Hyppää sisältöön

Metsätalouden sivuvirroista syntyy puupohjaisia aterimia

Metsätalouden sivuvirroista syntyy puupohjaisia aterimia

7.12.2022

Nature Line Cutleryn aterimet valmistetaan patentoidusta biokomposiitista hyödyntämällä metsäteollisuuden sivuvirtoja.

Maailman vastuullisimpia kestokulutusaterimia valmistuu Outokummussa. Kuluttajien valveutuneisuus ja kestävä kehitys antoivat sysäyksen ainutlaatuiselle innovaatiolle.  

TEKSTI | VILMA TIMONEN   KUVA | NATURE LINE CUTLERY

Maailmassa on meneillään voimakas kuluttajakäyttäytymisen muutos. Kuluttajat valitsevat ostoskoriinsa yhä useammin uudelleenkäytettävän vaihtoehdon, ja kertakäyttökulttuuria suitsitaan myös lainsäädännöllä. EU:n sisällä vuonna 2021 voimaan tullut SUP-direktiivi eli muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämistä koskeva direktiivi on poistanut markkinoilta muun muassa kertakäyttöiset muoviset mehupillit ja aterimet. 

Vuonna 2020 toimintansa aloittanut Nature Line Cutlery Oy on luonut kertakäyttötuotteille kestävän vaihtoehdon. Yrityksen innovoimat täysin puupohjaiset, useasti uudelleenkäytettävät kestokulutusaterimet ovat löytäneet käyttäjänsä. 

– Myyntimme on moninkertaistunut toimintavuosiemme aikana. Kuluttajat oikeasti hakevat kestävän kehityksen tuotteita, ja entistä useammin he valitsevat meidän tuotteemme kuin kertakäyttöistä, sanoo Nature Line Cutleryn myyntijohtaja Petteri Vilkman.

Outokummussa toimivan Nature Line Cutleryn tuotteet valmistetaan maailman mittakaavassa uniikista, UPM:n täysin puupohjaisesta, patentoidusta EcoAce-biokomposiitista, joka on seos havupuukuituja ja mäntyöljystä tuotettavaa biopolypropeenia. Raaka-aineen komponentit saadaan kokonaisuudessaan kotimaisen metsäteollisuuden sivuvirroista.

Konepestävät ja miellyttävät

Paitsi ekologisia, Nature Line Cutleryn tuotteet ovat hyvin kestäviä. Aterimia voi käyttää uudelleen jopa satoja kertoja, ja ne voi pestä tavallisen astianpesukoneen normaaliohjelmassa muiden astioiden kanssa. 

– Raaka-aineen ominaisuudet ovat aivan mahtavat. Tuotteet kestävät pitkälti yli 100 asteen käyttölämpötilaa, eli aterimet eivät väänny tai sula, kun niitä käyttää kuumien juomien tai ruokien kanssa. Tuotteet ovat erittäin jäykkiä ja kestäviä, ja esimerkiksi yrityksemme valmistamat Luxury-sarjan tuotteet ovat laadultaan vertailtavissa jopa teräsaterimiin. Lisäksi aterinten suutuntuma on erinomainen, sillä raaka-aine ei siirrä eikä vastaanota makuja elintarvikkeista, Vilkman kertoo.

Tärkeä osa Nature Line Cutleryn vastuullisuutta on tuoteturvallisuus. Tuotteet testataan tarkasti, ja niiden turvallisuus elintarvikekäyttöön varmistetaan viimeisimpien asetusten mukaisesti. 

Aterimia voi käyttää uudelleen jopa satoja kertoja. 

Nature Line Cutleryn myyntijohtaja Petteri Vilkman

Yritys kantaa myös yhteiskunnallisen vastuunsa. Niin raaka-aineet kuin pakkausmateriaalit ovat kotimaisia, ja Outokummun-tehtaalla tehtävät investoinnit tuovat Suomeen ja Pohjois-Karjalan alueelle merkittäviä tuloja. Tehdas on tulevaisuudessa myös merkittävä työllistäjä alueella. 

– Teimme kesällä noin viiden miljoonan euron investoinnit, ja ensi keväänä käynnistyy tehtaan laajennus. Hyvin suuri prosentti investoinneista jää Suomeen, ja lisäksi verotulot – kyllä siitä voi olla ihan ylpeä. Tavoitteemme on, että vuoden 2025 loppuun mennessä liikevaihtomme on yli 45 miljoonaa euroa. Silloin tehdas työllistää jo reilu sata henkilöä.

Vastuullisin vaihtoehto

Nature Line Cutleryn slogan kertoo yrityksen valmistamien aterimien olevan markkinoiden ekologisin vaihtoehto. Kyseessä ei ole pelkkä markkinointilause.

– Meidän tuotteemme on – käyttipä sitä yhden tai 150 kertaa – ylivoimaisesti kaikkein vastuullisin vaihtoehto. Tuotteet saapuvat hiilinegatiivisina kauppojen hyllyille, ja mitä useammin niitä uudelleen käytät, sen parempi luonnolle. Yrityksemme tarina on avoin, tuotteet on testattu, varmistettu ja koettu turvallisiksi, olemme asetusten ja regulaatioiden edellä. Samalla käyttämämme raaka-aine on täysin uusiutuvista lähteistä: tuotteemme valmistetaan vain hyödyntämällä sivuvirtoja, eli tarvetta neitseelliselle materiaalille ei ole. Tuotteemme ei aiheuta metsähakkuita emmekä kilpaile ruokatuotannon kanssa, koska tuotteissamme ei ole kasvipohjaisia polymeerejä. Lisäksi meidän tuotteemme tarjoaa markkinoiden ylivoimaisimman käyttökokemuksen. Tämä kaikki on luonut pohjan vahvalle kasvulle. 

Tuotteiden raaka-aineet ja pakkausmateriaalit ovat kotimaisia.

Vilkman toteaa, että maailmaa ei valloiteta yksin. Toimiva sidosryhmäyhteistyö on avainasemassa Nature Line Cutleryn tarinassa. 

– Meillä on hyvin läheiset kumppanuudet pääsidosryhmiemme kanssa. UPM toimittaa 99 prosenttia käyttämästämme raaka-aineesta. Heidän kanssaan meillä on todella symbioottinen tuotekehitys, markkinaymmärrys, analysointi, tutkimus ja testaus. Yhteistyö tuo todellista lisäarvoa. Kumppanimme Suomessa tukevat osaltansa yrityksemme pysymistä yhden askeleen edellä – luonnollisesti. 

Haku