Hyppää sisältöön

Miljoonien asiakkaiden matkareitin varrella

Miljoonien asiakkaiden matkareitin varrella

23.12.2021

Juvan kunnan projektipäällikkö Mirjami Laitinen ja kehittämispäällikkö Mika Kärki uskovat Vehmaan alueen vetovoimaan ja houkuttelevuuteen. 

Etelä-Savossa sijaitseva Juvan Vehmaa on kasvava kauppapaikka. Erinomainen sijainti Järvi-Suomen solmukohdassa luo alueelle isoja mahdollisuuksia. 

TEKSTI | ELINA JÄNTTI  KUVA | TOMMI HYNYNEN

Tasainen autovirta huristaa valtatiellä numero 5 Etelä-Savon luonnonkauniissa maisemassa. Juvan Vehmaan kohdalla liikenne kulkee pohjoiseen kohti Varkautta, etelään Mikkeliin päin ja osa jakautuu Savonlinnan suuntaan. Vilkas risteys on keskeisimpiä Järvi-Suomen solmukohtia. Vuosittaiset kulkijat lasketaan miljoonissa. 

– Sijainti on ykkösjuttumme. Matkailijavirta erityisesti kesällä mutta myös tasaisesti ympäri vuoden on merkittävä. Potentiaalisten asiakkaiden suuri määrä luo alueen yrityksille huikeat mahdollisuudet menestymiseen, kertoo Juvan kunnassa EU-rahoitteista Juvan Vehmaan alueen toimintaympäristön kehittäminen -hanketta vetävä projektipäällikkö Mirjami Laitinen

Laitinen luettelee lukuja: Etelä-Suomen suunnalta tulee Vehmaaseen päivittäin hieman yli 9000 kulkuneuvoa, joista noin 5000 kääntyy Savonlinnan suuntaan. Pieksämäentieltä asiakasvirtaa tulee lisää tuhannen auton verran. Lisäksi Vehmaan alue on keskellä Etelä-Savoa, jossa on yhteensä noin 50 000 vapaa-ajan asuntoa. 

Liikevaihto moninkertaistui 

Tällä hetkellä Juvan Vehmaalla toimii noin 30 eri alojen yritystä vähittäiskaupasta elintarviketeollisuuteen, autohuoltoliikkeisiin ja erikoisempiin palveluihin, kuten aitoon englantilaiseen teehuoneeseen. 

Alueelle on syntynyt myös konealan yritysten keskittymä, jossa tarjotaan muun muassa koneiden vuokrausta, jälleenmyyntiä ja huoltoa sekä remontointipalveluita. 

Hankkeessa yritysten yhteistyötä tiivistetään ja kehitetään. Alueelle etsitään nyt myös uusia toimijoita. 

– Useiden saman alan toimijoiden sijoittuminen samaan paikkaan tuo hyviä synergiaetuja. 

Vehmaan alueen yrityksistä löytyy jo menestystarinoitakin. 

– Esimerkiksi konemyyntiä ja -huoltoa tarjoava Jukotech rakennutti liiketilat Juvan Vehmaaseen muutama vuosi sitten. Sijainnin myötä liikevaihto moninkertaistui. 

Asemalta lisää asiakkaita 

Kasvavia aloja alueella ovat erityisesti luontomatkailu ja lähiruoka. 

– Matkailijoiden virrassa on paljon vapaa-ajan liikkujia, jotka hakevat alueelta luonto- ja eräpalveluita sekä siihen liittyviä tuotteita. Toivomme alueelle tämän alan toimijoita. 

Laitinen näkee Vehmaalla paljon potentiaalia esimerkiksi lähiruokaa tarjoaville toimijoille. Alueelle on käyty neuvotteluja myös ison vähittäiskaupan veturin sijoittumisesta sekä isosta logistiikkakeskuksesta. 

– Parikkalan uusi raja-asema tulee lisäämään alueen liikenne- ja asiakasmääriä sekä luo tarvetta logistiikkakeskukselle, toteaa Juvan kehittämispäällikkö Mika Kärki

Vehmaalla on edullisia tontteja kaupan ja teollisuuden tarpeisiin. Kiinnostuneita kehotetaan olemaan yhteydessä Juvan kuntaan pian, sillä tiloja suunnitellaan parhaillaan. 

Haku