Hyppää sisältöön

Maaseudun tunnelmaa löytyy myös Helsingistä

Maaseudun tunnelmaa löytyy myös Helsingistä

3.06.2022

Haltialassa sijaitsevan kahvila-ravintola Wanha Pehtoorin tarina sai alkunsa vuonna 1994.

Idyllinen maalaismiljöö, hyvää ruokaa ja juomaa, rentoa terassimeininkiä, kantria ja tuoreita munkkirinkilöitä. Tätä tarjoaa Wanha Pehtoori – lähempänä kuin luulisi.

TEKSTI | MIA HEISKANEN   KUVA | ANNI HARTIKAINEN

Kahvila-ravintola Wanha Pehtoori sijaitsee kotieläinpihan pihapiirissä Haltialassa keskellä Helsingin ainoaa ja uniikkia maatilaa. 

– Ympärillämme on aito maalaistalon pihapiiri, joka kutsuu rentoutumaan ja nauttimaan kauniista kesäpäivistä, kertoo kahvilayrittäjä Jenni Seppälä-Sahravuo.

Jenni pyörittää perheyritystä yhdessä miehensä Jussi Sahravuon kanssa, mutta lukee perheeksi kaikki Wanhan Pehtoorin työntekijät.

– Meillä on täällä kesäisin töissä parinkymmenen huipputyypin tiimi, joka paiskii hommia täydellä sydämellä. Kantava ajatuksemme on, että asiakkaamme voivat tulla meille sellaisena kuin ovat ja kokea ravintolan omaksi olohuoneekseen.

Toisen polven yrittäjä

Idyllisen kahvila-ravintolan tarina sai alkunsa vuonna 1994. 

– Äitini Seija perusti tänne pienen kioskin, jossa myytiin alkuun munkkeja ja kahvia. Kioskilla kävi tuolloin parikymmentä asiakasta päivässä. Kahvila-ravintola tuli rinnalle melko nopeasti, kun äitini sai kahvilaluvat ja muutostyöt talossa käynnistyivät. Alkuun äiti kokeili kaikenlaista karhunlihasta á la carteen. Omaa tyyliä haettiin, kunnes se löytyi ja asiakkaatkin alkoivat löytää tämän paikan. Tammiston asuinalue, Kartanonkoski ja Paloheinän laajeneminen toi asiakkaita tasaisena virtana, mutta äidiltä loppui voimat vuonna 2003, ja hän kysyi, josko lähtisin vetämään liiketoimintaa. Otin kapulan vastaan ja sen jälkeen Wanha Pehtoori on kasvanut tasaiseen tahtiin. Vuosi 2015 oli käännekohta, kun olimme mukana Kuppilat kuntoon -ohjelmassa. Sen jälkeen tietoisuus räjähti. Vuodet yrityksen ohjaksissa ovat olleet kokemus: täynnä uskomattomia kohtaamisia ja uusia ystäviä. Nyt nautin siitä, että ympärilläni on joukko huippuammattilaisia, Seppälä-Sahravuo taustoittaa.

Burgeri, munkkirinkilä vai kenties ribsit?

Wanha Pehtoori tunnetaan tuoreista leivonnaisistaan, joiden ykkösiä ovat isot munkkirinkilät. Lisäksi on tarjolla suolaista ja makeaa niin ruokalistalta kuin vitriinistä. 

– Parhaiten meidät tunnetaan burgeripaikkana. Tämän kesän uutuus ovat suussasulavat ribsit. Juomavalikoimastamme löytyy enemmän pienpanimo-oluita ja kombuchan tyyppisiä erikoisjuomia sekä -kahveja, ravintolapäällikkö Anna Räsänen kertoo.

Keittiöstä vastaavat keittiömestarit Elmeri Lahtinen ja Ville Kotamaa, ja omassa leipomossa häärää joukko leipureita. 

– Leivomme alusta saakka itse kaikki leivät, pullat, munkit, kakut ja muut makeat. Meiltä voi myös tilata kakkuja, Räsänen kertoo.

Terassilla tapahtuu

Ja mitä olisi kesä ilman terassia ja tapahtumia – etenkin nyt kun niitä voi taas järjestää? Wanhan Pehtoorin terassi on todellinen kesäkeidas, jossa voi nauttia auringosta, hyvästä ruuasta ja juomista joka päivä. 

– Terassilla esiintyy pitkin kesää livebändejä ja juhannuksena on Beatles-päivä. Muutoin musiikki on mies ja kitara -tyyppistä musisointia, joka mahdollistaa seurustelun terassilla. Heinä- ja elokuussa järjestämme legendaariset Hayride-kantribileet, joihin on vapaa pääsy. Luvassa on kantrimusiikkia ja festariruokaa, Seppälä-Sahravuo lupaa.

Wanha Pehtoorissa on kesäisin töissä parikymmentä työntekijää, jotka palvelevat jokaista kahvila-ravintolan asiakasta täydellä sydämellä.

Wanhan Pehtoorin sydän – se, mistä kaikki alkoi – on jätskikioski. 

– Se on todellinen lasten maailma, josta voi ostaa gelato-jäätelöä, jäähilejuomaa, popcornia ja hattaraa, Räsänen listaa herkkuja. 

Pihapiiri onkin hauska kesäpäivän retkikohde lapsiperheille, sillä Haltialan tilan kotieläimet ovat ulkona koko kesän, joten lampaita, lehmiä, kanoja ja possuja pääsee ihmettelemään ihan lähietäisyydeltä. 

– Jos siis haluaa maistella aitoa maalaismeininkiä lähellä, se onnistuu meillä, Räsänen toteaa lopuksi.

WANHAN PEHTOORIN KESÄTÄRPIT

  • Kuppilat kuntoon -ohjelmasta tuttu, maalaisidylliä henkivä kahvila-ravintola täyttää 30 vuotta 2024.
  • 25.6. Juhannuksen Beatles-päivä
  • 22.7.-23.7. Hayride-kantribileet
  • 12.8.-13.8. Hayride-kantribileet

Haku