Hyppää sisältöön

Makumatka Indonesiaan vie tropiikin elämysten äärelle

Makumatka Indonesiaan vie tropiikin elämysten äärelle

30.05.2022

Ravintolapäällikkö Galih Bulgam ja koko henkilökunta toivottivat Indonesian suurlähettilään H.E. Mrs Ratu Silvy Gayatrin tervetulleeksi.

Bali Brunchin wokkiannokset vievät herkuttelijan ajatukset kauas tropiikkiin ja auringon alle.

TEKSTI | HELEN PARTTI   KUVA | JOONA RAEVUORI

Tykötarpeet kypsyvät Bali Brunchin wokkipannussa, ja hetken päästä pöydällä odottaa haju-, näkö- ja makuaistia hyväilevä lounas. Värikkäistä vihanneksista ja lihankorvikkeesta koottu annos häviää lautaselta viimeistä murua myöten. Se näyttää huvittavan Bali Brunchin ravintolapäällikkö Galih Bulgaminia. Toisaalta hän ei sitä ihmettele. 

– Suomalaiset rakastavat indonesialaisia ruokiamme. 

Sen ravintolayrittäjä näki viimeistään koronapandemian iskettyä. Bali Brunchin myynnistä suli yhtäkkiä leijonanosa pandemian myötä, mutta pelastus löytyi pikaruokalähettien palvelusta. 

Makumaailma tuli pikkuhiljaa tutuksi monelle. Joulukuun 2021 alussa makuihin tuli täydennystä kauppakeskus Redissä, kun Bali Brunch avasi ravintolansa yhteyteen wokkiannoksia tarjoilevan puolen. 

Niin sanotut Tumis-annokset wokataan perinteiseen indonesialaiseen tapaan tuoreista vihanneksista ja lihasta tai lihankorvikkeesta. Valinnanvaraa löytyy siis niin lihansyöjille kuin vegaaneillekin.

Bali Brunchilla on toimipisteet Redin lisäksi Kampissa ja Espoossa. 

Autenttista ja maistuvaa

Bali Brunchin antimet syntyvät pitkälti Bulgaminin sukulaisten käsissä. Reseptien salaisuudet johtavat Indonesian pääkaupunkiin Jakartaan, jossa Bulgaminin vaimo Marissa Bulgamin pyöritti aikanaan pitopalvelua. Nyt puoliso kuuluu ravintolan omistajiin miehensä kanssa. Muita omistajia ovat Sandrina Bulgamin, Anggi Bulgamin ja Ilkka Huuhka-Mäntylä. 

– Indonesialainen keittiö eroaa muusta aasialaisesta keittiöstä siinä, että se käyttää useiden maustekastikkeiden sijaan vain indonesialaista, makeaa soijakastiketta, kecap manisia, Bulgamin valottaa.

Maukkaat vihannekset ovat ruoan ydin.

Bali Brunchin ravintolapäällikkö Galih Bulgamin

– Meillä on Indonesiassa käytettävissämme niin valtava määrä maukkaita, tuoreita vihanneksia, että maku ruokaan tulee niistä. 

Bali Brunchin oma salaisuus on itse tehty pähkinäkastike, sambal balado rendang, joka antaa ruoille ainutlaatuisen twistin. Kokonaisuutta ryydittävät tuoreet yrtit ja mausteet, muun muassa korianteri, chili sekä curry. 

Pala Indonesiaa Suomessa

Galih Bulgamin saapui Suomeen perheineen vuonna 1997. Ravintolayrittäjäksi hän ryhtyi mediatekniikan insinööriopintojen jälkeen. 

– Halusin luoda jotain uutta ja omaa sekä tuoda Suomeen kotimaani ruokakulttuurin. Helsingissä olemme nyt ainoa indonesialainen ravintola, hän sanoo.

Bali Brunchin autenttiset ruoat ja maustekurkumaa, inkivääriä sekä tamarindia sisältävä ihmejuoma Jamu ovat tehokas keino helpottaa kaukokaipuuta ja matkakuumetta kotosuomesta käsin.

Haku