Hyppää sisältöön

Mönkijästä apua maatilan kesäkauden vilskeeseen

Mönkijästä apua maatilan kesäkauden vilskeeseen

1.04.2021

Maatilan pitäjä ja kondiittori Antti Mikkolan mukaan mönkijä helpottaa askareita ympäri vuoden. Talvella mönkijä hoitaa puskulevyn avulla myös lumiauran tehtävät. 

Mikkolan suoramyynnin kesä lähtee pian käyntiin. Maatila on sopeutunut muutoksiin nopeasti ja uudistanut toimintaa tarpeen mukaan. 

Teksti Elisa Salama  Kuva Riku Kylä

Maatilan työt ovat nykyään monimuotoisia. Kahta samanlaista päivää ei ole peräkkäin, kertoo maatilallinen ja kondiittori Antti Mikkola Lopelta. Tavanomaisena kesäpäivänä isännän tie vie paitsi pellolle myös leipomoon ja myymälään. 

– Meillä on lisäksi ravintola- ja savusaunatoimintaa. Laajensimme leipomoa juuri, jotta saamme tuotteita oman myymälän lisäksi myös lähiseudun kauppojen valikoimiin.

Jotta maatilan toimet sujuvat jouhevasti, tulee käytettävien välineiden olla kunnossa. Mönkijä-lehden pitkäaikaisena aktiivina Mikkola tietää parhaan ratkaisun: Can-Am Traxter SSV -mönkijä

– SSV-mönkijä on äärettömän monikäyttöinen ja helppo. Traxterin huippunopeus on 60 kilometriä tunnissa, joten sen avulla siirtymät, kuljetukset ja huoltotyöt hoituvat nopeasti.

Leipomosta suoraan pellolle

Kesällä Mikkolan työpäivä alkaa aamuviideltä leipomossa, jossa valmistuu muun muassa erilaisia leipiä, makeita leivoksia ja jäätelöä. Tilan suoramyynti on yksi Suomen vanhimmista maatilojen suoramyynneistä ja sen valikoimaan kuuluu esimerkiksi niin herneitä, perunoita kuin sipuleitakin. 

– Sinkoilen parhaani mukaan vähän joka puolella katsomassa, että homma toimii. Siirtymiset eivät välttämättä ole hurjan pitkiä, mutta kuljetettavana on usein raskas lasti. Tässä SSV-mönkijä on oiva apu, sillä siinä on iso, kippaava lava. 

Can-Am Traxter on tilan todellinen työjuhta, jolla kulkevat painavat perunasäkit ja puut savusaunaan. Kytkettävä tasauspyörästön lukko on loistava juttu, sillä nurmikko säilyy ehjänä, vaikka kuorma olisi raskas. SSV on myös näppärä ja kääntyy ketterästi joka suuntaan.

Tila työllistää kesäaikaan myös nuoria, joten koneilla on käyttäjiä erilaisella ajokokemuksella. Myös tästä syystä valinta oli Can-Am. 

– Meidän kesätyöntekijämme oppivat nopeasti ajamaan Traxteria, mikä helpottaa kuljetustöitä. T-kortin suoritettuaan 15-vuotiaat nuoret voivat lähteä keskenään pellolle poimimaan herneet ja tuoda ne takaisin tullessaan. 

Vetokoukku lisää SSV-mönkijän mahdollisuuksia entisestään, kun siihen saa kiinni peräkärryn raskaita kuormia varten. Monipuolisen lisävarustevalikoiman lisäksi Traxterista löytyy myös mukavuuksia. 

– On todella makea juttu, että mönkijässä on lämmin hytti ja toimiva lämmityslaite. Talvisin ei tarvitse palella ja kesällä on suojassa sateelta, joka toki Suomen kesään kuuluu, Mikkola sanoo.

Lisäapua mönkijästä
  • Nelivetoisella mönkijällä saa vietyä suuriakin kuormia. Kippaava lava auttaa lastaamisessa.
  • Vetokoukun avulla mönkijä voi vetää peräkärryn raskaita kuormia. 
  • Mönkijän lämmin hytti ja lämmityslaite tuovat mukavuutta huonoon keliin. 
  • Nopea ja helppo apu pihalla liikkumiseen. 

Investoinneille katetta 

Mikkolan tila on pysynyt pinnalla investoimalla oikeisiin kohteisiin myös vaikeina aikoina. Leipomon laajennus koronavuonna osoitti, että panostus kannattaa.

– Pystyimme laajennuksen ansiosta palkkaamaan vakituista henkilökuntaa, mikä on upea juttu.

Leipuri-kondiittorin kekseliäisyys on tuonut valikoimaan muun muassa konvehtikursseja, oman tilan antimiin pohjaavia ravintolapalveluita ja perinteisen savusaunaelämyksen. Mikkola miettii investointeja aina pitkällä aikavälillä ja suosii isommissa hankinnoissaan laatua. 

– On tärkeää, että tilan koneissa riittää vääntöä myös tiukkoihin paikkoihin. Traxter SSV -mönkijän V2-moottori kyllä jaksaa.

Lopulta koneen tarpeeksi iso koko, kahden vuoden takuu ja huoltovarmuus vakuuttivat Mikkolan hankinnan osalta. Hän suosittelee SSV-mönkijää myös mökeille helpottamaan arkisia askareita ja liikkumista ympäri vuoden. 

Haku