Hyppää sisältöön

Matalan kynnyksen keskusteluapua

Matalan kynnyksen keskusteluapua

8.04.2022

Torniossa ratkaisukeskeistä keskusteluapua tarjoava Tanja Ojala muistuttaa, että lyhytterapiasta saa nopean ja tehokkaan avun elämän kriisitilanteisiin.

Keskustelu auttaa, kun elämässä on kriisi. Lyhytterapia vahvistaa voimavaroja haasteiden keskellä ja edistää mielen hyvinvointia ennaltaehkäisevästi.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | JARNO VUORINEN

Psykiatristen palveluiden ruuhkautumisessa voidaan nähdä mielenterveyspalveluiden kysynnän kasvu ja resurssien rajallisuus. Odottavan aika on pitkä, etenkin jos mieli on musta. Matalan kynnyksen keskusteluapu auttaa oireilevaa mieltä ilman jonotusta ennen kuin haasteet syvenevät. 

Viime vuosien aikana yleistyneet lyhytterapiapalvelut edistävät mielen hyvinvointia nopealla aikataululla ja ennaltaehkäisevät tehokkaasti kriisien kroonistumista.

– Meistä jokainen kohtaa elämässään erilaisia kriisejä, jotka pitkittyessään syövät elinvoimaa ja horjuttavat mielen hyvinvointia. Elämän haasteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan psyykkistä kuormaa voi keventää jo ennen kuin ongelmat ovat vakavia. Mieltä tulisikin huoltaa vähän niin kuin kehoakin. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia auttaa lievästi oireilevaa mieltä ja vahvistaa olemassa olevia voimavaroja haasteiden keskellä, terveydenhoitoalalla jo yli 20 vuoden ajan työskennellyt Life Coach ja tuleva lyhytterapeutti Tanja Ojala Unikliviltä kertoo.

Lyhytterapiapalveluiden tarjonta on lisääntynyt kasvavan kysynnän seurauksena. Yleistyvä hoitomuoto täydentää jo olemassa olevia mielenterveyspalveluita. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole kilpailla niiden kanssa.

– Lyhytterapeutti on matalan kynnyksen ensiapu, joka tarvittaessa ohjaa asiakkaan hoitopolulla eteenpäin. Lyhytterapeutit saavat koulutuksen vakavien mielenterveysongelmien tunnistamiseen, mutta eivät niiden hoitamiseen. Jokaisen lyhytterapeutin vastuulla onkin huolehtia siitä, että palvelee asiakkaita oman osaamisalueensa rajoissa. Asiakas voi siis hakeutua lyhytterapeutin vastaanotolle luottavaisin mielin siitä, että saa tarpeidensa vaatimaa ammattiosaamista, kaksivuotisesta lyhytterapeuttikoulutuksesta pian valmistuva Ojala painottaa.

Kohti keveämpää huomista

Lyhytterapia auttaa tunnistamaan ja vahvistamaan omia voimavaroja silloin, kun psyykkinen kuorma nakertaa niitä. Keskusteluapu antaa uutta näkökulmaa ja auttaa selkiyttämään ajatuksia. Lyhytterapiassa lisätään toivoa tulevaan ja kuljetaan kohti keveämpää huomista.

– Lyhytterapia on ratkaisukeskeistä keskustelua, jonka tavoitteena on auttaa asiakasta näkemään tilanteensa uudessa valossa ja vahvistaa selviytymiskeinoja asiakkaan omien oivallusten kautta, jolloin muutos arjen toiminnassa on todennäköisempi ja pysyvämpi. Emme jää ongelmiin rypemään, vaan keskitymme hyvän lisäämiseen, Ojala kuvailee lyhytterapian tavoitteita.

Keskimäärin lyhytterapia kestää 6–10 kertaa, mutta monille jo ensimmäinen kohtaaminen on silmiä avaava kokemus. 

– Paha olo ei pääse pahenemaan tai pitkittymään, kun oman elämän ongelmia ja kriisejä pääsee purkamaan heti kun tilanne on käsillä, Ojala sanoo.

Lyhytterapiaan pääsee nopeasti ilman lähetettä, eikä käynneistä jää merkintää terveydenhuollon rekisteriin. Torniossa lyhytterapiapalveluita tarjoava Ojala sanoo, että etenkin pienillä paikkakunnilla kynnys hakeutua mielenterveyspalveluiden pariin voi edelleen olla suuri, vaikka mielenterveyden haasteista puhutaankin nykyisin yhä avoimemmin.

– Leimautumisen pelko saattaa jarruttaa avun hakemista, mutta täältä tiedot eivät kulje mihinkään. Täällä pohjoisessa ei kannata jäädä yksin mielen myllerryksiin, vaan hakeutua matalla kynnyksellä vastaanotolleni. Kuljen mielelläni asiakkaideni rinnalla kohti valoisampaa huomista, Ojala rohkaisee.

Haku