Hyppää sisältöön

Makuja yhdessä tehden

Makuja yhdessä tehden

6.05.2021

Ruissipsit tai Väinämöisen ruis- ja kauranapit taittuvat kätevästi cocktail-voileipäkakun tapaiseksi elegantiksi tarjottavaksi. Linkosuon nettisivuilta löytää tämän sekä monta muuta kesäisen herkullista täytereseptiä.

Linkosuo luo suosikkituotteita asiakkaiden toiveita kuunnellen. Vanha tuttu, Väinämöisen Palttoonnappi, uudistui alkuvuonna ja sai seurakseen kauraisen sisartuotteen.

Teksti Aleksi Mäkelä  Kuva Linkosuon leipomo & Eino Ansio

Vuonna 1936 perustettu Linkosuon leipomo on säilyttänyt asemansa läpi vuosikymmenten asiakkaita kuunnellen ja luovaa tekemistä vaalien. Linkosuo valmistaa edelleen tuoreleipiä, vaikka nykyään tekeminen keskittyy eniten kuivaleipätuotteisiin.

Kestosuosikiksi osoittautuneet kuppimalliset ruissipsit saapuivat kauppoihin vuonna 2009. Linkosuo halusi kuitenkin erikoistua myös terveellisiin herkuttelutuotteisiin, joten seuraava innovaatio, perunalastujen tapaan käytettävät ruislastut, oli luonnollinen kehityssuunta. 

Sittemmin Linkosuolla kehitettiin myös 100-prosenttisesti kotimaisesta kaurasta valmistetut snacks-herkut: kauralastut ja kaurasipsit.

– Tätä nykyä kehitämme monipuolisesti muun muassa ruis-, linssi- ja kauratuotteita. Emme ole samalla tavalla vain rukiisista kuivaleipätuotteista tunnettu talo kuin ennen, linjaa tuotekehityspäällikkö Marjut Lampinen.

Linkosuo hyödyntää maistuvien uutuuksien kehittämisessä runsaasti kuluttajien palautteita. Asiakaspalautteen lisäksi kaikki työntekijät voivat jättää omia tuoteideoitaan Linkosuon järjestelmään. 

Kuluttajatestausta tehdään jo varhaisessa vaiheessa, kun uutta tuotetta kehitellään. Testiryhmien antamien palautteiden jälkeen uutuuksien lopullinen muoto ja maku alkavat hiljalleen hahmottua.

– Maun ja tuotteen muiden ominaisuuksien lisäksi kuluttajatesteissä selvitetään tuotteen kohderyhmää sekä mielipiteitä pakkausten ulkoasuista. Aiemmin testasimme tuotteita myös esimerkiksi Linkosuon omissa kahviloissa. Saamme tuotteista paljon palautetta myös työntekijöiltämme ja heidän perheiltään, Lampinen kertoo.

Paistaja Aki Varho ja tuotekehityspäällikkö Marjut Lampinen luovat koko kansan rakastamia leipäherkkuja.

Uudistettu klassikko

Ruissipsien tavoin mukavia herkkuhetkiä edustaa jo 50 vuoden ajan suomalaisten leipäkaappeja täyttänyt Väinämöisen Palttoonnappi. Rakastettu klassikkotuote saapui helmikuussa kauppoihin uudistetulla reseptillä ja nimellä: Väinämöisen Ruisnappi. Seurakseen se sai uutuuden, Kauranapin. 

Linkosuon tuotekehitysosasto työskentelee nykyään yhä kauemmas tulevaisuuteen katsoen. 

– Tämä mahdollistaa enemmän testausta tuotteille. Esimerkiksi Kauranappia testattiin kolmella eri reseptillä ja raaka-ainepohjalla.

Testeissä Kauranappi sai kiitosta etenkin sen hyvästä mausta ja rakenteesta, jotka miellyttivät myös nuorempaa kuluttajaryhmää.

– Teemme tuotteista yleensä kahdesta viiteen eri versiota, joista kehitämme lopullisen tuotteen. Erästä syksyllä saapuvaa uutuutta on testattu uudella tavalla, jossa sama kuluttajaryhmä arvioi konseptia monta kertaa sen luomisen eri vaiheissa, Lampinen paljastaa.

KAIKKI käyttämämme vilja on aina kotimaista.

Yhteispelillä onnistuu aina

Rohkea uuden kokeileminen kuuluu Linkosuolla myös työkulttuuriin monin tavoin. Kun mielenkiintoinen tuoteidea tulee vastaan, tuotekehitys selvittää sen valmistustavan ja tutkii valmistamisen mahdollisuuksia omien tuotantolaitteiden kanssa. Esimerkiksi ruissipsien kehittämisen jälkeen nousi idea ohuemmista ruislastuista, joille ryhdyttiin kehittämään omaa valmistusteknologiaa alusta alkaen.

– Ruislastuille tarkoitettu valmistuslinja kehitettiin niin, että sitä voi tarvittaessa soveltaa myös muihin, uusiin tuoteinnovaatioihin. Ennen koronaa kiersimme ahkerasti messuja, joista uutta teknologiaa löytää parhaiten.

Linkosuo on yksi ensimmäisistä yrityksistä Suomessa, joka on ottanut käyttöönsä kansainvälisen IFS Food -laatustandardin, joka kertoo sekä tuotannon että tuotteen turvallisuudesta ja korkeasta laadusta.

Uudistumisen pyörityksessä Linkosuon pitkäaikaisten työntekijöiden tietotaito on tärkeä voimavara. Perheyrityksen henki on Linkosuolla tekemisessä vahvasti läsnä.

– Sen ovat huomanneet myös uudet työntekijät. Kaikki tuntevat toisensa ja sen, keneltä kysyä tiettyä asiaa. Järjestämme työntekijöille paljon koulutuksia, joiden sisältöihin työntekijät saavat vaikuttaa. Oman osaamisen kehittäminen kasvattaa motivaatiota.

Tulevaisuudessa Linkosuo haluaa olla entistä vahvemmin kuluttajan arjessa läsnä tarjoamalla monipuolisesti kotimaisia välipala- ja snacks-tuotteita. Lampinen kertookin, että tuoteuutuuksia on jo luvassa. 

– Äskettäin tulivat Linkosuon uudet ruistortillalastut: mexican salsa ja jalapeno-cheddar. Lisäksi syksylle on tulossa paljon uutuuksia, lupailee Lampinen.

Kokeiltavaa kotikeittiöön

Linkosuon tuotteiden viljaisat maut tarjoavat kotikeittiöille lukemattomia vaihtoehtoja kesäisten välipalojen kokoamiseen. Kotimaiset vihannekset, marjat, juurekset ja maitovalmisteet ovat lyömättömiä kumppaneita Linkosuon leiville ja snacks-tuotteille. 

Erinomaisina esimerkkeinä ovat Linkosuon nettisivuilta löytyvät reseptit, joissa hyödynnetään erityisesti Linkosuon sipsejä sekä Väinämöisen ruis- ja kauranappeja. Nämä herkulliset napostelupalat sopivat tarjoiltavaksi yhtä hyvin niin äitienpäivän aamupalapöytään kuin kesäisen auringonlaskun värittämälle, ihanalle iltapiknikille.

Haku