Hyppää sisältöön

Muutos sai miettimään tuoreita liikeideoita

Muutos sai miettimään tuoreita liikeideoita

10.06.2021

Sokkeli Oy:n koneet Helsingissä eivät ole pysähtyneet, vaikka pandemia ja muutokset painoalalla ovat vaikuttaneet sen toimintaan. 

Sokkeli Oy:n koneet Helsingissä eivät ole pysähtyneet, vaikka pandemia ja muutokset painoalalla ovat vaikuttaneet sen toimintaan. 

Teksti Marja Hakola  Kuva Sanni Hirvonen

Toimitusjohtaja Pentti Hytin isoisä perusti Sokkeli Oy:n Helsingin Eerikinkadulle vuonna 1953. Toiminta keskittyi aluksi rakentamiseen, mutta pian rakennuspiirustusten kopioinnista ja jakelusta tuli yrityksen ydintoimintaa. Kalevankadulle muutettiin 1960-luvulla, jonka varrella yritys on edelleen. 

– Olemme ainoa täyden palvelun tulostus- ja painopalvelu Helsingin keskustassa, Pentti Hytti toteaa toimistossaan, jonka hän jakaa vaimonsa, yrityksen taloudesta vastaavan Auli Hytin kanssa.

Pentti Hytti tuli töihin yritykseen 1980-luvulla ja otti vähitellen vastuun sen pyörittämisestä. Digitaalisuuden nopea kehittyminen toi haasteita tulostusalalle, ja pian Sokkeli alkoi tarjota asiakkailleen myös digipaino- ja sähköisiä palveluita. Nykyään yritys keskittyy tulostus-, digipaino- ja skannauspalveluihin. Sokkeli hoitaa myös tuotteiden jakelun pk-seudulla ja lähikunnissa.

Tämän lisäksi Sokkeli tekee rakentamiseen liittyvien suunnitelmakuvien ja asiakirjojen CAD-tulostusta ja kopiointia. Muun muassa arkkitehtikilpailuihin osallistuvat suunnittelijat ovat tottuneet tilaamaan upeat kisaplanssinsa Sokkelilta. Rakennusalan ammattilaisille on suunnattu myös Bank It -projektipankki, jonka avulla voidaan hallita työmaata, seurata projektin etenemistä ja tilata piirustuksia.

Uusia aluevaltauksia

Korona-aika on leikannut tilausten määrää, sillä monet Sokkelin asiakkaat, muun muassa ravintolat ja tapahtumajärjestäjät, ovat olleet tiukkojen rajoitusten piirissä. Ruokalistoille, kutsuille tai esitteille ei ole ollut liiemmin tarvetta. 

Suurin muutos yrityksen toiminnassa on kuitenkin ollut rakennuspiirustustulostuksen väheneminen viime vuosien aikana.

– Perinteinen piirustustulostus on suorastaan romahtanut. Meidän on ollut pakko keksiä uutta toimintaa tilalle, Pentti Hytti toteaa.

Sokkeli onkin ryhtynyt tekemään yhä enemmän – ja yhä suurempia – skannaus- ja digitointitöitä. 

– Yrityksillä, säätiöillä ja yksityisillä ihmisillä on paljon printattua materiaalia, joka halutaan skannata digitaaliseen muotoon. Digitoidusta arkistosta on helpompi löytää haluttu materiaali silloin kun sitä tarvitsee, Auli Hytti selventää. 

Myös kiinteistöillä, isännöitsijöillä ja kaikilla, jotka hallinnoivat rakennuksia, on holveissaan paljon piirustuksia, jotka on hyvä skannata esimerkiksi tulevaa saneerausta varten.

Sokkeli on parin viime vuoden aikana tehnyt jopa miljoonan sivun arkistoskannausprojekteja.

– Toimimme avaimet käteen -periaatteella. Kartoitamme asiakkaan kanssa aineiston, noudamme sen, skannaamme, digitoimme ja siirrämme tiedostot asiakkaalle. Lopuksi palautamme aineiston tai hoidamme sen hävittämisen.

Sokkeli aikoo lanseerata uudenlaisen skannauspalvelun vielä tämän vuoden puolella. 

– Vahvuuksiamme ovat osaava ja sitoutunut henkilökunta, palveluhenkisyys ja luotettavuus. 

Haku