Hyppää sisältöön

Näkymätön vihollinen torjutaan ilmasta käsin

Näkymätön vihollinen torjutaan ilmasta käsin

8.02.2022

LA500V-puhdistimen on todettu suodattavan epäpuhtauksia erittäin tehokkaasti, kertoo Lifa Airin tuotekehitysjohtaja Janette Mäkipää.

Lifa Airin kehittämä ilmanpuhdistin suodattaa saastehiukkasten lisäksi myös viruspartikkeleita. Puolueettomissa tutkimuksissa LA500V-laitteen suodatusteho on ollut lähellä 100:aa prosenttia.

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Koronakriisin aikana ilmavälitteisten tartuntatautien ja epäpuhtauksien riskit ovat tulleet tavallisille ihmisille osaksi arkipäivää. Ensisijaisina ohjeina ovat toimineet hyvä käsihygienia ja hengityssuojainten käyttö julkisilla paikoilla. THL:n julkaisemien ohjeiden perusteella voi todeta, että kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä varmuudella itse virustartunnalta, vaikka estääkin hyvin virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. 

Virusvälitteiset taudit tarttuvat ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Saastepartikkeleita taas leijuu isommissa kaupungeissa jatkuvasti.

– Sisäilmaan päätyy viruspartikkeleita sairastuneen ihmisen aivastaessa, yskiessä, tai ihan vaan puhuessa. Viruspartikkelit itsessään ovat todella pieniä, halkaisijaltaan jopa 10 000 kertaa hiekanjyvää pienempiä. Se on vähän sama kuin vertaisi peukalonkynnen kokoa Pariisin Eiffel-torniin. Viruspartikkeleita leijailee ilmassa ja ne voivat tarrautua myös ilmassa olevien isompien hiukkasten pinnalle, kertoo Lifa Air Finlandin tuotekehitysjohtaja Janette Mäkipää.


Tehokas virusten torjunnassa

Lifa Airilla on kokemusta sekä hengityssuojainten että ilmanpuhdistuslaitteiden valmistuksesta.

– Erityisen suuret markkinat ovat Kiinan suurkaupungeissa, joissa energiantuotantoon käytetään enimmäkseen kivihiiltä. Tämän takia myös kotiolosuhteisiin sopivat tehokkaat ilmanpuhdistimet ovat siellä nykyisin arkipäivää, Mäkipää toteaa.

Lifa Air on valmistanut ilmanpuhdistimia Kiinan tehtaillaan vuodesta 2015 alkaen.

– Suosituin mallimme on ollut Lifa Air LA500V. Suomessa niitä on myyty etenkin yritysten toimitiloihin ja kouluihin, joissa on kamppailtu homeongelmien kanssa. Nykyisen koronavirustilanteeen takia laitteiden kuluttajakysyntä on kasvanut jatkuvasti myös Euroopan alueella.

99,9% ilmassa olevista viruspartikkeleista suodattui LA500V:n avulla.

Lifa Airin tuotekehitysjohtaja Janette Mäkipää

Lifa Airin valmistama ilmanpuhdistin on varustettu puhdistuslaitteesta irrallaan olevalla, siirrettävällä ilmanlaatumonitorilla, joka aistii jatkuvasti sisäilman laatua ja säätää puhdistimen toimintaa havaintojen perusteella. LA500V puhdistaa ilmaa noin 70 neliön alueelta eli se soveltuu hyvin myös kotikäyttöön.

– Puhdistimessa on sisällä niin sanottu HEPA-aktiivihiili-kombisuodatin, eli High Efficiency Particulate Air filter, johon on liitetty aktiivihiiltä. Suodattimella saadaan aikaan erittäin korkea pientenkin hiukkasten suodatusaste, ja aktiivihiili puolestaan suodattaa ilmasta tehokkaasti kaasumaisia epäpuhtauksia. Ilmanpuhdistimen suodattimet ovat helposti puhdistettavia, ja myös vaihdettavissa. Itse puhdistuslaite painaa 14 kiloa, joten se on helposti siirrettävissä haluttuun paikkaan huoneiston sisällä.


Kannettava ilmanpuhdistin

Laitteille suoritetuissa testeissä on todennettu, että LA500V suodattaa ilmasta sekä mikroskooppisen pienet viruspartikkelit että myös isommat saastehiukkaset.

– Kiinalaisessa tutkimuslaboratoriossa tehdystä testauksessa tutkittiin LA500V:n kykyä suodattaa sisäilmasta viruksia. Testauksen perusteella laitteen suodatusteho ilmassa oleviin viruspartikkeleihin oli 99,99 prosenttia.

Rohkaisevien tutkimustulosten ansiosta Lifa Airilla on tuotekehityksessä myös henkilökohtainen ilmanpuhdistin, jonka se uskoo haastavan jopa perinteiset hengityssuojaimet. Kyseessä on loppuvuodesta lanseerattava pieni kannettava ilmanpuhdistin.

– Se luo käyttäjälleen noin 50 senttimetrin puhtaan hengitysilman vyöhykkeen missä ja milloin tahansa. Testien perusteella kannettava ilmanpuhdistin suojaa käyttäjäänsä muun muassa liikenteen ja sisäilman epäpuhtauksilta sekä ilman kautta leviäviltä viruksilta esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa.

Haku