Maaseudulla voi menestyä

Elinkeinotoiminta on kannattavaa myös kasvukeskusten ulkopuolella. Siitä todisteena on 2900 asukkaan Punkalaitumen maalaiskunta, jossa toimii peräti 200 yritystä.
TEKSTI | MARJAANA TUNTURI KUVA | EINO ANSIO
Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi tähtäävät yhdessä kuntansa positiiviseen tulevaisuuteen.
– Haluamme laittaa kunnolla hanttiin poismuuttovirtaukselle ja tehdä näkyväksi maaseudulla asumiseen liittyvät edut, Ojala kertoo.
Molemmilla naisilla on vahva usko maaseudun elinvoimaisuuteen. Yhä useammat ihmiset etsivät asuinpaikkakunnalta turvallisuutta ja puhtautta. Maaseudun etuja ovat edullinen asuminen ja luonto. Lapsiperheille Punkalaidun tarjoaa sujuvaa arkea. Kuntakeskukseen nousee parhaillaan uusi hirsinen päiväkoti ja myös yläkoulu ja lukio saavat uudet tilat.
– Meille halutaan kertoa, ettei maaseudulla voisi yrittää. Tällaista näkemystä maaseudusta ja yrittäjyydestä haluamme korjata oikeaan suuntaan, Ojala jatkaa.
Maailma on muuttunut internetin myötä niin, että monenlainen yrittäminen on mahdollista omalla kotiseudulla. Toimitilojen edullisuus on tietysti maaseutuyrittämisen iso etu.
– Suuretkin hankkeet ovat mahdollisia, kun yrittäjyyteen suhtaudutaan kannustavasti, Ojala toteaa.
Käsityön huippuosaajia
Suurin punkalaitumelainen yritys on paikkakunnalla 100 henkeä työllistävä arkunvalmistaja SHT-Tukku. Tehtaalta lähtee vuosittain 25 000 käsityönä tehtyä ja Avainlippu-tunnuksella varustettua arkkua.
Toimitusjohtaja Pekka Kivimaa kertoo, että omaiset valitsevat mieluiten kotimaisen arkun. Ekologisuuden merkitys kasvaa jatkuvasti, ja siksi SHT-Tukun tärkein raaka-aine on noin 100 km säteeltä lähisahoilta tuleva puu.
Kivimaan mukaan asenne ja arvot mahdollistavat toiminnan maaseudulla. Pääosin kotimaisia raaka-aineita käyttävä käsityöläisyritys on sitoutunut pitämään työpaikat alueella.
– SHT-Tukku on halunnut pysyä Punkalaitumella. Päätöksen pitäminen on yhä helpompaa, sillä kotimaista työtä ja käsityöläisyyttä arvostetaan, Kivimaa toteaa.
Kun tuote on hyvä ja palvelu luotettavaa, ei yrityksen sijainti ole ratkaiseva. Sen sijaan alueen käsityöläisyyden pitkät perinteet merkitsevät paljon. Arkkuja on tehty Punkalaitumella ammattimaisesti pian sata vuotta. SHT-Tukussa ihmisillä on 40 vuoden työuria ja tehtaalla työskennellään sukupolvesta toiseen.
SHT-Tukku työllistää myös alihankkijoina kymmeniä alueen pienempiä yrityksiä. Esimerkiksi tehtaan suojiin ostetun toisen punkalaitumelaisen arkkumerkin, Mettäsen, valmistuksesta vastaa paikallinen käsityöläispariskunta.
Muista alueen hyviä työllistäjiä ovat Suomen suurin muoviämpäreiden valmistaja Vanttilan muovi sekä vuonna 1995 lähiruoan tuotannon aloittanut Metsärannan liha.

Punkalaitumelaisuus on arvo
Kunnat eivät enää voi tukea yrittäjyyttä taloudellisesti, mutta Punkalaitumella pyritään helpottamaan yrittäjien arkea jouhevalla päätöksenteolla. Ojala ja Lähdeniemi uskovat, että asiat sujuvat, kun päättäjillä on hyvä yhteishenki. Punkalaitumelaisuus on arvo.
– Meillä on tiivis yrittäjäyhteisö sekä yhdistyksiä ja järjestöjä, joilta kunta ostaa palveluja. Haluamme kuntalaisten olevan osallisina rakentamassa vireää paikkakuntaa.
– Ongelmitta ei tietenkään eletä missään, mutta meillä on täällä hyvä henki ja toimeen tarttuvia ihmisiä, Ojala jatkaa.
Maaseudulla ihmisen juurten merkitys korostuu. Ollaan tiukasti jostakin kotoisin ja kunnioitetaan omaa kotiseutua, vaikka paikka olisi tullut kodiksi aikuisena.
– Asuminen maaseudulla ei ole yhtä arvokasta kuin kaupungissa, vaan ajattelemme, että se voi olla arvokkaampaa, Ojala sanoo.
– Ja stressittömämpää, toteaa Kivimaa, joka nauttii ruuhkattomasta työmatkastaan Punkalaitumelle.