Näkymätön sankari valloittaa maailmaa

Suomessa kehitetty ALD-pinnoite valloittaa alati uusia käyttökohteita teknologian eri aloilla. Picosun vastaa ALD-teknologian tutkimus- ja kehitystyöstä.
Teksti Ritva-Liisa Sannemann Kuva Patrik Pesonen
ALD on näkymätön, millimetrin miljoonasosan paksuinen supersankari, sanoo Picosun Groupin toimitusjohtaja Jussi Rautee.
Suomalainen fyysikko ja tekniikan tohtori Tuomo Suntola esitteli atomikerroskasvatuksen periaatteet vuonna 1974 ja kehitteli ohutkalvojen valmistamiseen tarvittavia reaktoreita. Picosun Oy otti ALD:n tutkimus- ja kehitystyön haltuunsa vuonna 2004. Suntola, jolle myönnettiin 2018 Millennium-teknologiapalkinto uraauurtavasta keksinnöstä, istuu yhtiön hallituksessa.
– Meillä Suomessa on runsaasti tutkimusta, yrityksiä ja osaamista, josta tulisi olla ylpeä.
ALD-teknologian pioneeri
- Picosun konserni myy ALD-pinnoitteiden valmistamisratkaisuja ja tekee kehitys- ja tutkimustyötä.
- Kansainvälisen konsernin pääkonttori sijaitsee Suomessa, ja se työllistää 150 työntekijää 20 maasta.
- Liikevaihto kasvoi 2020 noin 40 prosenttia, 37,6 miljoonaan euroon. Liikevaihdosta viidesosa sijoitetaan tuotekehitykseen.
- Omistaa noin 300 patenttia ja oli vuonna 2020 maan 10. suurin patentoija.
Monipuoliset käyttökohteet
ALD-teknologiaa on hyödynnetty perinteisesti puolijohdeteollisuuden tarpeisiin. Elektroniikka ja digitalisaatio luovat kysynnän saada kapasiteettia yhä pienempään tilaan. Älylaitteita ei olisi ilman minimaalisia mikroprosessoreita, muistipiirejä ja LED-näyttöjä, jotka ALD-pinnoitteet mahdollistavat.
Myös IoT ja tehdasautomaation sensorit, 5G-verkkojen suodattimet ja monet ekologiset ratkaisut sähköautoista aurinkopaneeleihin tarvitsevat ohutkalvoja. Käyttökohteita on kymmenittäin ja uusia tulee jatkuvasti lisää esimerkiksi virtuaalitodellisuuden käytön lisääntyessä.
– ALD-teknologiaa voidaan hyödyntää terveysteknologian alalla lääkepakkausten ja turvallisten implanttien sekä muiden kehonsisäisten komponenttien suojaamisessa.
ALD-kalvon etuna on sen täysin tiivis ja ehjä pinta sekä puhtaus, koska pinnoitus tehdään tyhjiössä puhtaista kaasuista. Ominaisuudet suojaavat ihmiskudosta ja komponenttia sekä estävät hylkimisreaktion.
ALD:n muodostamien kalvojen paksuus vaihtelee nanometristä kymmeniin nanometreihin. Teknologialla saadaan mittatarkkoja, tiiviitä pinnoitteita. Se on 3D-kyvykäs ja myötäilee tarkkaan kappaleen monimutkaisia pintoja.
Yrityksen laboratorioissa kehitetään ratkaisuja, joita kuluttajat käyttävät parin vuoden päästä. Picosun tekee yhteistyötä yliopistojen kanssa sovellusten kehittämisessä.