Matkailu rikastuu lisätystä todellisuudesta

Saavutettavuus verkossa ja lisätty todellisuus ovat digitaalisen matkailun kaksi puolta, jotka ovat tulleet jäädäkseen.
Teksti Elina Teerijoki Kuva Mikko Kuparinen
Hyvä digitaalinen saavutettavuus on matkailutuotteille suuri kilpailuetu. Matkareitit rakennetaan yleensä verkossa, esimerkiksi majoitus- ja ravintolakohteet löydetään ja niihin tutustutaan digitaalisesti, projektiasiantuntija Laura Kortelainen Äänekosken kaupungin Matkailuelinkeinon muutostarpeet ja digitaalinen saavutettavuus –hankkeesta sanoo.
Mitä on digimatkailu?
Digitaalisen matkailun voi ymmärtää kahdella tavalla, Kortelainen kertoo. Ensinnäkin kyse on löydettävyydestä ja saavutettavuudesta verkossa: että matkakohteet ovat hyvin näkyvillä ja ne on esitelty kattavasti. Myös sujuva ostopolku on tärkeä, sillä ostopäätös syntyy usein jo verkossa, kun matkakohteeseen on ensin tutustuttu digitaalisesti.
Toiseksi digitaalisella matkailulla tarkoitetaan kohteiden rikastamista lisätyllä todellisuudella. Matkakohteisiin voidaan liittää digitaalista kuvaa ja ääntä, jotka täydentävät matkailuelämystä tuomalla esiin jotain, joka ei muuten ole nähtävissä tai koettavissa.
Tällainen kohde voi olla vaikkapa luontopolku, jossa kuvalla ja äänellä tuodaan maisemaan elementtejä, jotka kertovat alueen historiasta. Äänekoskella lisättyä todellisuutta tullaan käyttämään esimerkiksi kivi- ja jääkautta esittelevän Tervavuoren luontopolun ja Vätälän reitin elävöittämiseen äänen ja kuvan avulla.
– Sumiaisten Hitonhaudan rotko on upea luontokohde, johon liittyvät tarinat ja uskomukset saadaan pian virtuaaliseen muotoon, Kortelainen kertoo.
Myös tapahtumat hyötyvät virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista. Äänekoskella heinäkuussa järjestettävällä Ääniä-festivaalilla on digitaalisen taiteen työpaja ja VR-tekniikalla toteutettu soitettava huone.
Vauhtia rajoituksista
Korona on vauhdittanut digitaalisten palveluiden kehittämistä myös matkailualalla. Äänekosken Matkailuelinkeinon muutostarpeet ja digitaalinen saavutettavuus –hanke sai alkunsa, kun kaupungin kansainvälisestä matkailusta noin 95 prosenttia suli pois koronan myötä.
– Äänekosken biotuotetehtaalla kävi paljon ulkomaisia teollisuusmatkailijoita, mutta koronan myötä tämä kävijäryhmä jäi äkkiä kokonaan pois, Kortelainen kertoo.
Biotuotetehtaan vierailukeskusta ja Äänekosken luontokohteita alettiin entistä vahvemmin tuoda myös kotimaan matkailijoiden tietoon. Hankkeen tavoitteena on luoda innovatiivisia digitaalisen matkailun tapoja ja uudenlaisia virtuaalimatkailutuotteita.
Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat paitsi alueen matkailuyrittäjät, myös Pohjoisen Keski-Suomen ammattikoulun Tulevaisuuden teknologiat -kurssilta valmistuvat 3D-mallinnuksen ja virtuaalimaailmojen rakentamisen osaajat.
Kortelainen uskoo, että digitaalinen matkailu on tullut jäädäkseen, vaikka matkailurajoitukset joskus puretaankin.
– Yritysten ja kohteiden löydettävyys pysyy tärkeänä arvona, ja etäyhteyksin työskentely ja toimiminen tukee myös kestävää kehitystä.