Hyppää sisältöön

Monipuolisuus on valttia

Monipuolisuus on valttia

12.02.2021

Pohjolan Liikennekoulussa saa ajo-opetusta kaikkiin ajokorttiluokkiin yksilöllisellä opastuksella.

Pohjolan Liikennekoulussa asiakas kohdataan aina yksilöllisesti, oli hankinnassa ammattipätevyys tai pelkkä mopokortti.

Teksti Elisa Salama  Kuva Pohjolan Liikennekoulu

Lapin alueella toimivaa Pohjolan Liikennekoulua voi pitää perinteikkäänä yrityksenä. 

Opetustoiminnan johtaja Sauli Nousiainen kertoo, että Pohjolan Liikennekoulu päätti vuonna 2009 panostaa B-ajokorttien lisäksi raskaaseen kalustoon. 

– Nykyään olemme ainoa autokoulu Pohjois-Suomessa, josta saa opetuksen kaikkiin korttiluokkiin ja ammattipätevyyden kuljetusalalle.

Pääosin asiakkaat ovat 18–20-vuotiaita, henkilöauton ajokorttia suorittavia nuorukaisia. Nousiainen kannustaa myös tätä vanhempia kortittomia aikuisia autokouluun.

– Etenkin syrjäseuduilla ajokortti lisää itsenäisyyttä ja liikkumismahdollisuuksia huomattavasti. Ei tarvitse olla riippuvainen muiden aikatauluista tai julkisesta liikenteestä.

Autokoulu on aikoinaan voinut jäädä kesken elämäntilanteen tai liikennepelon vuoksi. Ajokortti saattaa kuitenkin olla edellytys esimerkiksi työpaikan saannille tai lasten sujuvalle harrastamiselle. Nousiainen vakuuttaa, että kaikki asiakkaat kohdataan yksilöinä. 

– Voimme kokeilla ajamista matalalla kynnyksellä, vaikka kurssia ei olisi aloitettu. Näin voidaan tunnustella, mikä ajamisessa jännittää.

Haasteita ja onnistumisia

Nousiainen kertoo, että moni kokelas arkailee erityisesti teoriakoetta. Digitalisoitu koetilanne tuntuu vieraalta ja rajoitettu suoritusaika kiihdyttää pulssia. Lisäksi kuvat voivat olla monimutkaisia, jolloin tietoa on omaksuttava nopeassa ajassa. 

– Ammattitaitoinen opettaja on tässä kullanarvoinen apu. Meillä opettajat ovat erikoistuneet esimerkiksi B-kortin koulutukseen tai toimineet itse vuosia kuljetusalalla.

Autokoulun opettajalle ehdoton ilon hetki on, kun oppilas onnistuu kokeessa ja saa ajokortin. 

– Kaikilla kestää hetken yhdistää tekninen auton ohjauksen taito liikenteen havainnointiin. Kun opetusympäristö on vuorovaikutteinen, on helppo kysyä mieltä askarruttavia asioita ja luottaa omaan osaamiseen. Kun alkuvaikeuksien jälkeen ajo alkaa sujua, se on opettajallekin palkitseva hetki.

Ammattipätevyyteen asti

Pohjolan Liikennekoulun monipuolinen koulutustarjonta tarkoittaa sitä, että yrityksen kalusto on pidettävä ajan tasalla ja opetusvälineet määräysten mukaisina. Kaksi simulaattoria tukee B-ajokortin suorittamista ja laaja ajokalusto mahdollistaa isot koulutukset esimerkiksi yrityksille. 

– Esimerkkinä mainitsen, että pari vuotta sitten koulutimme peräti 80 vapaapalokuntalaista räätälöidysti muutaman kuukauden aikana. Meiltä saa myös rekkakortin jopa kolmessa kuukaudessa, kun muualla prosessi saattaa kestää jopa kokonaisen vuoden, Nousiainen huomauttaa.

Pohjolan Liikennekoulun tavaramerkki on palvella jokaista asiakasta yksilöllisesti. Oli kyseessä sitten aloitteleva moottoripyöräharrastaja tai korttiluokkaa suurempaan ajoneuvoon päivittävä kuljetusalan ammattilainen, Nousiainen korostaa henkilökohtaista kohtaamista. 

– Etenemme aina kunkin asiakkaan kanssa tilanteen mukaan rohkaisten ja kannustaen.

Haku