Maksuliikenteen murros vie kohti kestävää hyvinvointia

Maksuliikenteen muutos ajasta ja paikasta riippumattomaksi on yksi lähitulevaisuuden mullistuksista. Digitalisaatio ja robotiikan hyödyntäminen tukevat hyvinvointia ja lisäävät yhteiskunnan tuottavuutta.
Teksti Pekka Säilä Kuva Shutterstock
Maksamiseen ja vaihdantatalouteen perustuva toiminta on koko ihmiskunnan vanhimpia järjestelmiä, jota on tehty kymmeniätuhansia vuosia lähes samalla periaatteella – vain vaihdon välineet ja maksamisen järjestelmät ovat muuttuneet. Vielä jokin aika sitten kauppaa käytiin maailman laajuisesti seteleillä. Nykyisin voit ostaa Tokiosta kahvikupillisen vilauttamalla maksulukijaan matkapuhelintasi, jolloin ostotapahtuma tallentuu sekunnin murto-osissa suomalaisen pankin ja japanilaiseen palvelun tarjoajan järjestelmään.
Maailma menee myös maksamisen tavoissa enemmän kohti automaatiota ja robotiikan tehokkaampaa hyödyntämistä.
– Erilaiset maksamisen palvelukonseptit ovat monimuotoistumassa ja maksuliikenteen kansainvälistyminen sekä aikaan ja paikkaan sitoutumattomuus lisääntyvät. Henkilön tunnistautuminen, asioinnin sujuvuus ja näihin liittyvät uudet teknologiat tulevat mullistumaan melko lyhyellä aikavälillä, arvioi Seita Technologies Oy:n teknologiajohtaja Mikko Laaksonen.
Seitatech on sähköisiin maksujärjestelmiin erikoistunut suomalainen ohjelmistotalo, joka tarjoaa yhteistyökumppaneilleen syvällistä alan asiantuntemusta ja kokonaisvaltaisia maksuratkaisuja.
Automaatio mahdollistaa
Maksuliikenteen automatisoituminen tuo monien kuluttajien mieleen varmasti myös uhkakuvia: katoavatko automaation myötä työpaikat? Miten käy maksutapahtuman turvallisuuden? Voidaanko yksittäisen maan koko maksuliikennejärjestelmä sekoittaa hakkeroimalla?
Kun automaatio kehittyy, edellyttää se myös vahvempaa tietoturvaa ja riskien hallintaa. Laaksonen toteaa, että erityisesti Euroalueella rahaliikenne on suojattu erityisen hyvin. Pohjoismaat sekä Suomi ovat turvallisuusratkaisujen kehittämisessä Euroopan terävintä kärkeä.
– Automatisaatiota kannattaa ajatella mahdollisuutena. Mitä enemmän hyödynnämme robotiikkaa järkevästi, sen parempaa palvelua pystymme tuottamaan. Samalla voimme siirtää taakkaa tietyistä asiantuntijatehtävistä kohti korkeamman jalostusarvon työtä.
– Parhaimmillaan digitalisaatio lisää yhteiskunnan tuottavuutta ja takaa myös jatkossa suomalaisen hyvinvointivaltion säilyvyyden. Pidemmällä aikavälillä uskon sen lisäävän vaikkapa luovuutta, inspiraatiota ja välittämistä edellyttäviä työtehtäviä, joita ei automaatiolla voi korvata. Samalla voimme vähentää negatiivisen globalisaation vaikutuksia yhteiskunnallemme.
Moni kaupan alan toimija on nähnyt muutoksen mahdollisuutena. Investoinnit uusiin teknologiahankkeisiin ovat selvässä kasvussa.
– Olemme saaneet kumppaneilta paljon uusia toimeksiantoja. Erityisesti halutaan kokeilla eri maksujärjestelmien ja sovellusten toimivuutta, jotka liittyvät automaation kehittämiseen vähittäiskaupan puolella.