Hyppää sisältöön

Muista pitää huolta myös itsestäsi

Muista pitää huolta myös itsestäsi

10.01.2022

Auntie Solutionsin perustaja ja toimitusjohtaja Mervi Lamminen painottaa, että johtajien oma jaksamistaso vaikuttaa koko organisaation toimintaan ja tulokseen. Siksi siitä täytyy pitää hyvää huolta.

Johtaja saattaa paneutua niin kokonaisvaltaisesti omasta tiimistään ja tiimin jäsenten jaksamisesta huolehtimiseen, että oma hyvinvointi jää retuperälle. 


TEKSTI | MARJA HAKOLA   KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Esimiehen työ voi olla hyvin paineista. Vaatimuksia satelee monelta eri suunnalta: omalta tiimiltä, pomolta, asiakkailta. Oman roolin löytäminen kuviossa voi olla hankalaa. Johtaja on työnantajan edustaja, eikä hän voi aina voi olla kaveri omille tiimiläisille.

– Myös tilanne, jossa asiantuntijasta tulee johtaja, voi olla haastava. Asiantuntijuus ei enää riitäkään, vaan olisi opittava uusia taitoja, kuten kommunikaatio- ja tunnetaitoja, toteaa Auntie Solutions Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Mervi Lamminen.

Johtajan paineita lisäävät tulostavoitteet, vaikeat päätökset esimerkiksi YT-neuvotteluissa sekä esimiesarvioinnit. Työelämästä on myös tullut entistä intensiivisempää ja nopeatempoisempaa.

Johtamistehtävissä olevat ovat Lammisen mukaan usein motivoituneita, kunnianhimoisia ja velvollisuudentuntoisia. Tämä yhdistelmä ajaa pitkiin päiviin ja uupumukseen.

– Esimiehet sinnittelevät ja ajattelevat, että ei minusta niin väliä, kunhan tiimi pärjää.

Auntie auttaa verkossa

Itsekin työuupumuksen kokenut Lamminen painottaa, että elämän ei tarvitse olla selviämistä. Viimeistään silloin, kun tuntuu siltä, että on aina kiire, kun työmotivaatio katoaa täysin tai kun töihin ei enää ole kiva lähteä, olisi aika pysähtyä hetkeksi.

Hänen viitisen vuotta sitten perustamansa Auntie Solutions tarjoaa matalan kynnyksen mielen hyvinvointipalveluja tilanteissa, joissa omat voimat eivät enää riitä. 

Yrityksen tekee ainutlaatuiseksi se, että se tarjoaa palvelujaan verkossa. Tarjolla on digitaalisia palvelupaketteja, joista asiakas voi valita itselleen sopivan. Auttaisiko sinua ehkä Sleepless in Seattle, Lonely Leader vai Lost in Transition? 

Palvelupaketit on hauskasti nimetty, mutta sisältö on täyttä asiaa. Kukin paketti sisältää viisi henkilökohtaista videotapaamista. Tapaamissessioiden lisäksi paketti sisältää harjoituksia, joiden avulla asiakas valmistautuu seuraavaan kertaan. 

– Palvelusta saa konkreettisia työkaluja oman toiminnan ja ajattelun muutoksen tekemiseen mielen ammattilaisen kanssa. Moni ei ensin usko, että viisi verkkosessiota voi mullistaa arjen. Mutta tulokset kertovat, että kyllä voi!

Auntien palkkalistoilla on noin 50 mielen ammattilaista, jotka tarjoavat palveluitaan 11 eri kielellä. Psykologitaustan lisäksi he ovat perehtyneet Auntien toimintamalliin ja keskustelukonseptiin. 

– Etäpalvelun ansiosta niin neuvoja kuin asiakas voivat tavata missä ja milloin vain. Asiakas voi olla vaikka kotona itsekin etätöissä ja keskustella asiantuntijan kanssa kaikessa rauhassa sohvaltaan.

Esimies on tärkeä yritykselle

Auntien puoleen kääntyessään johtaja saa henkilökohtaista neuvontaa johtamiseen liittyvissä asioissa. Teemoja ovat muun muassa tasapaino työn ja muun elämän välissä, oma ajankäyttö, palautteen antaminen ja tiimin tukeminen konfliktitilanteissa. 

– Esimiehillä on tärkeä rooli yrityksessä. Se, miten he osaavat kuunnella ja ottaa huomioon alaisensa, on suuri vaikutus koko henkilöstön hyvinvointiin. Yrityksissä on havahduttu siihen, että ennakoiva terveyden- ja mielenhuolto on satsaus tulevaisuuteen. 

Haku