Hyppää sisältöön

Materiaalien kierrätys keventää ympäristökuormaa

Materiaalien kierrätys keventää ympäristökuormaa

31.01.2022

Log Planet Oy:n toimitusjohtaja kertoo yrityksen kantavan kortensa kekoon ympäristöasioissa kierrättämällä materiaalit tarkkuudella. 

Log Planet Oy on monialayritys, jonka työt vaihtelevat hirsirakentamisesta ympäristön- ja kiinteistönhuoltotöihin. Toimintaa leimaa materiaalien kierrätys.


TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN   KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Log Planet Oy:n toimitusjohtaja Jukka Laiho kertoo monialayrityksen henkilöstön koostuvan monitaitureista, eikä yrityksessä osata sanoa ei-oota. Se on yksi syy, miksi toimialastakin on tullut laaja.

Laiho perusti Log Planetin vuonna 2007 työskenneltyään siihen asti Rautialla talomyyjänä. Hän havaitsi, että pyöröhirsille löytyy kysyntää. Viimeisten vuosikymmenten aikana puurakentaminen on noussut ilmastoteoksi. 

– Hirsisiä rakennuksia tehtiin 1990-luvun taitteeseen asti pääosin pyöröhirrestä. Toimitamme näihin rakennuksiin korjauspaloja. Pystymme sorvaamaan halkaisijaltaan minkä kokoisen hirren tahansa 80 millimetristä 400 millimetrin.

Menekki lasketaan tarkkaan

Log Planet valmistaa pyöröhirsistä korjauspalojen lisäksi myös uusia rakennuksia, olipa kyseessä sitten talo, huvila, saunarakennus, käymälä, laavu tai vaikkapa grillikatos. 

– Kun asiakas tulee meille piirustusten kanssa, laskemme hirsien menekin ja mitat. Listan perusteella metsäkoneen kuljettaja pätkii puut valmiiksi oikean mittaisiksi. Mikäli asiakkaalla sattuu olemaan omaa metsää, voimme hakea tarvittavat tukit myös sieltä.

Tukkien sorvauksessa syntyy kymmenisen prosenttia hävikkiä. Sahanpurun Log Planet lahjoittaa hevostiloille maanparannusaineeksi. Lyhyistä puunpätkistä kumppaniyhtiö tekee puolestaan klapeja.

Log Planet kuljettaa myös puita ja risuja asiakkaiden tonteilta. Niitä syntyy varsinkin silloin, kun tonttia raivataan rakentamista varten.

Jätteet lajitteluun

Log Planetin työt vaihtelevat osin vuodenaikojen mukaan. 

– Kesäisin niitämme Helsingin alueella aliurakoitsijana tieluiskien kasvustoja. Kaivamme ja kunnostamme salaojia. Suutarilassa pidämme huolta ympäristön siisteydestä, talvella kuvaan astuvat myös hiekoitus-, suolaus- ja auraustyöt, Laiho luettelee.

Syksyisin Log Planetin työntekijät kiipeävät katoille puhdistamaan taloyhtiöiden rännejä lehdistä. Asuntojen tyhjentämisessä riittää työtä kuitenkin ympäri vuoden, ja siihen Log Planet on luonut myös tehokkaan toimintatavan.

– Lajittelemme tavarat asuntoa tyhjennettäessä yli 200 litran roska-astioihin. Kaikille kierrätettäville materiaaleille on omat astiansa. Asunnon tyhjentäjien ei tarvitse pelata jätesäkkien kanssa, lajittelu on tarkkaa, asunto saadaan tyhjäksi nopeasti ja jäteastioiden tyhjennys Sortti-asemalla käy kätevästi.

Laihon mukaan asuntojen tyhjennykseen kuluisi helposti 50–80 jätesäkkiä. Kun tyhjennykseen käytettään puolestaan jäteastioita, ei säkkejä tarvita välttämättä lainkaan.

Materiaalien lajittelu ja kierrätys on jatkuvasti mukana myös kaikissa muissa Log Planetin toiminnoissa.

 – Ympäristöasioissa kannamme kortemme kekoon kierrättämällä materiaalit niin tarkkaan kuin voimme. Esimerkiksi salaojitusta uusittaessa vanhat salaojaputket ja eristeet lajitellaan omiksi jakeikseen, Laiho kertoo.

Haku