Hyppää sisältöön

Mitä paljon puhuttavasta valokuidusta tulisi tietää?

Mitä paljon puhuttavasta valokuidusta tulisi tietää?

7.09.2023

Valokuidulla toteutettu netti on nopea, häiriötön ja luotettava yhteysratkaisu, kun arjen lisääntyvä digitaalisuus vaatii entistä tehokkaampaa datansiirtoa.

Valokuitu kiinnostaa, ja sitä tarjotaan nyt pien- ja kerrostaloihin. Perusasioihin paneutumalla voi välttää harmittavat hankintapäätökset.

TEKSTI ja kuva valokuitunen

Valokuituverkkoja valtakunnallisesti rakentavan Valokuitunen Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kaunisto kertoo, että usein monet yllättyvät kuullessaan, että moderni langaton mobiiliyhteys ei olekaan paras tapa toteuttaa nettiyhteyttä. Luotettavin ja nykyaikaisin tapa on toteuttaa netti kotiin valokuidulla. 

– Sinne, minne kiinteä yhteys on mahdollista rakentaa, kannattaa se aina tehdä. Valokuitukin toimii langattomasti. Valokuidulla toteutettu netti on nopea, häiriötön ja luotettava. Sen suuri tiedonsiirtonopeus mahdollistaa monien digipalveluiden käytön ilman viivettä. 

Mobiiliyhteys on aina jaettu muiden käyttäjien kanssa ja voi siksi ruuhkautua. Mobiilin nopeus saattaa myös vaihdella paljon, mutta valokuitua käytettäessä netin nopeus ei juurikaan vaihtele. Valokuitu ei ole sääherkkä eikä ruuhkaudu, vaikka kaikki naapurit käyttäisivät yhteyttä samaan aikaan. Valokuidussa tiedon lataus ja lähetys on yhtä nopeaa. 

– Datankäyttö lisääntyy jatkuvasti, vaikka emme itse muuttaisi omaa netin käyttöämme. Esimerkiksi sarjojen ja elokuvien HD-taso eli tarkkuus kasvaa jatkuvasti ja uutissivustoilla sekä mainoksissa on entistä enemmän liikkuvaa kuvaa. Monet arjen palvelut ovat netissä ja työskentelykin hoituu usein kotoa käsin. Lisääntyvä digitaalisuus vaatii yhä tehokkaampaa datansiirtoa, Kaunisto toteaa.

Kilpailu takaa laadun 

Ennen valokuituyhteyden hankkimista Kaunisto suosittelee kuluttajia lukemaan valokuitusopimuksen  ehdot huolellisesti. 

– Yksi tärkeimmistä asioista on selvittää verkon nettipalvelut: voiko kuluttaja valita verkon palvelut vai onko tarjolla vain yksi operaattori.

Kauniston mukaan kilpailu palvelutarjonnassa pitää yhteyksien hinnat ja laadun kilpailukykyisinä. Valitessaan avoimen palvelun valokuituverkon ei jää yhden yrityksen hintojen vangiksi. 

Valokuitu ei ole sääherkkä eikä ruuhkaudu.

– Nettiä ei kannata tilata ennen kuin kuitu on käyttövalmis. Kannattaa myös varmistaa, että valokuitutoimija on vastuullinen ja noudattaa rakentamisen lupaehtoja sekä säädöksiä. Kuitu rakennetaan ihmisten arjen keskellä, joten rakentajien ammattitaito on tärkeää. On hyvä myös selvittää, kuka yrityksen omistaa eli kenelle jää päätösvalta valokuituinfrassa, Kaunisto avaa.

Ratkaisut kaikkiin yhtiöihin

Valokuitunen rakentaa kuitua markkinaehtoisesti taajama-alueille, kun alueella on riittävästi tilaajia. 

– Päätämme yhteyden rakentamisesta viimeistään 12 kuukauden kuluessa tilauksesta, usein jo aiemmin. Olemme rakentaneet valokuitua yli 80 paikkakunnalla, ja verkkomme on Suomen suurin avoimen palvelun valokuituverkko. Tällä hetkellä se kattaa jo yli 200 000 kotitaloutta, Kaunisto valaisee. 

Yhteyden toteutustapoja on useita. Pientaloissa kuitu tuodaan huoneistoihin asennettavaan valokuitupäätelaitteeseen. Kerrostaloihin valokuitu toteutetaan usein yhtiön omaa sisäverkkoa hyödyntäen. Rivitaloissa puolestaan toteutus voidaan tehdä molemmilla tavoilla. 

Valokuituvalmius voidaan rakentaa ennakkoon

Jos valokuitu rakennetaan taloyhtiön huoneistoihin ulkokautta, ei kaikkien asukkaiden ole pakko ottaa kuitua käyttöönsä. Nettipalveluista asiakas päättää aina vasta sitten, kun kuitu on asennettu käyttövalmiiksi. 

Verkon rakentamisaikatauluihin vaikuttavat muun muassa vuodenaika, lupien käsittelyajat kunnissa, urakoitsijoiden aikataulutus, rakennettavan verkon laajuus ja alueen muut työmaat. 

– Tyypillisesti rakentaminen kestää muutamista kuukausista puoleen vuoteen. Jos verkko on jo valmiiksi alueella, siihen liittyminen jälkikäteen sujuu nopeammin.

Haku