Magneettikuvaus ohjaa lemmikkien sairaanhoitoa

Oulun Eläinklinikan magneettikuvauslaitteen avulla voidaan selvittää muutoin tuntemattomaksi jäävä lemmikin sairaus.
Teksti Juha-Pekka Honkanen Kuva Tuuli Nikki
Oulun Eläinklinikka investoi omaan MRI-laitteeseen neljä vuotta sitten, mikä on tehnyt siitä alan pohjoisen erikoisosaajan. Vastuueläinlääkäri Ilkka Lakovaara kertoo, että oman magneettiyksikön ansiosta kuvausmenetelmiä hiotaan jatkuvasti, niistä opitaan lisää ja samalla diagnostiikan laatu paranee.
– Jos verrataan neljän vuoden takaiseen aikaan, osaamme hyödyntää magneettikuvausta selvästi paremmin.
Kuvausyksikkö löytyy Oulun Eläinklinikan omien seinien sisältä. Aiemmin klinikalla oli sovittuna yksi kuvauspäivä viikossa yksityisellä lääkäriasemalla. Nyt oman laitteen myötä magneettitutkimuksia tehdään useita kappaleita päivittäin. Oulun Eläinklinikka palvelee myös muita eläinsairaaloita niiden lähetteillä. Potilaita tulee magneettitutkimuksiin Vaasaa, Seinäjokea ja Kuopiota myöten.
Arjessa magneettikuvaus tarjoaa ennen kaikkea vastauksia asioihin, jotka jäisivät muuten epäselviksi. Tällaiset oireet voivat olla ortopedisiä tai neurologisia: lemmikki voi ontua, tai kärsiä tasapainohäiriöistä. Lakovaara kuvailee, että vastaanotolle voi tulla esimerkiksi toista takajalkaa aristava koira, mutta selvää ongelmaa ei löydy huolellisista tutkimuksista huolimatta.
– Magneettikuvassa näkyy heti hermojuurta tai selkäydintä painava välilevy, joka aiheuttaa kipua ja liikepuutoksia, Lakovaara kuvailee.
MAGNEETIN ansiosta hoito perustuu aina täsmätietoon.
Tarkempaa diagnostiikkaa
Mihin magneettikuvauksen käyttö perustuu? Lakovaara selventää, että monelle tutumpi röntgenkuvaus paljastaa kovat pinnat. Se näyttää luuston ja esimerkiksi metalliesineet, mutta kaikki muu kuvastuu tummina varjoina. Usein röntgenkuvaus tai ultraäänitutkimus tehdään ensin ja magneettiin siirrytään, jos ne eivät anna vastausta.
– Röntgenkuva voi näyttää, että lannerangassa on jotain vialla ja oireetkin täsmäävät sinne, mutta diagnoosista saadaan kiinni vasta magneettitutkimuksella.
Magneetista nähdään myös aivojen ja selkärangan hermojen rakenne sekä jänteet ja lihakset. Juuri näiden diagnostiikka on hyvin haasteellista muilla välineillä, ja ilman magneettitutkimusta ongelman oikea syy jää usein selvittämättä.
– Magneetin ansiosta lääkitys ja mahdollinen leikkaus perustuvat täsmätietoon. Nyt kun kuvausyksikkö löytyy omasta sairaalasta, en missään nimessä haluaisi tehdä töitä ilman sitä, Lakovaara päättää.