Hyppää sisältöön

Myös suuri voi olla notkeaa

Myös suuri voi olla notkeaa

16.12.2021

Staironin toimitusjohtaja Timo Kylä-Nikkilä uskoo taustalla seisovan hitsausrobottisolun kaltaisten älykkäiden automaatioratkaisujen olevan teollisuuden kilpailukyvyn keskiössä. 

Teollisuuden järjestelmätoimittaja Stairon haluaa tarjota entistä kilpailukykyisempää palvelua uusien laitehankintojen myötä. Uusin hankinta, 3D-mallien avulla suuria teollisia teräsosia hitsaava robotti on vaikuttava näky. 

TEKSTI | JOONAS RANTA  KUVA | STAIRON

Teollisuuden kehityksen kelkassa pysyminen vaatii mittavia laiteinvestointeja. Staironin kohdalla kyse ei ole sanahelinästä; pelkästään viimeisen vuoden aikana yritys on investoinut koneisiin ja laitteistoihin noin miljoona euroa. 

– Alalla toimitusaikataulut ovat nykyisin hyvin tiukat ja loppuasiakkaiden tuotannon seisahtuminen kallista. Uudet älykkäät ratkaisut mahdollistavat sulavoittamaan sekä meidän että asiakkaidemme prosesseja ratkaisevasti, toteaa toimitusjohtaja Timo Kylä-Nikkilä. 

Viime vuosina Stairon on panostanut vahvasti moderneihin laiteinnovaatioihin. 

Stairon valmistaa mittatilaustyönä asiakkaiden suunnittelemia laitteistokokonaisuuksia teollisuuden eri aloille. Yritys on erikoistunut kookkaiden hitsattujen ohutlevytuotteiden valmistukseen. 

– Valmistamamme tuotteet ovat täysin mittatilaustyötä, eikä kahta samanlaista laitteistoa valmisteta käytännössä koskaan. Tehostamalla prosessejamme vastaamme taatusti asiakkaidemme uniikkeihin tulevaisuuden tarpeisiin. 

Älykäs jättiläinen 

Uusin älykäs asukki Staironin Turun tehdashallissa on helmikuussa käyttöönotettu Yaskawa-hitsausrobottisolu. Robotin laitteistolla voidaan käsitellä jopa 6000 kilon kappalekuormia neljän metrin pyörähdyshalkaisijalla aina lähes 14 metrin pituuksiin saakka. 

– Solu tekee vaativien ja suurten kappaleiden käsittelystä mutkatonta ja nopeaa. Tärkeässä roolissa sen toiminnassa on luonnollisesti hitsausvarustus, johon valitsimme laitteiston alan ehdottomalta teknologiakärjeltä Froniukselta, Kylä-Nikkilä hehkuttaa. 

Kylä-Nikkilän mukaan hitsausjätti on kuitenkin paljon enemmän kuin raakaa voimaa. Älykästä solua ohjelmoidaan etänä tietokoneella, mikä mahdollistaa joustavan ja monipuolisen käytön jatkuvasti muuttuvassa tuotannossa. Reaalimaailman solu on mallinnettu tietokoneelle 3D-maailmaan, jossa robotille kerrotaan tehtävät. Seuraavaksi se voi alkaa itsenäisesti töihin. 

Hitsausjätti on paljon enemmän kuin vain raakaa voimaa. 

Timo Kylä-Nikkilä

Robotin ohjelmointiin tarvitaan 3D-malli asiakkaan tuotteesta, jonka perusteella tuote voidaan valmistaa. 

– Kokonaisen tuotteen tai laitteiston valmistamiseen tarvitaan ainoastaan asiakkaan suunnittelema 3D-malli, jonka perusteella pystymme valmistamaan valmistuskuvat ja työpiirustukset prosessiemme avulla. Näin voimme helpottaa asiakkaan suunnittelutyötä vapauttamalla heidän työkuormaansa. 

Palvelua maailman huipulta 

Staironin vientiaste on yli 95 prosenttia. Lähes kaikki yrityksen valmistamat tuotteet suuntaavat ulkomaille. Työ ei kuitenkaan lopu tuotteiden valmistamiseen tehtaalla; tämän päivän kilpailu vaatii innovaatioita myös palveluiden puolella. 

– Teemme aktiivisesti asennus-ja huoltotöitä kaikilla mantereilla ja merialueilla lyhyillä varoitusajoilla. 

Hyvä esimerkki on yrityksen varustamoasiakkaiden haasteet. Stairon on mukana valmistamassa yhden maailman suurimman varustamon ristelijöihin ympäristödirektiivien vaatimia pakokaasujen rikkiyhdisteiden pesujärjestelmiä. Järjestelmät valmistetaan siellä, missä niitä tarvitaankin – laivan pakoputkissa. 

Risteilyvieraiden nauttiessa matkastaan turkooseja merireittejä halkovan aluksen kannella, jatkavat Staironin asentajat työskentelyä alusten pakoputkien sisällä, jonne tropiikin aurinko ei yllä. 

– Aluksen kuivatelakoituminen on varustamoille valtavan kallista aikaa. Siksi olemme kehittämässä asiakkaan kanssa ratkaisuja, joiden avulla suuriakin projekteja kyettäisiin toteuttamaan alusten operoidessa normaalisti ympäri maailmaa. 

Eksoottisimpia työskentelypaikkoja ovat olleet valtameriristeilijöiden pakoputket, jotka voivat olla kymmeniä metrejä korkeita, ahtaita ja täysin pimeitä. Asentajat laskeutuvat putkien sisään työskentelemään ainoastaan köysien varassa. 

Huippuvaarallisessa työssä tarvitaan ammattitaitoisten asentajien lisäksi myös yhteistyökumppaneiden huippukouluttajia. Köysityöskentelyn opit tulivat kirjaimellisesti korkeasta paikasta, sillä Staironin huoltotiimin koulutti muun muassa Mount Everestinkin valloittanut, Pohjoismaiden ensimmäinen korkeimman IRATA-tason läpäissyt kouluttaja Ari Piela

Jatkuvasti päivittyvän tietotaidon lisäksi Kylä-Nikkilä painottaa henkilökunnan vuosikymmenien aikana kertynyttä ammattitaitoa. 

– On valtavan arvokasta, että meillä on töissä kokeneita osaajia, jotka ovat olleet tekemisessä kiinni jo useamman vuosikymmenen ajan ja edelleen haluavat päivittää osaamistaan sekä jakaa kokemuksen kautta kertynyttä tietotaitoa. 

Haku