Matkalla hyväksi koirakansalaiseksi

Kun kotiin tulee koira, sen kanssa on hyvä käydä pennuille tarkoitettu käytöskurssi. Moni innostuu myös agilityharrastuksesta.
Teksti Elina Teerijoki Kuva Anne Barck
Suomessa eletään koirabuumia. Pandemian myötä yhä useampi perhe on halunnut karvaisen kaverin, jonka kanssa ehkä voi myös harrastaa yhdessä.
Niinu Agility Sport -valmennuskeskuksessa Espoossa buumi näkyy alkeiskurssien kasvaneena kysyntänä. Toimitusjohtaja Niinu Linna kertoo, että kevään tarjontaan lisättiin useampi ylimääräinen pentu- ja alkeiskurssi, jotta mahdollisimman moni halukas pääsisi mukaan.
– Pennun kanssa voi tulla alkeiskurssille heti kun rokotukset ovat kunnossa, eli noin neljän kuukauden iässä, Linna kertoo.
Pentujen valmistavat taidot -kurssilla kaikki koirat ovat suunnilleen saman ikäisiä. Valmistavat taidot -kurssille tai alkeiskurssille taas voi tulla vähän varttuneemmankin pennun kanssa.
Kaikilla kursseilla opetellaan koirana elämisen perusasioita: koiran ja omistajan yhteistyötä, ryhmässä toimimista, vuoron odottamista, toisiin koiriin ja häiriötekijöihin tottumista sekä iloista yhdessäoloa. Pentukurssi on hyödyllistä käydä, vaikka ei suunnittelisikaan aktiivisen koiraharrastuksen aloittamista.
– Kun koiran kanssa tekee yhteistyötä kurssilla tai harrastuksessa, myös yhteistyö arjessa paranee. Vaikkapa ohitustilanteet lenkillä muuttuvat helpommiksi.Tekeminen kontrolloidusti hyvän ohjaajan kanssa ohjaa hyvään arkeen ja hyväksi koirakansalaiseksi.
Agility sopii monille
Pennun ottamista harkitessa on hyvä tutustua rotuominaisuuksiin ja miettiä, millaista arkea itse haluaa koiran kanssa elää. Jos lapsen kanssa on tarkoitus harrastaa tai ulkoiluttaa koiraa, suurikokoisimpien rotujen hankintaa kannattaa harkita.
– Vaikka perheessä ei olisi lapsia, lähtökohta on, että koira otetaan joka tapauksessa perheenjäseneksi. Se on elämässä mukana muulloinkin kuin harrastustunnilla.
Jos kilpaharrastaminen koiran kanssa kiinnostaa, agilityn vauhtiin pääsee sopivassa tahdissa kulkemalla Niinu Agility Sportissa suunniteltua koirakon polkua.
– Valmentaja seuraa koirakon taitojen kehittymistä ja tarjoaa seuraavalle tasolle siirtymistä, kun taidot näyttävät riittävän.
Vaikka joillain roduilla on luonteessaan enemmän miellyttämisen tarvetta, joka tekee niistä helpompia harrastuskavereita kuin toiset, voi agilitya harrastaa lähes minkä vain koiran kanssa.
– Säännöissä vastikään laskettiin esteiden riman korkeutta, joten pientenkin koirien kanssa voi entistä paremmin harrastaa agilitya.
Pandemiasta huolimatta harrastustoiminta on voinut jatkua, kiitos turvajärjestelyjen ja väljien tilojen. Niinu Agility Sportissa treenataan 1400 neliömetrin kokoisessa sisähallissa, jossa turvavälien pitäminen onnistuu. Linna toteaa, että koiran hyvinvointi on harrastamisessa tärkeintä.
– Agility on laji, josta koirat yleensä nauttivat. Siinä on vapaata juoksemista, ja juokseminen on koirille rentouttavaa. Osaavan valmentajan johdolla harrastus on myös turvallista aloittaa.