Hyppää sisältöön

Mökin käymälä ajan tasalle

Mökin käymälä ajan tasalle

27.05.2021

DT-keskuksen yrittäjä Jouni Saunamäki muistuttaa, että laadukas ja nykyaikainen käymälä on oleellinen mukavuustekijä mökille.

Ulkohuussi vai sisävessa? Vedellä vai ilman? Tyypillisten vaihtoehtojen väliin mahtuu ratkaisuja moneen lähtöön.

Teksti Mari Laaksonen  Kuva Jari Heikkilä

Viime vuosina mökistä on tullut yhä useammalle kakkosasunto ja etätyöpaikka. WC:n käyttöasteet kasvavat ja pesuvesien määrä lisääntyy. Silti mökin käymälän virkaa saattaa edelleen toimittaa jokin vuosikymmeniä vanha ratkaisu. Alalla jo yli 20 vuotta toimineen DT-keskuksen yrittäjä Jouni Saunamäki rohkaisee päivittämään käymäläratkaisun mukavuustasoa rahaa, vettä ja luontoa säästäen. 

– Käymäläratkaisut ovat vuosien varrella ottaneet valtavia harppauksia. Sisävessan ei tarvitse välttämättä olla perinteinen vesiklosetti, vaan mökille voi hankkia vettä säästävän alipainekäymälän tai jopa kokonaan vedettömän kompostikäymälän, Saunamäki toteaa.

Hän huomauttaa, että kompostijätettä voi hyödyntää vaikkapa kasvimaan lannoituksessa tai mökkipihan maaperän kohentamisessa. Asianmukainen käymälä myös suojelee omaa mökkiympäristöä.

– Kuivakäymälän on oltava tiivispohjainen, ettei virtsaa valu luontoon. Käsittelemätöntä käymäläjätettä ei myöskään missään nimessä saa haudata maahan, vaan se on aina kompostoitava. Onneksi mökkiläisten tietoisuus käymäläjätteen asianmukaisesta käsittelystä on lisääntynyt viime vuosina ja kompostoimattoman jätteen hautaaminen on vähentynyt, Saunamäki kiittelee.

Ratkaisu käytön mukaan

Käymälää päivitettäessä Saunamäki kehottaa pohtimaan käyttöastetta ja mökkiläisten omia tarpeita.

– Yhtä oikeaa ratkaisua ei ole, vaan sopiva käymälä on monen tekijän summa. Käymäläratkaisua pohdittaessa kannattaa miettiä budjetin ja käyttöasteen lisäksi omaa viitseliäisyyttä ja kaivattua mukavuustasoa. Haluaako nähdä toisen pökäleet pöntössä ja kuinka paljon jälkikäsittelyyn jaksaa uhrata aikaa, Saunamäki antaa esimerkkejä pohdinnan paikoista.

Sisätiloihin sopivia käymälöitä on moneen lähtöön.

– Löytyy sisä- tai ulkokautta tyhjennettävää, virtsaa erottelevaa tai haihduttavaa. Tarjolla on myös käymäläjätettä pakastavia ja polttavia malleja. Polttava malli on kuivakäymälöistä vähemmän työläs. Tavallista vesivessaa energiatehokkaampi alipainekäymälä puolestaan käyttää vain noin 10 prosenttia tavallisen vesivessan vedenkulutuksesta.

Vaihtoehtojen runsauden keskellä kannattaakin turvautua ammattilaisen apuun. DT-keskus on tarjonnut asiakkailleen räätälöityä konsultointiapua jätevesisuunnitelmista käymäläratkaisujen toteuttamiseen jo 20 vuoden ajan.

– Emme ehkä pärjää hinnoissa nettikaupoille, mutta meillä on jotain mitä nettikaupat eivät tarjoa. Vuosikymmenten asiantuntemuksemme ja neuvontapalvelu ongelmatilanteissa takaa sen, että mökkiläisen käymälä palvelee sekä käyttäjää että luontoa, Saunamäki lupaa.

DT-keskus myy ja maahantuo markkinoiden laadukkaimpia kuivakäymälöitä, kompostoreita ja jäteveden käsittelylaitteita.

– Nykyaikaiset käymäläratkaisut mahdollistavat sen, että mökillä voi olla siistit sisävessaolosuhteet ilman hillitöntä vedenkulutusta, Saunamäki toteaa tyytyväisenä.

Haku