Hyppää sisältöön

Maailman ainoa Viikinkisauna vie savun aromeihin

Maailman ainoa Viikinkisauna vie savun aromeihin

15.07.2021

Humppilan Viikinkisauna on rakennettu perinteisellä savipölkkymenetelmällä.

Urpolan Kartano ja Viikinkisauna tarjoavat elämyksen, jota ei voi kokea missään muualla.

Teksti Nina Sarell Kuva Urpolan Kartano

Vanhan talon tuoksu, lautalattian narahdus ja ikivanhat kaktusjättiläiset toivottavat vieraat tervetulleeksi. Täällä kaikki on ihanaa – kuparipannusta sokeripihteihin ja tunnelmallisista juhlahuoneista linnunlauluun, joka kantautuu 120-vuotiaista pihamännyistä. Urpolan kartanossa on sitä jotain, jota ei voi pukea sanoiksi. Ne, jotka löytävät tänne, lähtevät viivytellen ja palaavat yhä uudestaan. 

– Monista vieraistamme on tullut jo vanhoja ystäviä, kartanon isäntäpari, Leena ja Mikko Kylämarkula hymyilevät.

Lähimatkailua Humppilassa 

Olemme Mikon kotitilalla. Mikon isän isoisä rakennutti Urpolan kartanon vuonna 1924, ja Mikon vanhemmat kunnostivat päärakennuksen ravintolakäyttöön. 

Leena ja Mikko täydensivät kokonaisuuden omalla unelmallaan, saunamaailmalla. Sydämellinen isäntäpari loihtii vierailleen hyviä hetkiä ympäri vuoden: Urpolan Kartano ja Viikinkisaunan saunamaailma tilausravintoloineen tarjoaa puitteet juhlille, kokouksille, polttareille, bussilastilliselle elämysmatkailijoita tai viiden tähden saunaillalle. Viikinkisauna ja illallinen viikinkimiljöössä on nappivalinta harrastus- tai kaveriporukalle. 

Viikinkisauna on voittanut Vuoden Hääyritys 2019 -tittelin Polttaripalvelut -sarjassa, ja sillä on Sauna from Finlandin harvinainen Unique-laatusertifikaatti. Suomen Luomumatkailuyhdistys ry:n jäsenellä on kestävästä matkailutoiminnasta kertova Visit Finlandin myöntämä STF-vastuullisuusmerkki, ja saunailtojen bravuuri – Tuhti Viikinkiateria – sekä muut herkut valmistetaan lähellä tuotetuista raaka-aineista. Vieraita hemmotellaan muun muassa oman pellon viljalla. 

Olipa tulijoita kolmesataa tai kolme, kartano toivottaa tervetulleeksi: ympärivuotista majoitusta on tarjolla majoitushuoneissa ja hirsimökeissä, joissa on keittomahdollisuus. Kartanolla toimii myös tilkkutyöharrastajien mekka, Tilkkutex-myymälä, josta löytyy erikoismateriaaleja ja harvinaisia kankaita.

Saunojan keidaskokemus

Saunakulttuurin suurvallassa on tänä vuonna syytä juhlaan: suomalainen saunaperinne pääsi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Juhlan kunniaksi kannattaa piipahtaa Viikinkisaunan saunamaailmassa, joka loksauttaa suun auki suomalaiseltakin. 

Lempeässä Maisemasaunassa voi ihailla vehreää maisemaa ja kuunnella linnunlaulua. Himolöylyttelijöiden lemppari, pikkuruinen Selkäsauna taas on niin kipakka, että kuuppakin on minimallia. Pian on jo piipahdettava uimalammessa tai Viikinkisuihkussa, jossa narusta vetämällä saa niskaansa puukiulullisen raikasta vettä. 

Tervantuoksuinen Laivasauna on puolestaan nimensä mukaisesti laivaan rakennettu, Pellettisauna hellii pehmeillä löylyillä ja hurmaavalla puuntuoksulla. Puumajasauna on rakennettu puuhun, ja Viikinkisauna on oikea vanhan ajan savusauna – niitä juttuja, jotka on vain koettava. Savun aromi, lempeä lämpö ja hitaasti hiipuvat löylyt vievät transsiin, jota voi jatkaa kuumakylvyssä tai tuoksuvalla höyryllä täyttyvässä Obelix-kylpytynnyrissä. 

Valtatie kakkosen varrella sijaitseva kartano sopii erinomaisesti yöpymispaikaksi tai välietapiksi reissulla Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoihin. 

URPOLANKARTANO.FI

Haku