Mittavilla investoinneilla luodaan vakituisia töitä

Pohjois-Karjalan Lieksa tunnetaan etenkin Ruunaan koskista ja Kolin kansallismaisemasta. Vireässä kaupungissa on myös perinteikkäitä yrityksiä, joiden tuotteisiin jokainen on törmännyt.
TEKSTI riitta mikkonen | kuva risto takala
Päivittäin vastaan kävelevät Reino- ja Aino-tossut ovat lieksalaisia. Monet tutut tuotteet makeis- ja tuoretuotepuolelta kääritään lieksalaisiin papereihin ja pakkauksiin. Pääsiäisenä ostetaan pashaa, talvella pyöräillään nastarenkailla ja ympäri vuoden nautitaan gluteenittomista tuotteista – nekin Lieksasta.
Todennäköisesti jokainen on asioinut Lieksassa rakennetussa kylpyhuoneessa tai junan wc:ssä. Myös komposiitti- ja puunjalostustuotteita, risteilijöiden parvekkeita ja betonielementtejä valmistetaan paikkakunnalla. Pohjoismaiden suurin tatuointi- ja lävistystarvikkeiden tukkuliikekin on Lieksasta. Jarkko Määttänen, Lieksan kaupunginjohtaja, toteaakin, että kaupungin yritysrakenne on monipuolinen sekä toimialoiltaan että työntekijämääriltään.
– Isojen kansainvälisten toimijoiden, kuten Binderholz Nordic Oy:n ja Pankaboard Oy:n lisäksi Lieksassa on runsaasti muutamia kymmeniä henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Se antaa mahdollisuuden eri toimialojen kehittämiseen suhdannevaihtelutkin huomioiden, Määttänen kiittelee.
Julkisena toimijana merkittävä työllistäjä Lieksan kaupungin ja Siun soten lisäksi on Kelan yhteyskeskus, joka työllistää tällä hetkellä yli 80 henkilöä.
Myös yritysten omistuspohja on vakaa. On pitkät perinteet omaavaa perheyrittäjyyttä, mutta myös kansainväliset sijoittajat ovat löytäneet Lieksan. Kasvuun uskotaan, mistä on todisteena 80 miljoonan toteutuneet tai varmistuneet investoinnit. Tämän lisäksi suunnitteilla on vielä mittavampia investointikokonaisuuksia sekä jalostuksen että matkailun toimialoilla.
– Kehitystä tukemaan on myönnetty lisäksi noin 10,5 miljoonan euron yritystuet, jotka ovat merkittävä osa yhteensä noin 26 miljoonan kokonaispotista Pohjois-Karjalaan, Määttänen iloitsee.
Metsän ja matkailun voima
Teollisuudessa kehittämisen merkittävänä kärkenä on biometsätalous. Talouden tukijalka on aina saatu metsästä, se pätee edelleen. Metsät kasvavat ja tuottavat raaka-aineita, yhä enemmän biotuotantoaloille. Maisemaa riittää tietysti myös luontokokemuksiin.
– Matkailun kehittäminen on toinen painopistealueemme, jatkaa Lieksan Kehitys Oy LieKen toimitusjohtaja Susanna Saastamoinen. Kolin ja Patvinsuon kansallispuistot sekä Ruunaan retkeilyalue tuovat jo nyt satojatuhansia vieraita kaupunkiin vuosittain. Matkailun saralla Lieksa tekee yhteistyötä eri tahojen, kuten Metsähallituksen ja naapurikuntien kanssa.
– Matkailunkin investoinnit tuovat alueelle runsaasti uusia työpaikkoja, Määttänen korostaa.
Työpaikkoja on avoinna eri toimialojen yrityksiin kuukausitasolla keskimäärin 50–100 paikan verran.
– Nyt keväällä tulee hakuun kymmeniä työntekijöitä esimerkiksi sahateollisuuteen. Lisäksi jo kuluvan vuoden aikana yritysten kasvu luo liki 100 uutta työpaikkaa eri aloille.
Vakituisia töitä tarjolla
Lieksassa olevien työpaikkojen määrän kasvu ja työntekijöiden ikääntyminen tuovat tullessaan jatkuvan työvoimatarpeen.
– Vakinaiset työpaikat hyvässä palveluympäristössä kiinnostavat, kertoo Lieksan Kehitys Oy:n hallinnoiman Tekemätöntä Työtä Tarjolla, Työpaikkoja Tekijöille -hankkeen projektipäällikkö Satu Pehkonen.
– Olemme apuna sekä yrityksille että työllistymisestä ja muuttamisesta kiinnostuneille.
Tekemistä ja palveluita Lieksasta löytyy koko perheelle. Myös koulurakentamiseen investoidaan.
– Tänä vuonna alkaa puurakenteisen yläkoulu-lukion ja ammatillisen koulutuksen ainutlaatuinen uudisrakennushanke, jossa kaikki koulutusasteet tuodaan samalle kampukselle, kaupunginjohtaja Määttänen taustoittaa.
Harrastusmahdollisuudetkin kestävät vertailun. Lieksan kaupungista löytyvät jäähalli, uimahalli, liikuntahalli, kuvataidekoulu, kansalaisopisto, musiikkiopisto, hiihto- ja laskettelumaastoja unohtamatta.
– Mistäpä tämän parempaa pakettia saisi, kolmikko iloitsee.



