Hyppää sisältöön

Maanrakennustöitä lujalla ja luotettavalla ammattitaidolla

Maanrakennustöitä lujalla ja luotettavalla ammattitaidolla

7.06.2022

Infra-ala muuttuu, mutta perinteiset arvot menestyksen takana pitävät silti pintansa. Maansiirto Harry Mäkelän urakoissa korostuvat ihmisläheisyys ja aito kumppanuus.

Laadukas palvelu, ihmisläheinen arvomaailma, läpinäkyvä toiminta ja rautainen osaaminen kasvattivat yhden hengen maansiirtopalvelusta yli 100 henkilöä työllistävän pääurakoitsijan.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | MAANSIIRTO HARRY MÄKELÄ

Jyväskyläläinen Harry Mäkelä osti ensimmäisen kaivinkoneensa 35 vuotta sitten tarkoituksenaan työllistää itsensä tarjoamalla maansiirtopalveluita paikallisille rakennuttajille. Mäkelä tulikin alalla nopeasti tunnetuksi hyvin tehdyistä projekteistaan, rehdistä toimintatavastaan sekä tasokkaasta asiakaspalvelustaan. Luotettavalle ja ratkaisukeskeiselle maanrakennuskumppanille riitti kysyntää myös yhteiskunnallisesti vaikeina aikoina. 

Vuosikymmenten kuluessa yhden miehen intohimosta startannut toiminta on kasvanut haastaviin kohteisiin erikoistuneeksi kaiken kattavaksi maansiirtopalveluksi, joka kehittyy jatkuvasti infra-alan mukana.

– Palvelemme pääsääntöisesti suuria energiayhtiöitä ja kaupunkeja pääurakoitsijan roolissa ammattitaitoisen henkilöstön sekä kumppaniverkoston voimin. Meillä on jokaisella toimialalla vahva erikoisosaaminen, ja pystymmekin tarjoamaan asiakkaillemme kaikki maan alle tehtävät temput, toimitusjohtaja Simo Pynnönen kertoo yhtiön kilpailuedusta hymyillen.

Liiketoiminnan kasvusta huolimatta toimintatavat ovat pysyneet maanläheisenä.

– Etsimme aina aktiivisesti uusia ratkaisuja ja asetamme ihmiset kaikessa toiminnassamme etusijalle. Isojen onnistumisten taustalla ovat asiakaskeskeinen ajattelu ja henkilöstöstä huolehtiminen sekä jatkuva osaamisen kehittäminen, pitkän matkaa yhtiön tarinassa mukana kulkenut Pynnönen listaa kasvuyhtiön menestystekijöitä.

Kasvua perinteitä vaalien

Perheyhtiön palvelukseen vuonna 2017 siirtynyt Pynnönen tuli yhtiöön kehittämään prosesseja, jotta ne vastaisivat parhaalla tavalla tämän päivän tarpeisiin. Aikaisempi 20 vuoden työkokemus energia- ja infra-alalta antaa erinomaiset lähtökohdat toiminnan uudistamiseen. Samalla kuitenkin kunnioitetaan yrityksen perinteistä arvopohjaa. 

– Henkilöstön ammattiosaamisen kehittäminen ja kouluttautumiseen rohkaiseminen varmistavat sen, että meillä on kyvykkyyttä vastata maanrakennusalan haastaviin tarpeisiin myös tulevaisuudessa, Pynnönen sanoo.

Viime vuosina yhtiössä on investoitu erikoiskaluston kasvattamiseen ja prosessien kehittämiseen. Uusi teknologia ja toimintojen digitalisoiminen ovat nostaneet projektijohtamisen ja työsuunnittelun uudelle tasolle. Kun mittarit ovat kunnossa, epäkohtiin päästään reagoimaan ajoissa ja asiakkaiden tarpeisiin onnistutaan vastaamaan kustannustehokkaasti ja ajanhallinnallisesti entistäkin paremmin.

– Nykyaikaiset järjestelmät lisäävät työturvallisuutta ja laatua sekä mahdollistavat työmaiden aikataulujen ja työvoiman resursoinnin optimoinnin. Parempi tieto lisää turvaa sekä minimoi riskit. Tekemisestämme tulee myös tehokkaampaa ja budjetoinnista täsmällisempää, Pynnönen mainitsee. 

Parhaiden urakoiden avain on aito vuoropuhelu

Maansiirto Harry Mäkelän ihmisläheisiin toimintaperiaatteisiin kuuluu aito kumppanuus sekä aktiivinen vuoropuhelu tilaajaosapuolen kanssa. 

– Mitä avoimempaa vuoropuhelu tilaajan kanssa on, sitä parempiin lopputuloksiin päästään. Kun organisaatiot ovat valmiita käymään haastaviakin keskusteluja rakentavasti ja dialogin seurauksena syntyy toimivampia käytäntöjä yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi, kuopan kaivamisesta tulee erityisen mukavaa. Haastavat projektit ovat lahja alalle, sillä ne pakottavat meidät kehittymään, Pynnönen kertoo hymyssä suin. 

Yhtiössä panostetaan avoimeen ja rehelliseen kulttuuriin, jossa on turvallista tehdä myös virheitä.

– Jos ei uskalleta tehdä virheitä, ei uskalleta tehdä myöskään päätöksiä, ja tällöin relevantit kehitysaskeleet jäävät ottamatta. Virheistä selvitään nostamalla käsi reilusti pystyyn tilanteen korjaamiseksi, Pynnönen huomauttaa.

Muuttuvassa maailmassa yrityksen inhimillinen arvopohja ja ratkaisukeskeinen ote pitävät edelleen pintansa. Maailmantilanteesta huolimatta tulevaisuus näyttää valoisalta. 

– Urakoitsijoille materiaalien ja raaka-aineiden hintojen yllättävä nousu on iso riski, johon tilaajapuoli on kuitenkin suhtautunut erittäin ymmärtäväisesti. Neuvottelumenettelyllä uusiin kilpailutuksiin on onnistuttu rakentamaan tiettyjä indeksisidonnaisia kompensointeja. Se on aitoa kumppanuutta, Pynnönen kiittelee yhteistyön voimaa.

Haku