Hyppää sisältöön

Makkara kruunaa kattauksen

Makkara kruunaa kattauksen

10.12.2021

Feri’s Sausagesin perustaja Ferenc Vilisicsin valmistamien makkaroiden salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa. Reseptejä myös räätälöidään aina sesongin mukaisesti.

Feri’s Sausagesin monipuolinen makkaramaailma tuo kaivattua vaihtelua suomalaisiin ruokapöytiin. Sesongin raaka-aineista valmistetut tuotteet taipuvat niin arkeen kuin juhlaan. 

Teksti Mari Korhonen Kuva Joona Raevuori

Feri’s Sausages on noussut kuudessa vuodessa laatutietoisten makkaranystävien tietoisuuteen ympäri pääkaupunkiseudun. Ferenc Vilisicsin elämä makkarayrittäjänä alkoi, kun ura biologian tutkijana päättyi. 

Unkarilaissyntyinen Vilisics jätti tutkijan uransa vuonna 2015 huonon työllisyystilanteen vuoksi ja teki ammatin intohimostaan ruokaan. Siirto kannatti. Kuudessa vuodessa Feri’s Sausagesin alusta loppuun asti käsityönä valmistetut tuotteet ovat vakiinnuttaneet asemansa ja tuoneet kaivattua monipuolisuutta suomalaisille makkara-markkinoille. 

Punavuoren kivijalkamyymälän lisäksi lihaisat makumakkarat ovat myynnissä muun muassa K-ketjun, HOKin ja S-ketjun kaupoissa koko pääkaupunkiseudulla. Lisäksi yrityksen nettikaupan valikoima sivustolla feris.fi palvelee suomalaisia kuluttajia ympäri maan. 

– Tuomme suomalaisiin pöytiin uudenlaisia makuelämyksiä ja tapoja käyttää makkaraa. Suomessa makkara on kuulunut tyypillisesti kesän grillauskauteen, ja monipuolisen tuoterepertuaarimme avulla olemme halunneet ravistella perinteistä makkarakulttuuria. 

– Raakamakkarat ovat olleet suomalaisissa pöydissä tuntemattomampi ilmiö, jonka vuoksi niiden käyttöä on hieman vierastettu. Raakamakkaran valmistaminen on kuitenkin erittäin helppoa, ja sen käyttö yhtä monipuolista kuin vaikkapa jauhelihan. Se taipuu hyvin grillin lisäksi esimerkiksi patoihin ja keittoihin, Vilisics kertoo. 

 Sesongin raaka-aineista valmistettu raakamakkara 

 Feri’s Sausagesin makkaroiden makuelämyksen salaisuus on laadukkaassa suomalaisessa lihassa ja tinkimättömässä raaka-aineiden käytössä. Sesonkiajattelu on keskeinen osa toiminta-ajatusta. 

– Käytämme aina parhaita raaka-aineita, emmekä etsi korvikkeita 

 arvokkaille ainesosille kustannussäästöt mielessämme. Räätälöimme reseptejä kulloisenkin sesongin mukaan. Valmistamme makkaraa possun- ja lampaanlihan lisäksi muun muassa naudan-, poron-, hirven- ja peuranlihasta, jotka ostam-me suoraan paikalliselta tuottajalta, kertoo Vilisics. 

Juuri nyt mausteisten joulumakkaroiden kauppa käy kuumana. 

– Olemme räätälöineet aivan erityisen herkullisen jouluvalikoiman, joka kruunaa joulupyhien kattaukset aamiaisesta illalliseen. Valikoiman voi noutaa tai tilata kotiin vielä joulua edeltävällä viikolla. 

Sesongin raaka-aineista valmistetut raakamakkarat ovat saaneet nyt rinnallensa myös maailmalta tutut savumakkarat. 

Tarjoamme uudenlaisia makuelämyksiä ja tapoja käyttää makkaraa.

Ferenc Villisic

– Muun muassa Unkarissa, Italiassa ja Espanjassa savustetut kestomakkarat ovat kiinteä osa ruokakulttuuria, mutta Suomen markkinoilta paikallisesti valmistetut savumakkarat ovat puuttuneet. Vuo-sikymmeniä sitten ne kuitenkin olivat osa suomalaista ruokakulttuuria, ja olemmekin halunneet herätellä eloon tätä perinteistä tapaa valmistaa ja käyttää makkaraa, kertoo Jari Etelälahti myynnin puolelta Feri’s Sausagesilta sanoo. 

– Savumakkarat ovat fantastisen makuisia, ja mikä parasta, ne säilyvät hyvänä viikkoja ilman pakastamistakin, Vilisics lisää hymyillen. 

Festivaalit kokoavat makkaranystävät yhteen 

Feri’s Sausages on kuluneen kuuden vuoden aikana tehnyt aktiivista työtä monipuolisemman makkarakulttuurin puolesta. Tulevana vuonna tavoitteena on tuoda alan toimijat ja makkaranystävät yhteen ja levittää makkaran ilosanomaa kokonaisten festivaalien muodossa. 

– Kutsumme mukaan kotimaisten osaajien lisäksi makkaranvalmistuksen huippuja myös kansainvälisiltä markkinoilta, joten luvassa on kovatasoisia tuotteita. Tarkoituksenamme on järjestää myös kilpailu, jossa alan ammattilaisraati äänestää parhaan makkaran voittoon, Vilisics kertoo. 

Herkullisten makuelämysten lisäksi ensi kesäksi suunnitelluilta festareilta voi odottaa uusia kokemuksia ja hauskanpitoa. 

– Makkarafestareiden avulla pyrimme nostamaan makkaran sen ansaitsemaan arvoonsa ja tuomaan esiin raaka-aineen loputtomia mahdollisuuksia. Näytteille-asettajiksi sopivat kaikki, jotka vähänkään liittyvät makkaraan, eli festareiden kirjo on hyvin laaja, Etelälahti ja Vilisics päättävät ja lupaavat lisätietoa tulevan pian. 

Haku