Missä työskentelisin tänään?

Moderni työ suo vapauden valita, missä työtään tekee. Mutta miten käy tiimityön, etätyön ja toimistotyön välisessä viidakossa? Steerpathin sovellus ratkaisee hajautetun tiimin ongelmat.
Teksti Tuomas I. Lehtonen Kuva Patrik Pesonen
Työ joustavuuden lisääminen on ollut pitkään megatrendi maailmalla. Viimeisen vuosikymmenen ajan etätyö on ollut kasvussa ja toimistoneliöiden tarve laskussa. Koronaepidemia on vauhdittanut muutosta merkittävästi.
Steerpath Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Ilola on havainnut, että työntekijät tulevat toimistolle lähinnä vain tekemään yhteistyötä kollegoidensa ja tiimiensä kanssa. Erityisesti innovointi ja luova työ ovat asioita joissa yhteinen tila vauhdittaa prosessia. Keskittymistä vaativat ja rutiininomaiset tehtävät tehdään mieluummin etänä.
– Työntekijät ovat jo pitkään halunneet tehdä etätyötä. Monien organisaatioiden ohjeistukset ovat kuitenkin rajoittaneet etätöitä. Nyt korona on muuttanut työyhteisöjen käytäntöjä. Todennäköisesti korona-ajan jälkeen työntekijät voivat valita työympäristön, missä he kulloinkin ovat tuottavimmillaan ja mikä tukee parhaiten heidän työhyvinvointiaan. Monille työntekijöille tällainen joustavuus on jopa palkkaa merkittävämpi asia.
Varaustilanne reaaliajassa
Työn joustavuuden lisääntyminen on tuonut organisaatioille uusia haasteita ratkaistaviksi. Miten mahdollistetaan työntekijöiden tehokas yhteistyö ja innovointi? Entä kuinka paljon toimitilaa yritys vielä tarvitsee ja miten tilojen käyttöä voidaan tehokkaasti hallita? Ilolan mukaan Steerpath on erikoistunut juuri näiden haasteiden ratkaisemiseen. Yritys on kehittänyt työntekijälle työkalun, jolla toimisto- ja etäpäivät voidaan sovittaa kollegoiden toimistopäivien ja toimiston vallitsevan sekä tulevan kapasiteetin mukaan.
– Olemme kehittäneet kokonaisvaltaisen digitaalisen IoT-sovelluksen, josta työntekijät näkevät reaaliajassa työpisteiden sekä kokoustilojen varaustilanteen ja voivat tehdä varauksia. Sovellus näyttää, milloin työkaverit ovat paikalla ja miten he sijoittuvat toimitiloihin. Näin kasvokkaistapaamiset on helppo järjestää. Järjestelmä myös antaa intuitiivisesti suosituksia, mikä tila kannattaisi valita. Visuaaliseen tilamalliin perustuvaa sovellusta voidaan käyttää mobiililaitteella, läppärillä ja esimerkiksi toimitiloihin sijoitetuilla näytöllä, Ilola toteaa.
Steerpathin sovellus auttaa työntekijää arvioimaan, kannattaako työpäivä tehdä etänä vai onko tuloksellisempaa esimerkiksi järjestää tiimin yhteinen workshop toimistolla. Työnantajalle järjestelmä tarjoaa myös mahdollisuuden tilojen käyttöasteen seuraamiseen sekä tilojen tulevan käyttötarpeen ennustamiseen ja tilankäytön kustannustehokkuuden parantamiseen.
– Ostimme edellisvuonna suomalaisten toimistojen käyttöasteen analysoinnin pioneeriyrityksen Senzolive. Nyt pystymme keräämämme datan pohjalta analysoimaan toimitilojen käyttöasteita ja tekemään niistä ennusteita. Tämä on entistä tärkeämpää nyt kun toimistojen käyttö muuttuu entistä vaihtelevammaksi. Yhteistyö suomalaisen älykkäitä valaistuksenohjausjärjestelmiä valmistavan Helvarin kanssa on mahdollistanut myös toimistojen olemassa olevien valaistussensorien käyttämisen käyttöaste-analytiikan tueksi. Organisaation johto voi hyödyntää tietoa strategisia toimitiloja koskevia päätöksiä tehtäessä, Ilola avaa.
Älytoimistosovellus löytää tuottavimman työympäristön
- Sovellus kertoo varaustilanteen ennakkoon ja kertoo työntekijälle milloin oma tiimi on toimistolla.
- Se ehdottaa intuitiivisesti sopivaa vapaata työtilaa työntekijän tilankäyttöhistorian perusteella.
- Sovellus mahdollistaa nopean työpisteiden varaustilanteen selauksen sekä tilan varaamisen.
- Sovelluksen avulla voidaan tehostaa tiimityötä esimerkiksi helpottamalla työkaverin löytämistä.
Kansainvälistä toimintaa
Steerpath on suomalainen vuonna 2013 perustettu yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Espoon Leppävaarassa. Yritys toimii globaalisti ja sillä on toimipisteet myös Singaporessa sekä Yhdysvalloissa.
Steerpath tarjoaa asiakkailleen älykkäitä digitaalisia toimitilaratkaisuja muun muassa toimistoihin ja kampusalueille. Yrityksen tarjoamat ratkaisut helpottavat ja tehostavat työn tekemistä sekä tilojen käyttöä. Steerpathin asiakkaita ovat muun muassa Senaatti kiinteistöt, Netflix, Atea, Securitas sekä Singaporen lentokenttä. Yrityksen kokonaisvaltainen IoT-sovellus on puolestaan käytössä jo yli 160 organisaatiossa.