo naurahtaa. 

– Teknisestä osaamistarpeesta johtuen VTT:n ja Aalto-yliopiston läheinen sijainti on ollut toimintamme kannalta tärkeää. Investoimme parhaillaan kaksi miljoonaa euroa koneenrakennuksen käyttöön tulevaan puhdastilaan, jossa voi pian nähdä beneqiläisten tekevän tiivistä yhteistyötä asiakkaiden henkilökunnan kanssa, Nieminen kertoo. 

Haku