Metro, joka palvelee vähintään sata vuotta

Länsimetro on nykyaikainen, vastuullinen, älykäs ja turvallinen metrojärjestelmä. Matkustajat saavat nauttia nopean joukkoliikennemuodon eduista turvallisin mielin.
TEKSTI | MARIA PALDANIUS KUVA | PATRIK PESONEN
Tarkoitus oli rakentaa maailman turvallisin metro – ja sellainen siitä tuli. Näin voi tyytyväisin mielin todeta Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi nyt, kun takana on viisi vuotta kokemusta metroliikenteestä Espoon suuntaan. Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat kansainvälisessäkin vertailussa huippuluokkaa.
– Metroasemilla, katseilta piilossa on modernin metron vaatima talotekniikka ja 52 järjestelmää, jotka varmistavat turvallisen ja sujuvan poispääsyn poikkeustilanteissa, kuten tulipalon tai sähkökatkon aikana. Ne tekevät länsimetrosta yhden maailman nykyaikaisemmista ja turvallisimmista metroista.
Ylipäätään julkisena kulkuvälineenä metro on turvallisimmasta päästä. Onnettomuuksia tapahtuu harvoin. Mutta jos jotain sattuisi, vaikutukset voisivat olla suuria. Siksi myös Länsimetrossa on panostettu sekä tekniseen turvallisuuteen että koetun turvallisuuden vahvistamiseen. Koettuun turvallisuuteen liittyy paitsi vartijoiden läsnäolo asemilla, myös asemien avaruus, valoisuus ja estetiikka.
– Länsimetrossa on panostettu vetovoimaan ja houkuttelevuuteen. Asemista ei haluttu pimeitä luolia, vaan valoisia ja viihtyisiä tiloja, joissa on helppo liikkua ja joissa esteettömyys toteutuu. Suunnittelua ohjasi tieto siitä, että viihtyisyys lisää turvallisuutta ja hyvinvointia.
Toimiva matkaketju
Suomen isoimpiin rakennusprojekteihin lukeutuvan Länsimetron ensimmäinen vaihe vihittiin käyttöön 2017 marraskuussa ja toisella osuudella liikenne alkaa 3.12.2022. Metron vaikutus asumiseen ja liikkumiseen – samoin kuin rakentamiseen ja palveluihin – on ollut ilmeinen: uudet raideliikenneratkaisut nähdään houkuttelevina ja ihmiset asuvat mielellään raiteiden lähelle.
– Joukkoliikenne sekä vastaa olemassa olevaan kysyntään että luo mahdollisuuksia. Espooseen virtaa uusia asukkaita, mikä on osin seurausta toimivasta metrojärjestelmästä. Espoo on viiden kaupunkikeskuksen kaupunki, joka nivotaan raiteiden avulla yhteen.
Toimiva metrojärjestelmä on seurausta matkaketjuajattelusta. Kuten Saksi havainnoi: esimerkiksi Espoon Kivenlahden asemalta voi käytännössä lähteä kesävaatteissa maailmalle joulukuussa ilman varsinaista tarvetta astua ulos. Myös liikuntaesteiset pystyvät kulkemaan metrolla helposti ja sujuvasti. Toinen puoli matkaketjuajattelua on puolestaan asemaympäristöjen palvelutarjonta.
– Se on nykyaikaa, että metroasemien läheisyydessä on sekä kaupallisia että kaupunkien tarjoamia palveluja – sekä liityntäpysäköintipaikkoja, pyörätelineitä ja sähköpyörien latauspisteitä. Kun kaikki perusasiat voidaan hoitaa metrolla, se vähentää myös yksityisautoilun tarvetta.
Länsimetro on huippuammattilaisten yhteistyön tulos.
Toimitusjohtaja Ville Saksi
Elinkaari ajateltu
Metron suosiota selittää liikkumisen helppous, riippumattomuus liikennetilanteista sekä kulkutiheys muutaman minuutin välein. Hyötyjen ansiosta Länsimetron rakentamiselle näytettiin vihreää valoa.
– Metrojärjestelmän rakentaminen aiheuttaa monia muutoksia. Tärkeää on jakaa aktiivisesti tietoa siitä, mitä tehdään ja miksi. Projektin viestintä onnistui hyvin ja saimme ihmisten hyväksynnän.
Länsimetro on rakennettu vähintään 100 vuodeksi eteenpäin. Sellainen kestokyky ei olisi mahdollinen ilman monialaista ammattilaisten joukkoa sekä elinkaariajattelua, joka huomioi vastuullisuuden kaikki osa-alueet. Tilojen ja järjestelmien käyttöä suunnitellaan sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä siten, että turvallisuus on taattu metron koko elinkaaren ajan. Valitut materiaalit kestävät teknisesti ja tyylillisesti aikaa, ja rata on tarvittaessa jatkettavissa. Myös metron kapasiteetin parantaminen on työn alla.
– Joukkoliikenne on yhteispeliä yli organisaatiorajojen. Länsimetro on huippuammattilaisten yhteistyön tulos. Enemmän kuin tekniikassa, äly on asiantuntijoissa ja heidän osaamisessaan, Saksi summaa.