Hyppää sisältöön

Maaseudun matkailuhelmet puhaltavat yhteen hiileen

Maaseudun matkailuhelmet puhaltavat yhteen hiileen

21.09.2021

Hankkeessa mukana olevat Kyllikki Taipale-Erävala, Kaisa Karhu, Ira Toppinen, Rita Porkka, Mari Alamäki ja Vesa Rikula ovat valmiina koronan jälkeiseen matkailubuumiin.

Minkälainen matka tämä onkaan ollut: Luontoelämyksiä, kulttuuria sekä aitoa paikallishistoriaa. Savusaunan jälkeen on aika käydä yöpuulle kauniiseen luksusmökkiin.

Teksti Juha-Pekka Honkanen  Kuva Tuuli Nikki

Vielä nyt kyse on hetkestä kuvitteellisessa matkailupaketissa, jonka toteuttamiseksi kaikki on valmiina koronan jälkeisen matkailubuumin viimein koittaessa. Matkakokonaisuus on koottu Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin vetämässä TourSME -hankkeessa yhteistyössä Oulun AMK:n ja Kajaanin AMK:n kanssa. Se yhdistää Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Venäjän Karjalan alueiden pienten matkailuhelmien voimat kansainvälisen tason kohteiksi. Venäjän puolella kumppanina toimivat Kostamuksen kaupunki ja Karjalan tutkimuskeskus.

Hankkeessa projektipäällikkönä toimiva Kyllikki Taipale-Erävala sanoo, että yhteistyö on voimaa tällä hetkellä uinuvan matkailupotentiaalin herättämisessä. 

– Matkailussa pieni on kaunista, mutta asiakkaiden löytäminen vaatii usein selkeää tuotteistamista. Yhteistyöllä voidaan rakentaa omaperäisiä matkailupaketteja, joita ei löydä mistään muualta, Taipale-Erävala kannustaa.

Suomalainen maaseutu on kansainvälinen nähtävyys

Tämä matka taitetaan linja- ja tilausajoliikennettä jo vuodesta 1925 ajaneen V. Alamäen kyydissä. Matkanjohtajana toimiva Virpi Perunka on työurallaan vieraillut 70 maassa ja kaikilla mantereilla. Miltä kotoiset maisemat näyttävät eksoottisten kokemusten jälkeen? Perunka toteaa, että metsät ja luonto kutsuvat tänne vierailijoita kauempaakin. Usein vaikutuksen tekevät asiat ovat niitä, jotka ovat paikallisille asukkaille varsin tuttuja.

– Esimerkiksi suomalaiset jokimaisemat maalaistaloineen ovat todellisia helmiä, kunhan matkailijat vain tuodaan niiden äärelle.

Luontopalveluyritys Naturest on palvellut jo aiemmin ulkomaalaisia matkailuryhmiä Siikalatvalla. Toimitusjohtaja ja perustaja Rita Porkka kertoo, että rajoitusten myötä suomalaiset matkailijat löysivät sen koulutuksen ja elämykset yhdistävät palvelut. Naturestin johdattamana luontoon hakeutuvat erityisesti nuoret aikuiset ja lapsiperheet.

– Silmät avautuvat tuttunakin pidetyn luonnon upeudelle uudella tavalla, kun takana on kangasmetsä ja edessä avautuu suomaisema. Tämän komeuden keskellä esimerkiksi joogaharjoitukset tekevät hyvää, Porkka kuvailee.

USEIN VAIKUTUKSEN tekevät asiat, jotka voivat olla paikallisille hyvinkin tuttuja.

Taidetta ja luontoliikuntaa

Maaseutu tarjoaa myös vahvoja kulttuurielämyksiä. Kärsämäen sivistysjohtaja Ira Toppinen sanoo, että kunnassa toimivalla Kattilakosken kulttuuriosuuskunnalla on poikkeuksellinen mahdollisuus kehittää myös matkailupalveluita. Sen taiteilijaresidenssi kutsuu vuosittain kansainvälisiä tekijöitä, jotka tekevät yhteisöllisiä projekteja pitävät erilaisia työpajoja. ARS Kärsämäki on puolestaan nousevien tekijöiden kutsunäyttely.

– Tunnetuin matkailukohde on taiteilijaresidenssin miljööstä löytyvä Kärsämäen paanukirkko. Rakennusperinteet ja modernin arkkitehtuurin yhdistävää kirkko on erittäin kiinnostava kansainvälisestikin.

Täältä matka jatkuu Rokuan kansallispuistoon. Rokua Geopark on Suomen ensimmäinen kohde UNESCO:n ainutlaatuisten geologisten kohteiden joukossa. Ainutlaatuisessa harjumuodostumassa ja luonnontilaisen jäkälikön keskellä nousee hirsilinna Rokuan Tähti, johon voi majoittua 20 henkilöä. Lähimaasto kutsuu ulkoilemaan ja hirsilinnan vierestä löytyykin digikoodilla toimiva pyörävuokraamo, josta saa fatbiken alleen milloin vain. Loman kohokohta lienee siltikin kylpeminen aidossa savusaunassa.

– Se lämmitetään käsityönä ja perinteiden mukaan leppähaloilla. Se on ainoa oikea tapa savusaunan lämmittämiseksi, Kaisa Karhu Rokuan Lomahuviloilta sanoo.

Rokualta on enää lyhyt siirtymä ohjelmapalveluyritys Luonnollisesti Oulujärven huomaan. Yrityksen kotiranta on aavan Ärjänselän rannalla ja lähellä upeista hiekkarannoistaan ja korkeista hiekkatörmäistään tunnettua Ärjänsaarta. Vesa Rikula sanoo, että korona-ajan kesät ovat olleet yrityksen historian kiireisimmät suomalaisten suunnatessa luontokokemusten pariin. 270 hehtaarin Ärjänsaareen pääsee yrityksen omilla yhteysveneillä. Perillä odottavat kilometrien pituiset hiekkarannat.

Haku