Hyppää sisältöön

Merkityksellistä työtä rajavartijana

Merkityksellistä työtä rajavartijana

21.04.2022

Rajavartiolaitoksen merkitys Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta on korostunut. Rajavartijat työllistyvätkin hyvin.

Jesse Suojasalmella tulee tammikuussa täyteen kaksi vuotta siitä, kun hän aloitti Suomen Rajavartiolaitoksen palveluksessa. Sitä edelsivät viisi vuotta huoltoaseman kassalla ja useat pääsykokeet.

TEKSTI I JARNO VÄISTÖ KUVA I RAJAVARTIOLAITOS

Rajavartiolaitoksen nuorempi merivartija Jesse Suojasalmi kertoo tämän hetkisen uransa saaneen alkusysäyksen, kun hänen isänsä ajoi kaverinsa firmalle taksia. Kerran Helsingin Länsisatamassa asiakasta odotellessaan muutama Rajavartiolaitoksen työntekijä oli tullut juttelemaan Suojasalmen isälle ja maininnut käynnissä olevasta isosta rekrystä.

– Totesin, että haen yhden ainoan kerran, ja tässä sitä ollaan, Suojasalmi kertoo.

Hänenmukaansa hakea voi lähes kuka tahansa, mutta muutamia kriteerejä on.

– Rikostaustaa ei kuitenkaan tulisi olla, ja armeija täytyy olla käytynä Ahvenanmaan kotiseutuoikeuden omaavia henkilöitä lukuun ottamatta. 

Töissä ollaan ihmisiä varten

Suojasalmi työskentelee Suomenlahden merivartioston Helsingin rajatarkastusosastossa. Työnantaja saa häneltä arvostusta vakaudestaan.

– Toimin ykköslinjalla, eli tehtäväni keskittyvät matkustusasiakirjojen tarkastuksiin ja maahantuloedellytysten varmistamiseen. Kun lähden työvuoroon ja vedän kamppeet niskaan, koen sen kunniaksi. Nykytilanteessa töitäkin on vain entistä enemmän.

Niin Rajavartiolaitoksen kuin yksittäisen rajavartijan merkitys Suomen turvallisuudelle onkin vain entisestään korostunut. Sisärajavalvonnan palauttaminen Schengen-maiden väliseen matkustajaliikenteeseen ei ole koskaan kestänyt Suomessa näin kauan. 

Totesin, että haen yhden ja ainoan kerran, ja tässä ollaan.

– Käytännössä kaikki Suomeen saapuvat lennot on tarkastettu, ja varsinkin alussa herätti paljon ihmetystä, että vaikkapa Ruotsista saapuville tehdään rajatarkastus.

Töissä ollaan ihmisiä varten. Maahantulijoista 98 prosentilla on asiat kunnossa, mutta jäljelle jäävä kaksi prosenttia pitäisi onnistua tunnistamaan. Nyt kun liikennettä on vähemmän, ja on aikaa keskittyä työhön tavallistakin paremmin, hoksottimien pitää olla hereillä.

Kokemuksia ja jatkosuunnitelmia

Palkitsevinta Suojasalmelle ovat olleet mahdollisuudet antaa oma panos.

– Tuntuuhan se hyvältä, kun onnistuu auttamaan ja neuvomaan. Välillä on saanut toimia tietynlaisena kuuntelijana, mistä saa itsekin hyvän fiiliksen. Sekin on hienoa, kun huomaa jotain, mikä johtaa toimenpiteisiin. Tapauksia on ollut muutamia suhteellisen lyhyen virkaurani aikana. Eräs Intian kansalainen oli lähdössä kotiin Delhiin ja esitti Intian passin sekä Puolan oleskeluluvan, jonka aitoustekijät kiinnittivät huomioni. Selvisi, että henkilö oli ollut yli puoli vuotta laittomasti Puolassa töissä. Hän sai kahden vuoden maahantulo- ja työkiellon Schengen-alueelle.

Valtaosa Rajavartiolaitokseen töihin tulevista rajavartiomiehistä aloittaa työnsä ykköslinjan rajatarkastuksesta, mutta etenemismahdollisuudet ovat hyvät. Erikoistumaan voi päästä muutaman vuoden jälkeen.

– Rikostorjuntatehtävät tai Suomenlahden merivartioston rajatarkastusosaston valvontaryhmä kiinnostaisivat. Kesällä työskentelin kolme viikkoa Helsingin rajatarkastusosaston sisäisen valvontaryhmän puolella ja tykkäsin kovasti, Suojasalmi päättää.

Haku