Hyppää sisältöön

Makunautintoja Indonesiasta

Makunautintoja Indonesiasta

10.12.2021

Ravintolapäällikkö Galih Bulgam ja koko henkilökunta toivottivat Indonesian suurlähettilään H.E. Mrs Ratu Silvy Gayatrin tervetulleeksi.

Herkullinen ruoka-annos höyryää vieden ajatukset kauas tropiikkiin. Bali Brunch wokkaa indonesialaisia reseptejä Tumis-menetelmällä. 

Teksti Helen Partti Kuva Joona Raevuori

Tykötarpeet kypsyvät Bali Brunchin wokkipannussa, ja hetken päästä pöydällä odottaa haju-, näkö- ja makuaistia hyväilevä lounas. Värikkäistä vihanneksista ja lihankorvikkeesta koottu annos häviää lautaselta viimeistä murua myöten. Se näyttää huvittavan Bali Brunchin ravintolapäällikkö Galih Bulgaminia. Toisaalta hän ei sitä ihmettele. 

– Suomalaiset rakastavat indonesialaisia ruokiamme. 

Sen ravintolayrittäjä näki viimeistään koronapandemian iskettyä. Bali Brunchin myynnistä suli yhtäkkiä leijonanosa pandemian myötä, mutta pelastus löytyi pikaruokalähettien palvelusta. He kuljettivat indonesialaisia herkkuja Leppävaarassa sijaitsevasta keittiös-tä ympäri pääkaupunkiseutua. 

Makumaailma tuli pikkuhiljaa tutuksi monelle. Joulukuun alussa makuihin tuli täydennystä kauppakeskus Redissä, kun Bali Brunch avasi ravintolansa yhteyteen wokkiannoksia tarjoilevan puolen. 

Niin sanotut Tumis-annokset wokataan perinteiseen indonesialaiseen tapaan tuoreista vihanneksista ja lihasta tai lihankorvikkeesta. Valinnanvaraa löytyy siis niin lihansyöjille kuin vegaaneillekin. 

Bali Brunchilla on toimipisteet Redin lisäksi Kampissa ja Espoossa. 

Reseptit omasta takaa 

Bali Brunchin antimet syntyvät pitkälti Bulgaminin sukulaisten käsissä. Bisnes rullaa jopa niin hyvin, että ravintolapäällikkö rekrytoi uutta työvoimaa. Reseptien salaisuudet johtavat Indonesian pääkaupunkiin Jakartaan, jossa Bulgaminin vaimo Marissa Bulgamin pyöritti aikanaan pitopalvelua. Nyt puoliso kuuluu ravintolan omistajiin miehensä kanssa. Muita omistajia ovat Sandrina Bulgamin, Anggi Bulgamin ja Ilkka Huuhka-Mäntylä. 

– Indonesialainen keittiö eroaa muusta aasialaisesta keittiöstä siinä, että se käyttää useiden maustekastikkeiden sijaan vain indonesialaista, makeaa soijakastiketta, kecap manisia, Bulgamin valottaa. 

– Meillä on Indonesiassa käytettävissämme niin valtava määrä maukkaita, tuoreita vihanneksia, että maku tulee niistä. 

Bali Brunchin oma salaisuus on itse tehty pähkinäkastike, sambal balado rendang, joka antaa ruoille ainutlaatuisen twistin. Makua syventävät myös indonesialaisen keittiön vakioainekset salotti- ja valkosipuli. Kokonaisuutta ryydittävät tuoreet yrtit ja mausteet, muun muas-sa korianteri, chili sekä curry. 

Tarjolla ainutlaatuisia ja kiehtovia makuelämyksia 

Galih Bulgamin saapui Suomeen perheineen vuonna 1997. Ravintolayrittäjäksi hän ryhtyi mediatek-niikan insinööriopintojen jälkeen. 

– Halusin tuoda Suomeen kotimaani ruokakulttuurin. Helsingissä olemme nyt ainoa indonesialainen ravintola, hän sanoo. 

Bali Brunchin ruoan voi huuhtoa alas Jamu-juomalla, jonka ravintolan väki valmistaa itse. Maustekurkumaa, inkivääriä ja tamarindia sisältävä ihmejuoma auttaa kuulemma vaivaan kuin vaivaan. 

Haku