Hyppää sisältöön

Mökkeilykauden alku häämöttää kulman takana

Mökkeilykauden alku häämöttää kulman takana

1.04.2021

Kasvavan kysynnän vuoksi mieluisan mökkikohteen löytyessä kannattaa edetä nopeastikin. 

Korona-aika innostaa yhä useampaa mökkeilemään. Metsähallitus on alkuvuodesta myynyt ja vuokrannut tontteja ennätystahtiin.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Petri Saarelainen

Tontttikauppa käy kuumana. Talven aikana kaupaksi ovat menneet erityisesti Pohjois-Suomen suurten matkailukeskusten yhteydessä sijaitsevat tontit, kertoo Metsähallituksen myyntipäällikkö Kari Männistö. 

Isojen matkailukeskusten, kuten Ylläksen, Levin sekä Iso-Syötteen alueilla sijaitsevat tontit menevät ennätysmäisen hyvin kaupaksi nyt. Tähän on varmasti vaikuttanut osaltaan vallitseva koronapandemiatilanne. Matkailukeskuksien läheisyydessä on kuitenkin vielä jonkin verran vapaita kohteita jäljellä. Ylläkselle kaavoitetaan parhaillaan myös uusia tontteja. Ne tulevat syksyn aikana myyntiin.

Pienemmissä matkailukeskuksissa, kuten esimerkiksi Luostolla ja Saariselällä, tarjontaa on vielä enemmän jäljellä. Näistä kohteista tontin voi saada halvemmalla. 

Omaksi tai vuokralle

Männistö muistuttaa, että kaikki Metsähallituksen tarjoamat tontit eivät sijaitse matkailukeskuksissa. Itse asiassa useimmat kaupan olevista tonteista sijaitsevat joen tai järven rannalla. Eteläisimmät niistä sijaitsevat Savon, Pirkanmaan ja Keski-Suomen leveyspiireillä.

– Tonttitarjontamme eteläraja kulkee Mikkeli–Tampere-linjalla. Esimerkiksi Mäntyharjulla ja Puumalassa on hyviä rantatontteja. Kaikki tonttimme ovat valmiiksi kaavoitettuja, joten rakentamaan pääsee heti kunnan myönnettyä rakennusluvan. Rakentamisen voi ulkoistaa myös ammattilaisille. Monet urakoitsijat pystyvät tarjoamaan valmiin pakettitarjouksen.

Lähes kaikkien tonttien rajalle pääsee helposti tietä pitkin. Vesi-, jätevesi- ja sähköliittymien saatavuus vaihtelee alueittain. 

Monen mökistä haaveilevan unelma kaatuu tontin hankinnasta ja rakentamisesta syntyviin kustannuksiin. Metsähallitus haluaa helpottaa ison investoinnin tekemistä ja tarjoaa tonteilleen myös vuokrausmahdollisuutta.

– Kaikki tonttimme voi ostaa tai vuokrata 40 vuodeksi. Näin pääomaa voi suunnata enemmän rakentamiseen. Elinkustannusindeksiin sidotun vuosivuokran suuruus on 6 prosenttia ostohinnasta. Tontin voi koska tahansa halutessaan lunastaa itselleen omaksi. 

Etätyöskentelyn helppous

Metsähallituksen tarjoamille tonteille voi rakentaa halutessaan tilavan ja nykyaikaisen asunnon vapaa-ajan käyttöön. Isommankaan perheen ei siis tarvitse olla ahtaasti, ja mökille voi rakentaa rauhallisen tilan etätyöskentelyllekin.

– Etätyöskentely on lisääntynyt erityisesti matkailukeskusten yhteydessä sijaitsevilla mökeillä. Monet rakentavat matkailukeskuksiin myös paritaloja. Toinen puolikas pidetään omassa käytössä ja toinen puoli vuokrataan eteenpäin. Matkailukeskusten yhteydessä on paljon toimijoita, joilta voi hankkia myös mökin vuokrauspalvelun. 

Haku