Hyppää sisältöön

Mikkelin tapahtuma-alueella yhdistyvät luonto ja kaupunki

Mikkelin tapahtuma-alueella yhdistyvät luonto ja kaupunki

17.01.2023

Asiakkuuspäällikkö Olli Marjalaakso ja toimitusjohtaja Viljo Kuuluvainen nostavat esiin, että monitoimi-areenalla voi järjestää monipuolisesti erilaisia tapahtumia aina urheilusta kulttuuriin. 

Lähellä keskustaa, usean hallin ryppäässä on helppo järjestää isojakin tapahtumia. Esimerkiksi edelliskesän Farmari-messut osoittivat, miten monipuolinen tapahtumapaikka Mikkelin Kalevankankaan alue on. 

TEKSTI | OUTI RANTALA   KUVA | ANNA-KATRI HÄNNINEN

Mikkeliin ”mänijöitä” ilahduttaa varmasti se, että tapahtumapaikan löytäminen ei aiheuta harmaita hiuksia, vaan sijainti on selkeä ja kulku sinne sujuva. Kalevankankaan tapahtumakeskus on melkein kaupungin ytimessä: alue sijaitsee vain parin kilometrin päässä Mikkelin rautatieasemalta. Saavutettavuus onkin erityinen valtti, jota monesta muusta kaupungista ei löydy. 

– Junalla ja autolla matkustavien lisäksi tapahtumiin tulee väkeä lentäen. Kansainvälinen lentokenttäkään ei sijaitse kaukana. Helsingistä junamatka kestää 2,5 tuntia ja asemalta rauhallinen kävelymatka alueelle kestää maksimissaan 20 minuuttia. Kesäkelillä ovat käytössä kaupunkiskuutit ja -pyörät, lisäksi kulkevat taksit ja paikallisbussit sekä tarvittaessa tapahtuma-aikana järjestettävät omat kuljetukset, luettelee asiakkuuspäällikkö Olli Marjalaakso Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä. 

Tapahtuma-alue taipuu hyvin sekä ulko- että sisätapahtumiin.


Luonnonkaunis ympäristö tervehtii Kalevankankaan liikunta-alueelle tulevia. Alueella on paljon reittivaihtoehtoja ulkoiluun ja osa reiteistä kulkee luonnonsuojelualueella. Monikäyttöreittiä on 18 kilometriä ja latuja 31 kilometriä. Vieressä on myös maailman nopeimmaksi tunnustettu Mikkelin ravirata. Alue on jatkuvasti mikkeliläisten ahkerassa käytössä, ja lisäksi tapahtumien aikaan useat ulkopaikkakuntalaiset pääsevät nauttimaan ainutlaatuisesta ympäristöstä. 

– Ydinalue on kooltaan kymmenisen hehtaaria. Mittavia korjaustöitä ja uudisrakentamista on tehty alueella erityisesti viiden viime vuoden aikana. Tapahtumakeskus on kompakti kokonaisuus, jossa on mahdollisuuksia järjestää erikokoisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joihin voi yhdistää liikuntaa ja urheilua, Marjalaakso tietää. 

Hyvinvoinnin edistämistä 

Tapahtumakeskuksen ytimessä on monitoimiareena Saimaa Stadiumi. Samaan rakennuskokonaisuuteen kuuluvat muun muassa jäähalli ja jalkapallohalli. 

– Sisätiloja voi yhdistellä niin, että isommassa tapahtumassa pääsee tilasta toiseen sisäkautta. Kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevat älykuntosali, Active life lab -testauslaboratorio ja virtuaalitodellisuustila, Saimaa Stadiumin toimitusjohtaja Viljo Kuuluvainen esittelee. 

– Tuotamme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä monipuolisesti vaikuttavia hyvinvointipalveluja. Laboratorion teknologian avulla pystymme toteuttamaan erilaisia terveysmittauksia ja seurantaa. 

Kuuluvainen tietää, että tämä kiinnostaa yrityksiä, jotka sijoittavat henkilöstön työhyvinvointiin. 

– Työhyvinvoinnin palveluissa pystymme hyödyntämään viimeisintä teknologiaa ja ammattikorkeakoulun ylläpitämää tietoon perustuvaa hyvinvoinnin edistämistä. Voimme yhdistää hyvinvoinnin mittaamista eri tavoin teknologiaa hyödyntäen ja rakentaa hyvinvoinnin edistämisohjelmia. Pystymme seuraamaan myös vaikuttavuutta eli millaisia tuloksia palveluilla saadaan aikaan. 

Liikuntaa, elämyksiä ja majoitusvaihtoehtoja 

Kalevankankaan alueelta löytyvät lisäksi tenniskentät, koirahalli, frisbeegolfrata ja padelhalli. 

– Eri lajiliitot ovat löytäneet tapahtumakeskuksen omien kansallisten kilpailujensa järjestämiseen. Esimerkiksi Palloliiton Itä-Suomen alueen leirit ovat saaneet poikkeuksetta hyvää palautetta. Stadiumilla on myös pelattu lentopallon A-maaottelut ja Salibandyliigan Super Cup. Paikallinen koiraurheiluseura on myös järjestänyt isoja agilitykisoja raviradan keskialueella, Kuuluvainen mainitsee esimerkkeinä. 

Tapahtumakeskuksen ytimessä on monitoimiareena Saimaa Stadiumi. 


Aivan tapahtumakeskuksen tuntumasta löytyvät myös hotelli, kahvila, kokoustilat ja auditorio. 

– Lisäksi Mikkelin kehitysyhtiön matkailuyksiköllä on kontaktit mökin omistajiin, joita alueella on tuhansia. Mikkeli kisailee aina Kuopion kanssa, kumpi on suurempi mökkipitäjä lukumäärässä. Normaalisti koko Etelä-Savossa on 140 000 asukasta, mutta kesäaikaan asukasluku nouseen 350 000:een, kertoo Kuuluvainen. 

Konsertti- ja kongressitalo Mikaeli sijaitsee vain kilometrin päässä, tapahtumakeskuksen ja keskustan puolivälissä Pankalammen rannalla. Martti Talvela- salissa on 692 istumapaikkaa täydellisellä konsertti- sekä kokousvarustuksella. Sali mukautuu monipuoliseksi esiintymispaikaksi ja sitä voidaan käyttää myös äänityksiin hyvän äänieristyksen ansiosta. 

– Mikaelissa järjestetään niin kokouksia, konsertteja, seminaareja kuin perhejuhliakin . Monipuolinen ohjelmisto tarjoaa sisältöä ympärivuotisesti, Marjalaakso sanoo. 

– Kalevankankaan tapahtumakeskus lähialueineen taipuu hyvin sekä ulko- että sisätapahtumiin, kuten messutapahtumiin ja vaikka yritysten gaalatilaisuuksiin. 

Tämä tapahtuma on saanut rahoituksen Mikkeli Events -hankkeesta. Mikkeli Events -hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta. Hankkeen rahoituksen on myöntänyt Etelä-Savon maakuntaliitto.

Haku