Hyppää sisältöön

Maukas kahvi on intohimon tuote

Maukas kahvi on intohimon tuote

26.03.2021

Yrittäjäpariskunta Arnd Brockmüller ja Lena Eklöf-Brockmüller ovat omistautuneet hyvälle kahville.

Roihupellon teollisuusalueen ytimessä leijuu paahteinen tuoksu. Rosoisessa ympäristössä muokataan suomalaista kahvikulttuuria.

Teksti Marja Hakola  Kuva Joona Raevuori

Kun astuu sisään Holmen Coffeen kahvintuoksuiseen toimitilaan, tietää heti mistä on kyse: pientä höyryveturia muistuttava kahvipaahdin puhisee huoneen nurkassa, lattialla on suuria juuttikankaisia kahvisäkkejä ja hyllyillä iloisenvärisiä kahvipaketteja. 

Yrittäjät Lena Eklöf-Brockmüller ja Arnd Brockmüller kutsuvat pöydän ääreen ja tarjoilevat herkullista cappuccinoa. Se on tehty paahtimon omasta Holmen Habit -espressokahvista. 

– Holmen Habitin reseptissä on yhdistetty kahvipapuja eri puolilta maailmaa ja paahdettu ne italialaiseen tapaan. Maussa on lakritsin ja tumman suklaan vivahteita. Tämä kahvi herättää varmasti aamulla, mutta sopii hyvin myös iltapäivän kahvihetkeen, kuvailee yrityksen visuaalisesta ilmeestä vastaava Lena. 

HYVÄN KAHVIN tulee olla helposti lähestyttävää ja miellyttävää juoda.

Kahvinautintoja kaikille

Holmen Coffeen tarina lähti liikkeelle – luonnollisesti – hyvän kahvin kaipuusta. Saksasta Suomeen muuttanut Arnd ei löytänyt kaupoista mieluista kahvia, joten hän alkoi paahtaa sitä itse. Idea harrastuksen laajentamisesta liiketoiminnaksi syntyi kesäisenä iltana Porvoon saaristossa mökkilaiturilla. Saman tien oli yritykselle keksitty nimikin: ruotsinkielinen sana holmen, joka tarkoittaa pientä saarta.

– Holmen Coffeen sydämessä on pohjoismaisen kesän tunnelma, aviopari muotoilee.

Tunnelmallisen brändin takana on sekoitus saksalaista kahviperinnettä ja suomalaista kahvikulttuuria. Arnd on kotoisin Hampurista, satamakaupungista, jossa ensimmäinen kahvila avattiin jo 1600-luvulla. Lena sen sijaan tuntee suomalaiset kahvitavat.

– Suomessa kahvit keitetään monta kertaa päivässä. Sen varaan on hyvä rakentaa yritystä, jonka tavoitteena on viedä kahvinautintoa uudelle tasolle. Haluamme auttaa ihmisiä nauttimaan kahvista entistä enemmän ja monipuolisemmin. Mielestämme hyvän kahvin tulee olla helposti lähestyttävää ja miellyttävää juoda. Hyvä kahvi on arjen luksusta, Lena valottaa.

Holmen Coffee pyrkii ostamaan käyttämänsä raaka-aineet pieniltä kahvitiloilta suoraan. Kahvipapuja ostetaan muun muassa Perusta, Brasiliasta, Costa Ricasta, Etiopiasta, Tansaniasta, Ugandasta ja Papua-Uusi-Guineasta. Pieni yritys tarvitsee luotettavia kumppaneita, sillä sen ei ole mahdollista käydä aina itse paikan päällä tarkistamassa tilan toimintaa.

– Maaperän monimuotoisuus sekä tieto siitä, että kahvifarmin tieltä ei ole hävitetty sademetsää, on meille tärkeää, Arnd painottaa.

Holmen Coffee valmistaa noin 15–17 erilaista kahvilaatua. Kahvia myydään papuina tai jauhettuna. Jauhatuksen voi valita sen mukaan, miten kahvin haluaa valmistaa, oli se sitten suodattamalla, espressokeittimellä, mutteripannulla, pressopannulla tai aeropressillä. 

Haku