Hyppää sisältöön

Näin rakennat kodista älykkään – asiantuntijoiden vinkit toimivaan tilaan

Näin rakennat kodista älykkään – asiantuntijoiden vinkit toimivaan tilaan

8.02.2023

Jyväskylän Rakennusmessut tarjoavat monipuolista ohjelmaa kaikille rakentamisesta, remontoinnista ja sisustamisesta kiinnostuneille. Asiantuntijat antavat vinkkejä harmonisen kodin luomiseen.

Älykodin rakentaminen on strateginen valinta, jonka harmoninen toteutus yhdessä sisustuksen kanssa on monen päätöksen ja ammattiosaamisen takana. Jyväskylän Rakennusmessut kokoaa alan asiantuntijat ja näytteilleasettajat saman katon alle, jotta vältyt sudenkuopilta.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | JYVÄSKYLÄN RAKENNUSMESSUT JA GIRA

Älyteknologia lisää kotien turvallisuutta, ympäristöystävällisyyttä, kustannustehokkuutta ja asumismukavuutta. Teknologia ei kuitenkaan itsessään tee kodista älykästä ja elämisestä helppoa, sillä rakentamisessa ja kodin remontoinnissa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihmisten tarpeet asumiselle vaihtelevat myös yksilöllisesti, eikä älyratkaisu itsessään tuo lisäarvoa, jollei se istu asukkaansa kotiin ja elämäntapaan. Jos tämän päivän älykkäät mahdollisuudet haluaa valjastaa palvelemaan oman elämän tarpeita harmoniassa sisustuksen kanssa, kotia kannattaa rakentaa alusta asti laaja-alaisesti kokonaisuus huomioiden.

– Kliseinen sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää rakentamisessa täysin paikkansa. Päätös rakentaa älykoti on strateginen valinta, joka tehdään suunnitteluvaiheessa. Lopulliset valinnat kannattaa kuitenkin pitää mahdollisimman pitkään auki, jotta jo tehdyt päätökset eivät muodostu ideaaliratkaisun esteiksi myöhäisemmässä vaiheessa, älykotien kehityssuunnista Jyväskylän Rakennusmessuilla puhuva Mikael Sjoblom Meriluxilta kertoo.

Maailmantilanteet muuttuvat ja teknologia kehittyy kovaa vauhtia, jonka vuoksi rakennusvaiheen alussa järkevänä pidetty ratkaisu ei välttämättä ole kannattava enää projektin loppuvaiheessa.

– Esimerkiksi energiakriisi muutti pelikenttää huomattavasti, mikä näkyy energian kysyntäjoustojen hyödyntämisen mahdollistavien älyratkaisujen kasvavana markkinana, Sjoblom sanoo.

Tekniikka ja sisustussuunnittelu käsikädessä

Sisustussuunnittelija Maru Hautala Suunnitteluhuone Nioniosta on Sjoblomin kanssa samoilla linjoilla.

– Monesti ajatellaan, että sisustusvalinnat kannattaa jättää remontissa ihan viimeiseen vaiheeseen, vaikka ideaalitilanteessa kaikki olisi mietitty jo heti aluksi. Näin rakentaminen voidaan toteuttaa sisustussuunnitelmaa kunnioittaen niin että elämä asunnossa on mahdollisimman sujuvaa, Hautala sanoo.

– Paras lopputulos saadaan, jos rakennusarkkitehti ja sisustussuunnittelija toimivat vuorovaikutuksessa keskenään. Sisustussuunnitelma määrittää tilat ja toiminnallisuudet, jotka rakennustekniikan avulla toteutetaan, Sjoblom lisää.

Oikein toteutettuna älykoti tarjoaa sujuvuutta arkeen, säästöä elinkustannuksiin ja lisävuosia rakennuksen elinkaareen.


Jyväskylän Rakennusmessuilla sekä Sjoblom että Hautala jakavat asiantuntijaosaamisensa älykodin ja sisustuksen toimivasta toteutuksesta, jonka lisäksi he lupaavat antaa käytännön vinkkejä oman näköisen ja harmonisen kodin luomiseen.

– Rakennusprojekteissa ja remonteissa on paljon päätettäviä asioita, joista jokainen vaikuttaa lopputulokseen ja kodin tunnelmaan. Elämme kuvien maailmassa, mutta tilan viihtyvyyteen vaikuttaa paljon tekijöitä, jotka eivät kuvaan mahdu. Messut tarjoavat loistavan mahdollisuuden tutustua yhdessä paikassa kattavasti talotoimittajiin, uusimpiin talotekniikan ratkaisuihin, sisustustrendeihin ja piharakentamiseen. Luvassa on inspiraatiota ja arvokasta tietotaitoa kaikkeen kodin uudistamiseen. Näin verkko-ostoksetkin ovat varmemmalla pohjalla, Hautala vinkkaa. 

Kun haaveilu ei riitä – uudistunut koti vuodelle 2023

Jyväskylän Rakennusmessut auttavat löytämään oman tyylin ja toteuttamaan sen asukasta ja kokonaisuutta palvellen. Oikein toteutettuna älykoti tarjoaa paitsi sujuvuutta arkeen myös säästöä elinkustannuksiin sekä lisävuosia rakennuksen elinkaareen. Omia mieltymyksiä kunnioittaen toteutettu sisustus tekee kodista asujalleen hyvän olla.

– Haluamme rohkaista suomalaisia pysähtymään eri tilojen äärellä ja selvittämään, mikä tekee tilasta itselle miellyttävän. Värien rinnalla valaistus, äänimaailma, tunto ja tuoksu ovat tunnelmatekijöitä, joihin ihmisillä on yksilölliset mieltymykset. Toinen tykkää hämyisestä pesämäisyydestä ja toinen avarasta valoisuudesta. Kun tiedostat, millaisessa tilassa on hyvä olla, ammattilaiset auttavat sen toteutuksessa, Hautala ja Sjoblom summaavat ja kutsuvat kanssaan keskusteluun messuilla.

Älykkään ja harmonisen kodin rakentamisen teemat ovat esillä Jyväskylän Rakennusmessuilla 17.–19.3. Tapahtumassa esitellään kevään 2023 trendit yli 100 näytteilleasettajan ja sisustusalan asiantuntijan opastuksella.

Haku