Hyppää sisältöön

Moduulitalo elää ajan mukana

Moduulitalo elää ajan mukana

20.09.2022

Moduulirakentaminen palvelee erityisesti silloin, kun tilantarvetta tai rakennuksen käyttötarvetta ei voida tietää pitkällä aikavälillä. Siirreltävät tilat sopeutuvat rakennusmääräysten sekä tarpeiden muutoksiin.

Lohjalainen rakennustuotevalmistaja Aulis Lundell on kehittänyt pientalojen, lisärakennusten ja pienkerrostalojen moduulirakennuskonseptin. Moduulirakenteet ovat vastaus muuttuviin tilatarpeisiin. Tehdastuotanto on käynnistynyt syksyllä 2022.

TEKSTI JA KUVA | AULIS LUNDELL

Aulis Lundell Oy tunnetaan teräksisten kevytrakenteiden ja rakennustuotteiden edelläkävijänä jo yli 40 vuoden ajalta. Omistaja Leena Lundell luotsaa isänsä perustamaa yhtiötä kohti yhä kunnianhimoisempia ja pidemmälle jalostettuja tuotteita. 

Kesällä 2021 yhtiö sai jättipotin Lohjan Asuntomessuilla, kun sen Pyörre-talo nosti rakentamisen kiertotalouden valtakunnan puheenaiheeksi. Pyörteen ohella Lundell esitteli messuilla ensimmäisen moduulitalonsa ProModin. 

– Jalostetut teräsrakenteet ovat mittatarkkoja, kosteudenkestäviä ja sataprosenttisesti kierrätettäviä. Teräsrakenteella saavutetaan parempi energiatehokkuus kuin esimerkiksi puulla. Teräs on ylivoimainen valinta kestävään rakentamiseen, Lundell sanoo.

Moduulitalon tasainen tehdaslaatu ja nopea pystyttäminen talotekniikkoineen päivineen merkitsevät rakennusvaiheen yllätysten minimointia ja kustannusten hallintaa. Lisäksi talo on nopeasti siirrettävissä, uudelleen käytettävissä tai laajennettavissa – samoilla laatu- ja CE-merkinnöillä.

– Tehdasolosuhteissa sää ei haittaa, apuna ovat väsymättömät nosturit ja trukit, työkalut ovat aina lähellä ja työolosuhteet ovat paremmat. Moduulirakentamisessa valmiita neliöitä syntyy paljon enemmän per työtunti, Lundell toteaa.

Teräs on ylivoimainen materiaalivalinta kestävämpään rakentamiseen.

Aulis Lundell Oy:n omistaja Leena Lundell

Muuntojoustava tilaratkaisu

Elinkaarensa lopussa moduulin teräsrunko, moduulit ja sen osat ovat sataprosenttisesti kierrätyskelpoista tai uusiokäytettävää materiaalia.

– Markkinat vaativat kiertotalouskelpoisia tuotteita. Lainsäädäntökin kehittyy siihen suuntaan. Moduuliratkaisut ovat meidän vastauksemme kestävämmän rakentamisen puolesta, Lundell painottaa.

Teräsrunkoiset asunto-, koulu-, sairaala- tai toimistomoduulit ovat helppo ja turvallinen tapa rakentaa nopeasti. Rakennusaika on hallittu ja kiinteistöön investoitava pääoma tuottaa nopeammin. 

– Moduulirakentaminen on täydellinen ratkaisu erityisesti silloin, kun tilantarvetta tai rakennuksen käyttötarvetta ei voida täysin tietää pidemmällä aikavälillä. Siirreltävät tilat ja kodit sopeutuvat sekä rakennusmääräysten että ihmisten tarpeiden muutoksiin, Lundell toteaa.

Lisäksi moduulirakentaminen jättää historiaan viikkojen remonttievakot ja -pölyn, sillä tulevaisuudessa esimerkiksi remontti voisi tarkoittaa vanhan moduulin korvaamista uudella. 

Aulis Lundell Oy:n omistaja Leena Lundell kertoo, että Pyörre-talossa pilotoitiin moduulirakentamisen ratkaisuja. Se palkittiin vuoden 2021 Asuntomessujen parhaana talona, sisustuksena ja ympäristötekona.

Valikoiman uusin tulokas on teräsrunkoinen moduulivilla

Naantalin Asuntomessuille 2022 yhtiö toi teräsrunkoisen Lundell X MOD -moduulivillan. Sen suunnittelussa on hyödynnetty Pyörre-talon sekä ProModi-pilottitalon parhaita ratkaisuja. 

Lundell X MOD on monikäyttöinen. Se on paitsi viihtyisä väliaikaistila, myös moduulirakenteisen omakotitalon keskeinen tilaelementti. 

– Moduulirakentaminen on tulevaisuuden asuinrakentamista. Kokemuksemme asuntomessuilla oli, että ihmiset haluavat tietää moduulirakentamisen nopeudesta, kustannustehokkuudesta ja joustavuudesta. Saamme kyselyitä jo useista Pohjois-Euroopan maista, ja valmistus on juuri alkanut. 

Lundell X MOD on kompakti: 29,75 neliömetrin tilaan sisältyy tilava olohuone, keittiö, makuuhuone ja spa. Tehoneliöiden takana ovat, kirjaimellisesti, seinän sisään liukuvat Liune-väliovet. Ne luovat tiloihin toimivuutta ja esteettömyyttä.

– Moduuliemme suunnittelukumppanina on suunnittelutoimisto Kudos Dsign, jolla on laaja tietotaito tehokkaista ja näyttävistä neliöistä muun muassa risteilyaluksilla, hotelleissa ja ravintoloissa.

Tilaajalle Lundell X MOD saapuu rekan kyydissä. Moduuli on käyttövalmis heti sähkö- ja vesikytkentöjen jälkeen. 

Aulis Lundell Oy esittelee moduulirakentamisen ratkaisuja FinnBuild-messuilla 4.–6.10.2022. Lokakuussa yritys avaa myös uuden showroomin Helsingin Autotalossa, Runeberginkatu 5:ssa. Showroomissa pääsee tutustumaan paikan päällä moduulirakentamisen valikoimaan vielä paremmin. 

Haku