Näkemisen uudet apuvälineet

Teknologian kehittyminen on tuonut uusia tuotteita myös apuvälinemarkkinoille. Uutuudet antavat näkörajoitteisille enemmän mahdollisuuksia itsenäisempään elämään.
TEKSTI | ANNA GUSTAFSSON KUVA | JUHA ARVID HELMINEN
Kuinka näkörajoitteinen voi soittaa, entä käyttää mittanauhaa? Mistä saa tietoa siitä, millainen sää ulkona on? Ennen sokeutuminen saattoi tarkoittaa elämänpiirin rajoittumista, nyt mahdollisuuksia on paljon enemmän.
Apuvälineiden valikoima on kehittynyt huimasti viime vuosikymmenten aikana. Näkemisen apuvälineiden erikoismyymälä Aviris Itäkeskuksessa pitää sisällään yli 600 tuotenimikettä, huipputeknologiaa ja uusimpia apuvälineitä helpottamaan eri tavoin näkörajoitteisten ihmisten arkea.
– Kaikilla meillä on halu pysyä itsenäisenä ja päättää omista asioistamme. Esimerkiksi puhelimen käytön ei pitäisi olla sellainen asia, johon pitää pyytää apua, toteaa Aviriksen palvelupäällikkö Tarja Vuorio.
Arkea sujuvoittavaa teknologiaa
Keväällä Suomen markkinoille saapunut Sunu-rannetutka on herättänyt paljon kiinnostusta. Älykelloa muistuttava, kevyt ranneke havaitsee esteet edessä ja sivuilla ja ilmoittaa niistä tärinällä. Tärinän voimakkuutta on mahdollista säätää, sillä ihmiset ovat tärinänkin suhteen yksilöllisiä. Rannekkeen voi yhdistää kännykkään sovelluksella, joka avaa uusia mahdollisuuksia liikkumiseen.
Ranneke toimii kompassina ja antaa ääniohjeita, ohjaten esimerkiksi lähimpään ostoskeskukseen tai kahvilaan. Rannekkeeseen voi ohjelmoida eri asetukset sisätiloissa liikuttaessa. Sisä- ja ulkotilojen kesken vaihtaminen sujuu ranneketta pyyhkäisemällä.
– Vaikka valkoinen keppi on säilynyt monen sokean ja näkörajoitteisen toimivana apuvälineenä päivittäisessä liikkumisessa, on toisilla kepin käytön aloittamiseen korkea kynnys, kertoo Aviriksen myyntivastaava Anu Linkiö-Mitrovitch.
Ranteessa helposti mukana kulkeva ranneke on tunnistettavaa valkoista keppiä huomaamattomampi apuväline. Toki keppi on edelleen hyvä apuväline erityisesti maassa olevien esteiden havaitsemiseen.
– Lähetä tekstiviesti Anulle. Tuo perunoita, porkkanoita ja litra maitoa, Linkiö-Mitrovitch ja Vuorio esittelevät sokeille ja heikkonäköisille arkea helpottamaan suunniteltua näppäinpuhelinta.
Äänikomennon perusteella puhelin kirjoittaa tekstiviestin tai sähköpostin yhteystiedolle. Puhelimessa on myös kalenteri, nauhuri ja laskin, ja se kertoo kellonajan, sään sekä tunnistaa värit. Puhelun voi soittaa napin painalluksella tai äänikomennolla.
Älypuhelimen kokoinen, kevyt kännykkä sopii soittamiseen ja viestittelyyn siinä missä muutkin puhelimet. Blindshell Classic -puhelin on näkörajoitteisten käyttöön suunniteltu, mutta myös muut käyttäjät, kuten vanhukset ovat löytäneet tuotteen. Malli on yksi harvoista näppäimillä varustetuista kännyköistä.
– Paljon on menty eteenpäin. On hienoa huomata, kuinka teknologian kehittyminen auttaa ihmisiä elämään itsenäistä arkea rajoitteista huolimatta, Vuorio summaa.
Sunu-rannetutka näkemisen tueksi
- Älykellon kaltainen, kevyt ranneke havaitsee esteet ja ilmoittaa niistä tärinän avulla.
- Antaa ääniohjeita liikkumiseen ja vastaanottaa käyttäjän antamia äänikomentoja.
- Matalamman kynnyksen apuväline esimerkiksi perinteiseen valkoiseen keppiin verrattuna.