Hyppää sisältöön

Näköalapaikka tämän päivän ammatteihin

Näköalapaikka tämän päivän ammatteihin

16.03.2021

InCar Oy:n aluejohtaja Jari Wiman ja Taitaja2021 Oulu -tapahtuman kilpailujohtaja Sauli Jaara kertovat, että tapahtuma tarjoaa oivan tilaisuuden tutustua motivoituneisiin nuoriin.

Ammatillisen koulutuksen Taitaja-tapahtuma järjestetään keväällä virtuaalisesti Pohjois-Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa. Tapahtuma toimii näyteikkunana työelämään.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Tuuli Nikki

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista. Viime vuonna tapahtuma jäi koronapandemian vuoksi väliin, mutta tänä keväänä se järjestetään 18.–20.5. striimattuna kahdeksan pohjoissuomalaisen ammatillisen oppilaitoksen tiloissa. Yksi laji suoritetaan Helsingissä ja yksi Jyväskylässä. 

– Tapahtuman siirtäminen verkkoon on ollut iso ponnistus. Jo helmikuun semifinaalit hajautettiin ja toteutettiin virtuaalisena. Uutta toteutustapaa varten piti kouluttaa yli tuhat ihmistä arvioimaan kilpailutehtäviä, kertoo Taitaja2021 Oulu -kilpailujohtaja Sauli Jaara.

Semifinaaliin osallistui noin 1 500 ammatillista opiskelijaa yhteensä 46 lajissa, joista finaaliin on tulossa jokaisesta lajista kahdeksan parasta. Normaalioloissa finaali olisi järjestetty suurena yleisötapahtumana Ouluhallissa, mutta tänä vuonna yleisöä ei ole paikan päällä.

– Live-lähetykset ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Pääkohderyhmä ovat peruskoulun 8.-luokkalaiset, joilla on edessä toisen asteen opiskeluvalinta. Heille tapahtuma on näköalapaikka ammatteihin, koulutukseen ja aidosti työelämään, Jaara toteaa.

Kumppanuus tarjoaa näkyvyyttä

Tapahtumaan osallistuu myös iso joukko yhteistyökumppaneita, jotka voivat solmia erilaisia kumppanuuspaketteja koulutuksen järjestäjän kanssa. Yritys tai yhteisö voi näkyä esimerkiksi lajilähetyksissä, olla esillä virtuaalisella messuosastolla tai oheistapahtumassa. Mahdollista on myös näkyä Taitajan verkkomedioissa, pitää puheenvuoroja tai valita räätälöity paketti.

Näkyvyyden vastikkeeksi kumppanit tarjoavat kilpailuun esimerkiksi koneita, laitteita, materiaaleja, työpanosta, rahaa tai niiden yhdistelmiä.

Taitajan kumppanit pääsevät vaikuttamaan myös tulevaisuuden ammattilaisten koulutussisältöihin. Tapahtuman tavoitteena on kehittää ammatillista koulutusta yhteistyössä yritysten kanssa. 

– Kuuntelemme mielellämme kumppaneiden näkemyksiä osaamistarpeista ja suuntaamme oppisisältöjä tarvetta vastaavaksi, Jaara kertoo.

Tapahtuman positiivisuus innostaa

Valtakunnallinen Autokorjaamokeskus InCar Oy on toiminut pitkään yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa ja Taitaja-tapahtuman kumppanina. Yhtiö onkin kokenut näkyvyytensä parantuneen merkittävästi. 

– Tapahtumassa on mahdollisuus tavata motivoituneita nuoria ja rekrytoida heitä alan töihin. Haluamme olla mukana tukemassa nuorten kehittymistä ja osaamista, sanoo InCar Oy:n Oulun aluejohtajana toimiva Jari Wiman.

Wiman on toiminut usean vuoden ajan autokorikorjauksen lajissa päätuomarina ja sanoo saavansa joka kerta uutta intoa tapahtuman positiivisesta ilmapiiristä. Hänestä on tärkeää olla mukana ohjaamassa uutta sukupolvea työelämään. 

Taitaja2021 Oulu -tapahtuman päävastuu on Koulutuskuntayhtymä OSAOlla. Tapahtuman taustaorganisaationa toimii Skills Finland Oy ja mukana on satoja yrityskumppaneita. Kumppanuuspaketteja on mahdollista hankkia vielä huhtikuun puoleen väliin saakka. Yhteistyöpakettien myynti päättyy 15.4.2021.

Haku