Hyppää sisältöön

Mies joka toi rahataidon valmennuksen Suomeen

Mies joka toi rahataidon valmennuksen Suomeen

9.11.2023

Valmennusyhtiö Varapuun Mikko Sjögrenin intohimona on valmentaa ihmisiä ymmärtämään henkilökohtaisen talouden tasapainottamisen tärkeys osana yleistä hyvinvointia. 

Sijoittamisen mestariksi ei synnytä. Taloustaitojen hiominen on koko elämän mittainen projekti. Oivallettuaan tämän omassa elämässään Mikko Sjögren aloitti taloustaidon valmennuksen ammattimaisesti ensimmäisenä Suomessa. 

TEKSTI outi rantala | kuva varapuu

Rahasta puhuminen on Suomessa koettu aina hieman kiusalliseksi. Vaikka ihmisillä on kautta aikojen ollut tarve saada apua raha-asioidensa hoitamiseen, niin taloustaitojen valmentaminen on vielä melko uutta Suomessa. 

Lähes kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin Mikko Sjögrenillä tuli tarve oppia lisää sijoittamisesta ja talouden hallinnasta, saatavilla oli vain viisi suomenkielistä kirjaa aiheesta. Hän luki ulkomaisten talousasiantuntijoiden teoksia ja kävi ulkomailla kuuntelemassa heidän luentojaan. 

– Halusin tulla taloudellisesti riippumattomaksi ja ymmärtää, miten suojaan olemassa olevan omaisuuteni niin, että en häviä puolta varallisuudestani, jos markkinoilla tuulet kääntyvät. Kehitin talouden lukutaitoani ja opin ymmärtämään, miten eri omaisuudenlajit liittyvät toisiinsa ja miten markkinat toimivat, Sjögren valottaa. 

Nykyään Sjögren valmentaa itse samoissa tapahtumissa näiden kansainvälisesti tunnettujen asiantuntijoiden kanssa. Tähän mennessä rahataidon valmentajan opissa on käynyt yli 20 000 ihmistä, ja vuonna 2017 pelkästään ulkomaan valmennuspäiviä hänelle kertyi 27. 

Tarve valmennukseen heräsi 

Kun Sjögrenin tulokset kohentuivat, lähipiirissä ihmiset kiinnostuivat mistä on kyse ja alkoivat kysellä vinkkejä. Heidänkin saatuaan tuloksia aikaan alkoi käydä selväksi, että muutkin voisivat hyötyä Sjögrenin opeista. Tästä ajatuksesta syntyi tuloksena Valmennusyhtiö Varapuu

– Ensimmäinen valmennustapahtuma pidettiin vuonna 2008. Olin jo edellisenä vuonna kokeillut valmennuksia pienelle tutulle joukolle, mutta vähitellen ilmeni tarve isommille tilaisuuksille. 

Yksinkertaista ja hauskaa 

Kymmenessä vuodessa Varapuu on kasvanut yli 50 tapahtumaa vuodessa järjestäväksi menestyväksi yritykseksi. Sen tarjoamien valmennusten läpi on mennyt tuona aikana jo yli 20 000 ihmistä. 

– Kerromme talouteen liittyvistä asioista yksinkertaisesti ja hauskasti, että ihmiset jaksavat kuunnella niitä koko päivän, Sjögren kertoo. 

Sjögrenin mukaan huumori on osoittautunut hyväksi välineeksi tarttua kiinni arkoihin aiheisiin. Sen kautta moni tärkeä asia jää parhaiten kuuntelijoiden mieleen. 

Taloustaidosta tulisi pitää yhtä hyvää huolta kuin puhtaudesta ja terveydestä.

Taloustaidon valmennuksia järjestetään yhä enemmän työhyvinvointiin liittyen. 

– Työnantajat ovat huomanneet, miten tärkeää osaa taloustaito näyttelee työntekijöiden hyvinvoinnissa. Siitä on pidettävä yhtä hyvää huolta kuin puhtaudesta ja terveydestä. Talouden tasapainossa pitäminen vaikuttaa ihmisen koko elämään. 

Vaikeuksista voittoon 

Sjögren on joutunut kantapään kautta opettelemaan rahataidon salat ja saanut oman taloutensa nousuun systemaattisen ja suunnitelmallisen työn tuloksena. 

– Olin kiinnostunut sijoittamisesta jo insinööriopintojeni yhteydessä 1990-luvun alussa. Olin saanut vanhempieni liiketoimintakaupasta pesämunan, jonka sijoitin osakkeisiin. Tiedon puutteen ja osaamattomuuden vuoksi hävisin sijoittamistani rahoista yli puolet. 

Vuosi 2003 oli käännekohta, kun Sjögren oivalsi, miten on mahdollista vauhdittaa vaurastumista ja rajata riskiä. Otettuaan opit käyttöön hän osti puolentoista vuoden aikana 21 sijoitusasuntoa ja saavutti taloudellisen riippumattomuuden. 

– Sijoitusten onnistumista rajoittaa vain itse sijoittaja. Samassa markkinassa toiset pärjäävät ja toiset eivät. Tieto ei yksin riitä – pitää olla myös taito viedä se käytäntöön. 

Elämänhallinta kuntoon 

Vuoden 2018 alussa Varapuu yhdistyi kahden muun yrityksen, Uskalla Innostua ja Valmenustalo Itsensäylittäjät, kanssa. 10times Oy:ssä on 24 hengen tiimi ja erilaisia valmennuspaketteja eri kohderyhmille. 

– Teemme yhdessä entistä laajemmin työtä auttaaksemme ihmisiä henkilökohtaisen elämänhallinnan parantamisessa, Sjögren kertoo. 

Sjögrenin intohimona on jatkossakin se, että ihmiset innostuisivat taloustaitojen kehittämisestä. 

– Eurojen puute saattaa viedä huomion elämässä oikeasti tärkeistä asioista. Siksi taloustaidon pitäisi olla olennainen osa elämää ja tärkeä osa myös nuorten koulutusta, kiteyttää Sjögren. 

Haku