Hyppää sisältöön

Menestystarinat odottavat tulevaisuuden tekijöitä 

Menestystarinat odottavat tulevaisuuden tekijöitä 

2.11.2023

Rekrytupa on työntekijöiden ja työnantajien kohtauspaikka, kertovat RekryKainuu-hankkeen projektipäällikkö Kari Kinnunen sekä projektikoordinaattori Salla-Maija Hakola.

Kainuussa sijaitsevilla yrityksillä kulkee lujaa. Niin lujaa, että kasvava työvoimapula on tosiasia. Työpaikkoja on tarjolla runsaasti eri aloilta – asiantuntijoita ja osaajia kaivataan koodareista kokkeihin.

TEKSTI PEKKA MOLIIS kuva jesse karjalainen


Rekrytupa on työntekijöiden ja työnantajien kohtauspaikka, kertovat RekryKainuu-hankkeen projektipäällikkö Kari Kinnunen sekä projektikoordinaattori Salla-Maija Hakola. 

Peliyhtiö Critical Forcen henkilöstöpäällikkö Leili Mård on yksi niistä huippuluokan ammattilaisista, joka on muuttanut työn perässä Kajaaniin, Kainuun maakuntaan. Elämä ihmisen kokoisessa kaupungissa maistuu. 

– Tämä on pieni, intiimi kaupunki, jossa on vielä sitä vanhan ajan nostalgista kylähenkeä. Kainuu on tarpeeksi pieni, jotta keskustan voi kävellä halutessaan päästä päähän, ja vastaavasti taas tarpeeksi suuri siihen, että täältä löytyy monipuoliset kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Jos Kajaanin palvelut eivät riitä, niin täältä pääsee lentämään mihin tahansa, Mård toteaa. 

Tällä hetkellä 75 henkilöä työllistävä Critical Force on tuore kainuulainen menestystarina. Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan koulutus on synnyttänyt kaupunkiin pelialan keskittymän, joka tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia. 

– Etsimme peleihin erikoistuneita ja kokemusta omaavia koodareita. Junioritason osaajia löydämme Kajaanin oppilaitoksista, mutta senioreita tarvitsemme lisää muualta. 

Kansainvälisiä yhteyksiä 

Mårdin työnantaja on malliesimerkki kainuulaiset juuret omaavasta yrityksestä, joka toimii eri puolilla maailmaa. Sama tilanne on myös kainuulaisilla metalli- ja elek-troniikka-alan yrityksillä. Työmaita löytyy Uruguaysta Siperiaan. 

– Jos Chilen suunnasta katsotaan karttaa, niin Helsinki on yhtä syrjässä kuin Kajaani, Mård naurahtaa. 

Vahvasti kehittynyt peliala ei ole ainoa ala, jolla kaivataan uusia huippuosaajia Kainuuseen. Sote-puolen lääkäripula on suuri, mutta pulaa on myös monista muista sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista. Osaajille on tarvetta myös metalli-ja kaivosteollisuudessa. 

Helppoa elämää 

Elektroniikkateollisuudella on vahvat perinteet alueella ja kansainvälisiä haasteita on tarjolla uusille osaajille. Matkailusesongin aikaan ravintoloiden keittiöt huutavat osaavia käsiä. Jonkun täytyy myös opettaa elämisen taitoja lapsille. 

– Asumisen helppous on meidän valtti. Lasten koulut ja harrastukset ovat kävelymatkan päässä, asunnot edullisia ja elämä turvallista. Puolessa tunnissa ehdit töihin Terrafamelle, Transtechille, Vuokattiin tai Paltamoon, RekryKainuu-hankkeen projektipäällikkö Kari Kinnunen kertoo. 

Kinnusen vetämä RekryKainuu on kaksivuotinen ESR-rahoitteinen hanke, jota hallinnoivat Kainuun Liitto ja Kainuun Etu Oy. Luonto on yksi parhaista valttikorteista, kun esitellään maakunnan lukuisia mahdollisuuksia työelämän uusia haasteita etsiville. 

– Vuodenajasta riippuen työpäivän jälkeen voit lähteä suoraan kotiovelta marjametsään tai talviaikaan hiihtäen purkamaan paineita. Valtion maiden vapaa metsästysoikeus oman kunnan alueella on myös iso juttu metsästystä harrastavalle, Kinnunen huomauttaa. 

Etelä-Suomen asuntomarkkinoilla tuttua puolen miljoonan euron hintaista omakotitaloa ei edes joka kunnasta löydy. 

– Järven rannalla oleva talo ei ole täällä mikään toteutumaton unelma, vaan ihan täyttä realismia tavallisellekin palkansaajalle. Ja Kajaanin ruuhka kestää aamuisin vain 10 minuuttia, Kinnunen vakuuttaa. 

REKRY KAINUU ETSII OSAAJIA

  • RekryKainuu-hanke käynnistettiin työvoimapulan lievittämiseksi Kainuun Liiton ja Kainuun Etu Oy:n toimesta. 
  • Hanke edistää osaavien työntekijöiden hakua muun muassa yrityksien kanssa yhteistyössä toteutettavien rekrytapahtumien kautta. 
  • Osaajia etsitään niin Kainuusta kuin maakunnan rajojen ulkopuoleltakin. 

Haku