Hyppää sisältöön

Maaseutukunta kutsuu sotealalle

Maaseutukunta kutsuu sotealalle

14.04.2022

Maalla on enemmän aikaa harrastuksille iloitsee kuntaan muuttanut sairaanhoitaja Juulia Järvinen. 

Tuu töihin Isojoelle, kutsuu Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Isojoen kunta. Espoolainen sairaanhoitaja tuli oitis ja viihtyy hyvin.

TEKSTI I LIISA JOENSUU KUVA I HENRI KORPI

Pääkaupunkiseudun ruuhkista Isojoelle muuttanut sairaanhoitaja Juulia Järvinen, 24, oli ajatellut elämänmuutosta ja maallemuuttoa jo pitkään. Unelma rauhallisesta elämästä maaseutukunnassa kävi toteen, kun silmiin sattui Isojoen kunnan rekrytointikampanja: sympaattisessa, alle 2000 asukkaan kunnassa oli sote-alan ammattilaisille valmiina niin työpaikka kuin asunto. Järvinen ei aikaillut. Pian hän jo asui kunnan rivitalossa keskellä kylää miesystävänsä kanssa.

– Olin asunut Helsingissä viitisen vuotta ja kaipasin irtiottoa hektisyydestä. Isojoki tuntui hyvältä vaihtoehdolta siksikin, että sisareni oli jo muuttanut sinne. Kun kunta tarjosi merkittävää huojennusta vuokraan ensimmäisen asumisvuoden aikana, päätös oli helppo.

Tuu töihin Isojoelle -kampanja tarjoaa hyväkuntoisen rivitaloasunnon keskeiseltä paikalta. Ensimmäisen asumisvuoden aikana kunta maksaa puolet sote-työntekijän vuokrasta ja vesimaksuista. Ilmaiset kuukaudet on ripoteltu vuoden varrelle. Kampanjaedun saa myös työntekijä, joka asuu Isojoella, mutta työskentelee sote-alalla lähiseudulla. Työpaikkoja on tälläkin hetkellä auki. 

– Meille oli varattuna 64-neliöinen kaksio mäntymetsän laidalla. Työmatkaa minulla on vain kilometri. Toimin sairaanhoitajana Koivukartanon palvelutalossa, joka tarjoaa vanhusten tehostettua palveluasumista. Ihmiset niin töissä kuin paikkakunnalla ovat tuttavallisia ja ystävällisiä. Myös miesystävän elämä muuttui. Hän työskenteli aiemmin tukussa, mutta alkoi täällä opiskella tietotekniikan alaa.

Tukea asunnon ostajalle

Isojoki tarvitsee myös muita ammattilaisia, ja kunta on esimerkiksi hyvin yrittäjäystävällinen. Elämänsä Isojoelle pysyttäviä varten kunta on laatinut toisen kampanjan, joka tarjoaa rahanarvoisen edun omistusasumiseen.

– Rakenna elämä Isojoelle -kampanjassa kunta myöntää avustusta asunto-osakkeen tai omakotitalon ostajille. Mittavimmin tarjoamme avustusta oman kodin rakentamiseen, 5000 euroa, lupaa kunnanjohtaja Juha Herrala.

Tontteja on hyvin saatavissa. Herrala kertoo kunnan kaavoittaneen hiljattain Kaipionrinteeseen omakotialueen. Kyseessä on huippupaikka jokilaaksoon antavine näkymineen. Jokilaakson rinteille sijoittuvat tontit ovat suuria, yli 2600 neliömetrin kokoisia ja silti edullisia. Niistä pyydetään vain kaksi euroa neliöltä. Ensimmäiset neljä uutta lapsiperheiden kotia alkavat valmistumaan alueelle jo tänä kesänä. 

– Kaipionrinteessä saa asua oksalla ylimmällä. Isojoki yllättää varmasti positiivisesti. Kunnassa on valokuituverkko ja kiertotalouteen perustuva hyvin edullinen kaukolämpö, jonka energia syntyy sahan prosessien sivutuotteena. Koulujen ryhmäkoot ovat pieniä ja palveluihin on lyhyt matka. Ulkoilijaa ilahduttavat Lauhanvuoren kansallispuisto ja vasta valmistunut Riemupuisto ulkokuntosaleineen. Byrokratiaa meillä ei ole. Isojoelle mielivä voi ottaa yhteyttä suoraan minuun, Herrala kannustaa.

Haku