Meriteollisuuden prosessit digitalisoituvat Turussa

Idea uudenlaisesta avoimen lähdekoodin alustasta yritysten tilaus-toimitus-ketjussa tulee mullistamaan nykyisen digitaalisen tiedonsiirron. Pilotoinnissa on jo nyt mukana lukuisia yrityksiä.
TEKSTI outi rantala | kuva meyer turku
Turussa käynnistynyt miljoonahanke on ainutlaatuinen, sillä siinä on mukana useita suuria toimijoita. Mukana on myös pk-yrityksiä, joita harvoin nähdään vastaavissa EU-hankkeissa.
Yritykset tekevät yhä manuaalisesti monia erityisesti tarjousten, tilausten ja toimitusten asiakirjoihin liittyviä toimintoja. Turussa haetaan nyt ratkaisua, joka mullistaa nykyisen digitaalisen tiedonsiirron. Meriteollisuus lähti hankkeeseen notkistaakseen tilaus-toimitus-ketjuaan. Mielessä ovat tulevaisuudessa myös kustannussäästöt.
– Metsäteollisuudella on ollut vastaava hanke aiemmin laitosten teknisen tuotetiedon näkökulmasta. Meillä tarve ja lähestymistapa on kuitenkin toisenlainen, koska tuotteita on vähän ja ostosten määrä taas huikea. Lähdimme uudistamaan hankintaprosessia ja laskujen käsittelyprosessia. Tavoitteena on päästä paperista eroon ja säästää kustannuksia, kun manuaaliset välivaiheet karsitaan. Verkostolla on joka tapauksessa kasvamispaineita, joten tällainen järjestelmä olisi kansainvälisesti yksi pelimerkki lisää, Meyerin Turun telakan kansi-varustelun suunnittelupäällikkö Jari Yli-Tolppa kertoo.
Kun yritykset yritykset käyttävät samaa alustaa, virheiden määrä vähenee huomattavasti.
Yli-Tolppa vastaa yrityksessä Maritime Digital Supply Space -projektista, joka on TEKES:n rahoittama ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun johtama tutkimusprojekti.
– Säästö syntyy siitä, kun käsityön määrä prosessissa vähenee ja dokumenttien allekirjoittaminen siirtyy digitaaliseen muotoon. Kun yritykset käyttävät samaa alustaa, virheiden määrä vähenee huomattavasti. Nyt mukana on meriteollisuuden toimijoita, pankkeja ja softataloja. Jatkossa myös rahoitus saattaa järjestyä tilauksen yhteydessä, kun pankit liittyvät järjestelmään omilla tuotteillaan. Tietoturva on tietenkin ykkösasia ja se koskee kaikkia osapuolia.
Luodaan täysin uutta
Turun seudun elinkeinoyhtiö Turku Science Park Oy:n tutkimus- ja kehityspäällikkö Karri Mikkonen on seurannut läheltä muutama vuosi sitten toteutettua metsäteollisuuden hanketta. Mikkonen halusi kartoittaa myös Turussa digitalisaation tarpeita meriteollisuusklusterissa.
– Uudessa, konkreettisessa projektissa kehitetään toimialakohtaista ekosysteemiä. Digitalisointia ei ole ennen tehty tässä mittakaavassa. Tällä halutaan luoda epäreilu kilpailuetu suomalaisille yrityksille kansainvälisessä kaupankäynnissä.
Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Åbo Akademi ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto tutkivat, millä edellytyksillä luodaan digitaalinen ympäristö, jossa yritykset voivat tehdä transaktioita niin, että dokumentit siirtyvät yritykseltä toiselle muuntumattomina ja alkuperäisessä muodossa.
– Neljäkymmentä prosessiteollisuuden yritystä käyttää transaktiokustannuksiin vuosittain noin 580 miljoonaa euroa, joten manuaalitoiminnan automatisointi houkuttelee, toteaa Turun kauppakorkeakoulun digitaalisen liiketoiminnan johtamisen professori Tomi Dahlberg.
Toimii pilvipalveluna
Olemassa olevat ratkaisut ovat yleensä rakennettu erikseen ja toimineet kahdenvälisinä. Rakentamiseen käytetty summa on jopa 50-100-kertainen verrattuna nyt kehitettävään avoimen lähdekoodin järjestelmään, joka toimii pilvipalveluna. Jatkossa on tarkoitus saada tarjouspyynnöt, tarjoukset, tilaukset, tilausvahvistukset ja toimitusdokumentit kulkemaan samankielisinä yritykseltä toiselle.
– Yritykset halusivat alustan, joka käyttää kansainvälistä lohkoketjuteknologiaa. Tutkimme vaihtoehtoja ja päädyimme Linus Foundationin Hyperledger-standardiin. Meillä kehitetty rajapintaohjelma eli API kiinnosti Linus Foundationia ja saimme luvan ryhtyä kehittämään systeemiä tältä pohjalta. Laboratoriona toimii yliopiston yhteydessä DBE Core -alustayhtiö.
Tähän mennessä tutkijat ovat kenttätyöskentelyn kautta määritelleen sanomat ja niihin liittyvät lisäsanomat, joita järjestelmä käyttää. Tilaus-toimitus-ketjun hitaus ja käsityövaltaisuus koskettavat koko teollisuutta. Nyt mukaan liittyvät kuljetus ja logistiikka.
– Seuraavassa vaiheessa ovat mukana suuret varustamot, satamat, kuorma-auto- ja huolintaliikkeet, VR ja Finnair. Ensi kertaa urallani keskeneräisestä hankkeesta syntyy tällainen spin off. Tästä tulee jotain todella isoa, Dahblerg toteaa.